5 основни психологически типа жени

5-osnovni-psihologicheski-tipa-zheni1Разпространено е схващането, че жените са загадъчни същества, тайнствени натури, забулени в романтична мистериозност.

Така ли е това?

Много често поведението на прекрасната половина от човечеството оставя джентълмените в почуда и те ни възприемат като нещо напълно нелогично, необосновано и нямащо никакъв смисъл. В това неразбиране между половете няма нищо изненадващо. В края на краищата мъжете и жените се различават не само физиологически, но и психологически.

Клишето „Мъжете са от Марс, жените – от Венера” важи с пълна сила и всъщност е по едноименното заглавие на книгата на Джон Грей. Мозъкът ни работи различно, което пък води до различни възгледи за живота и различни видове реакции на едни и същи ситуации. Опитайте да приемете, че зачитане на различията помежду ни и откритото им признаване значително понижава напрежението и евентуалното разочарование във взаимоотношенията с другия пол.

За щастие на мъжете съвременните психолози са се научили да разкриват женски тайни. Още повече, за пълно улеснение, специалистите са разделили дамите на отделни психологически типове. Тази класификация няма как да обхване необятните характери на всички жени. Тя има за цел да помогне на господата да се ориентират в отношенията си с дамското съсловие, да разберат вътрешните мотиви на поведението им и евентуално да прогнозират връзките си с жените.

1. Жената-майка

5-osnovni-psihologicheski-tipa-zheni2

Тя опекунства партньора си като малко дете. Няма значение на колко години е мъжа – на двадесет или петдесет. Тази жена винаги се грижи за него, пазейки го от всички житейски неприятности. В такава връзка има, както положителни, така и отрицателни моменти. От една страна мъжът винаги ще бъде нахранен, обгрижен и подкрепен морално. Обаче, в същото време, той рискува да загуби свободата си, понякога дори без да го забележи.

2. Жената-украшение

Да се сдобие с нейното внимание може само грижовен и заможен мъж. Такава жена се нуждае от грижи и поддръжка, тя е разглезена и капризна, често се държи като дете. Жената-украшение не е в състояние да помогне на партньора си в каквото и да било. Единственото нещо, което е по силите й – да се грижи за себе си и да остане красива във всяка житейска ситуация.

3. Жената-приятел

Тя успешно съчетава в себе си качествата на двата описани по-горе типа. Такава жена е умна, грижовна и благородна, едновременно с това много взискателна, както към себе си, така и към околните. Може би затова дамите от този тип много често така и не се омъжват, лишавайки мъжете от удоволствието да се сдобият с такава добра съпруга.

5-osnovni-psihologicheski-tipa-zheni     4. Жената-хищница

Нейната главна цел в живота – високо материално положение. Такава жена избира само влиятелни и богати мъже. Тя е силна и смела, винаги помага и насърчава партньора си да се изкачва нагоре по йерархичната стълбица. Хищницата държи всичко под свой контрол – като се започне от домашния бит и се завърши с живота на мъжа. В отношенията с такава жена мъжът не бива дори да си помисля за лидерство.

5. Деловата жена (бизнес-дамата)

Основен приоритет на тази (обикновено млада) дама – собствената й кариера. Това съвсем не означава, че децата й ходят окаяни, а съпругът гладен. Бъдейки умна и делова, такава жена решава всички домашни задължения чрез детегледачки, готвачки и други помощници. За съжаление, да стои в обществото до бизнес-дамата може далеч не всеки мъж. Много представители на силния пол, намирайки се в близост до нея, се чувстват ощетени и слаби, особено ако самите те не блестят с големи постижения в живота.

Откривате ли някои от тези типове жени покрай вас? А вие разпознавате ли се в тях? Можете ли да добавите и други психологически профили?

Благодаря, че дочетохте статията! Споделете я чрез бутона по-долу, ако ви е харесала!:)

Коментар ?