6 заблуди за здравословното хранене

6-zabludi-za-zdravoslovnoto-hranene1

Иде пролет. Темите за диетите, здравословното хранене и как ще изглеждате по бански пак се вадят от чекмеджето. Да развенчаем няколко заблуди за здравословните храни и да се спре с тоя пусти стрес.

Знаехте ли, че тръстиковата (кафява) захар с нищо не е по-добра от рафинираната захар, а палмовото масло несправедливо е приравнявано към маргарина? Четете.

Заблуда 1 – Тръстиковата захар е много по-полезна, отколкото рафинираната захар

Тръстикoвата (кафява, тъмна, жълта) захар е също рафинирана, само че е сурова и неизбелена. В нея остава малко меласа, т.е. тръстикова меласа. С колкото по-наситен „загар” е захарта, толкова повече меласа има в нея. Благодарение на нея захарта придобива този карамелен аромат и по-сладък вкус, а също така се обогатява с калций, магнезий, калий и желязо.

6-zabludi-za-zdravoslovnoto-hranene2Проблемът е, че тези вещества в тръстиковата захар са толкова малко, че полза от тях за организма на практика няма. Сравнете: рафинираната захар 99,9% се състои от захароза, в тръстиковата – 97% са захароза, 2% вода и само 1% минерали. А калориите са даже повече: в една чаена лъжичка тръстикова захар – 17 ккал, рафинирана захар – 16 ккал.

Още един момент – истинска захар от захарна тръстика в нашите магазини почти не се среща. Производителите, както показва експертизата, чисто и просто добавят меласа към вече рафинираната бяла захар. Закони, които забраняват да се прави това – няма. За истинска тръстикова, кафява захар трябва да отидете в Куба, Бразилия, Коста Рика или на остров Мавриций.

Заблуда 2 – Палмовото масло е голямо зло

Репутацията на това ярко оранжево тропическо масло е подкопана от наситените мазнини – в него те са около 50% (в зехтина – 13%, слънчогледовото олио – 10%). Между другото, палмовата наситена мазнина, за разлика от маргарина и сметаната, не съдържа вредни трансмазнини.

Освен това, чистото палмово масло extra virgin е чудесен източник на ненаситени мастни киселини (омега-9 и омега-6). Например, в сравнение с лененото и палмовото масло, много месеци остава свежо и не се окислява. И накрая – в него има десет пъти повече бета-каротин (провитамин А), отколкото в морковите, както и много витамин Е.

Заблуда 3 – Колкото повече вода пиете, толкова по-добре

6-zabludi-za-zdravoslovnoto-hranene3Всъщност, вие не сте длъжни да пиете по осем чаши вода на ден, за да избегнете запек и дехидратация. Професорът по физиология – Сюзън Ширефс настоява, че всеки от нас има собствена скорост на загуба на течностите и ние трябва да я компенсираме по наш личен график. Два прости ориентира: жаждата и цвета на урината (колкото е по-светла е тя, толкова по-добре).

Освен това, попълването на запасите от течности в организма може да не е само за сметка на водата, а се броят и зеленчуците и плодовете с високо съдържание на течности (диня, праскови, ябълки, портокали, краставици, домати, тиквички, патладжан).

Заблуда 4 – Суровите храни са идеалната храна

За преработване на варените, печени и пържени храни нашият организъм губи дефицитни ензими, смятат суровоядите. Още повече, запасите им не са неограничени, така че, за да останем по-дълго млади и здрави, трябва да ядем само пресни зеленчуци и плодове. Тези продукти са лесно смилаеми благодарение на собствените си ферменти.

В действителност дефицит на ензими не съществува: тези вещества са толкова важни, че организмът е в състояние сам да ги произвежда в нужното количество.

Да се преработват сами суровите зеленчуци и плодове не могат. В растителните храни се съдържат преди всичко фибри и скорбяла, но не и храносмилателни ензими, които разграждат скорбялата.

Въпреки това, суровите зеленчуци и плодове са ни необходими, защото съдържат витамини, които активират ензимите в нашия организъм. Но, ако някои витамини при термична обработка се разпадат, то други – напротив, дори са по-добре усвоими. Например, каротинът се усвоява по-добре от морковите и доматите след топлинна обработка.

Заблуда 5 – Зехтинът не трябва да се запържва

Разбира се, испанците и гърците го запържват, но има мнение, че дори при леко нагряване в зехтина се образуват трансмазнини и канцерогени.

6-zabludi-za-zdravoslovnoto-hranene4

„В действителност това не е така, – обяснява проф. Грегорио Варела от катедрата по хранене на Мадридския университет, автор на монографията за приготвяне на ястия със зехтин. – Зехтинът extra virgin запазва голяма част от полезните вещества, дори и след топлинна обработка при висока температура. Важно е просто да не го загрявате до състояние, в което той започва да изгаря (при 185-204 градуса)“.

А това не е и необходимо: за лесно пържене са достатъчни 130-145 градуса, за печене на фурна – 180-200 градуса.

Заблуда 6 – Ако ви се иска дадена храна, то значи организмът ви се нуждае от нещо

Това е просто психологически трик, за да оправдаете извънредния си апетит. „Няма научни доказателства, че желанието за определен вид храна е свързано с недостиг на определени вещества в организма“, – подчертава професорът по диетология Питър Роджър от Бристолския университет.

Ако тялото ни наистина можеше да ни накара да избираме продукти в зависимост от това какви витамини и микроелементи не ни достигат в даден момент, то ние с радост щяхме да заменим шоколада с пресен спанак и моркови. Но, както показва проучването на списание „Appetite”, в моменти на емоционален глад повечето от нас посягат към шоколада, сладкишите, тлъстото месо, пикантните храни и чипса.

Според авторите на проучването, работата е в това, че тази храна:

а) доставя на мозъка ни най-силно удоволствие;

б) изглежда ни примамлива, защото през цялото време си я забраняваме.

„Известно е, че ако си забраните да мислите за нещо, то започвате само за него да мислите, – казва Джеймс Ърскин, психолог от университета в Хартфордшир. – Жените, които бяха помолени да се въздържат от мисли и дори разговори за шоколад по време на нашето проучване, в крайна сметка само за него мислеха“.

Но ако постъпите наобратно – позволите си да мислите за вкусотии на воля, апетитът намалява. Доказано е, че въображението помага да се яде по-малко.

Коментар ?