Копирайтър отказва на клиент – кога и защо?

kopiraytar-otkazva-na-klient-koga-i-zashto

Вярвам всеки копирайтър на свободна практика се стреми да привлича повече клиенти, да задържа някои от тях за дългосрочно сътрудничество и в същото време да поддържа добри отношения с настоящите си и бивши клиенти.

Когато си начинаещ копирайтър, някак по-лесно и благосклонно правиш компромиси – понякога с цени, понякога със срокове, понякога с лични принципи. Когато натрупаш опит и клиентела, започваш да отсяваш и все по-често си спомняш защо си решил да станеш фрийлансър. В текста по-долу ще разгледам случаите кога съм отказвала задания като копирайтър и поради какви причини.

1.    Неадекватно и досадно поведение

Когато потенциален клиент прави запитване за написване съдържание на цял сайт с първоначално намерение за „големи върхове”, иска съвети, препоръки, мнение и… в крайна сметка решава, че иска „един текст за 15-20 лв. само за едната страница на сайта, пък после ще напишем и за другите”. И междувременно се обажда около 3 пъти дневно по телефона и ви отнема поне час на ден от времето. Вие сте копирайтър-фрийлансър, а не психотерапевт, времето струва пари, а изслушването още повече пари.

2.    Арогантно отношение

Независимо с какво се занимавате, арогантното отношение към отсрещния не предизвиква нищо добро. Това важи и в деловите отношения. Когато ми позвъни някой, който „искам, искам, искам”, но очаква да му изпратя предложения и идеи, за да „прецени дали да се спре на мен”, веднага го отхвърлям. Обикновено такъв човек има нагласата да дава заповеди и не се вслушва в съвети, препоръки, не прави разлика между 2 и 200. Той дори не си е направил труда да разгледа портфолиото ми, за да прецени дали наистина би искал да се спре на мен.

3.    Неуважително отношение

Когато получа запитване или обаждане за написване на текст, който да звучи „бля, бля, бля тук” и „по-мазно там”, но „да се хареса на потребителя” – отказвам. Такъв клиент не цени, както текста, така и потребителя, който иска да привлече. А вашата работа на копирайтър – още по-малко. Очаквайте проблеми.

4.    Небрежно отношение

Когато искаш и имаш отношение към бизнеса, сайта, потребителите си, не се сещаш за тях 2 пъти в годината, за да им „направиш палачинки” или „подарък за Коледа”. Обикновено отказвам на клиенти, които „са наясно”, но с моя помощ искат „най-сетне да класират сайта си” на първа страница в търсачките. Повярвайте ми, тези хора не разбират нищо от оптимизация и ще ви съсипят здравето.

5.    Истерично и неграмотно отношение

Без угризения на копирайтърската съвест отказвам на истерични запитвания от рода на „spewno mi tr[bva tekst” и „MNOGO OBEM OT RABOTA LI VI SE STRUVA”. На мен ми се струва несериозно. А на вас?

Коментар ?