9 капана на мисленето, в които можете да попаднете всеки ден (Част 1)

9-kapana-na-misleneto-v-koito-mozhete-da-popadnete-vseki-den-chast-1

Всеки от нас, считайки себе си за умен човек, е твърдо убеден, че не може да попадне в никакви капани. Обикновено това се случва някъде там, някой друг се занимава със самозалъгване или се поддава на манипулации, но нас като осъзнати и всичко разбиращи, това не ни засяга. И точно тук грешим, защото дори да сме много интелигентни, съзнанието ни все води към тези капани на мисленето. В настоящата статия ще разгледаме някои капани, в които всеки от нас е падал и може би е време да спре да попада:

1. Умора от вземането на решения

Колкото повече решения вземаме, толкова по-висока е вероятността за грешки при всяко следващо. А защо? Защото вземането на решение е отговорен процес, в който мозъкът изразходва много енергия.  Все ни се струва, че не бихме могли да се заблудим, тъй като мозъкът е активен и сме внимателни към всеки детайл. И тъй като запасът от енергия е ограничен, колкото по-навътре в „гората” навлизаме, толкова повече „дървета” започваме да сечем. И по-точно казано – да правим грешки. И всичко това, защото просто се уморяваме.

За да се избегнете този капан пр9-kapana-na-misleneto-v-koito-mozhete-da-popadnete-vseki-den-chast-1 2авете паузи между решенията. Разходете се, пийнете кафе, хапнете нещо. Когато почувствате, че силите ви се възстановяват, можете отново да пристъпите към работа.

Вземането на решения е изморителен процес.

2. Изкривена оценка на информацията

В повечето случаи ние сме сигурни, че за да направим правилния избор трябва да получим за предмета на самия избор колкото се може повече информация. Започваме лов на всички подробности, четем тонове статии, книги, материали… Но ще споделя една „тайна” – този излишък на данни не ви носи нищо полезно. Не само това, той пречи. Защото, колкото повече знаем, толкова повече се съмняваме. И толкова повече се страхуваме, че има нещо, което все още не знаем.

В крайна сметка информацията за нас е като наркотик. Тя отнема време за получаване, анализ и преработка. И това време в действителност е загубено, тъй като за верния избор правилно ще бъде да се ограничим с базов набор от знания. А информационното претоварване може да ни обърка тотално и да доведе до грешен избор.

Ако имате враг, дайте му много информация.

3. Оправдаване на прекомерните усилия

9-kapana-na-misleneto-v-koito-mozhete-da-popadnete-vseki-den-chast-1Със сигурност на всеки се е случвало: да прави нещо, раздавайки се буквално докрай и изведнъж разбира, че всичко това е обречено на провал. Но някак веднага отхвърля тези мисли – в крайна сметка как така, толкова много сили са инвестирани, не може всичко да е напразно. В резултат на това ние така или иначе довеждаме нещата до край, но публиката не споделя нашата радост от проекта. Истината е, че когато влагаме цялата си душа в това, което правим, ние твърде субективно оценяваме резултатите.

За да не попадате в този капан трябва редовно да поглеждате на проекта отстрани, да се опитате да бъдете максимално обективни и да се вслушвате в страничните конструктивни мнения. И не се страхувайте да захвърлите всичко, когато стане очевидно, че усилията не си струват.

Който насочва цялата си енергия в едно нещо рискува силно да надцени резултата.

… следва продължение ЧАСТ 2

 

По материал на Е. Девяткина за книгата “Изкуството на ясното мислене” на Рoлф Добели

Коментар ?