Кръвни групи – хранене и характер – Кръвна група 0

kravni-grupi-hranene-i-harakter1Възможно ли е кръвните ни телца да имат предпочитания и поносимост към определени хранителни вещества?

Оказва се, че е напълно възможно.

Научни изследвания потвърждават теорията, че храненето и кръвната ни група са тясно свързани. Притежателите на различните кръвни групи се отличават и с определени черти на характера. За всяка кръвна група има хранителни продукти, които са в състояние да увеличат жизнената й дейност или пък обратното – да й навредят.

Съществува теория, обясняваща как трябва да се храним съобразно специфичните изисквания и особености на кръвната си група. Доктор Д’Адамо (автор на поредица книги за хранене според кръвната група) пояснява, че храненето ни е в тясна връзка с типа на нашата кръвна група. Според него хората с „Кръвна група А” са поддръжници на вегетарианските хранителни режими. Тези с „Кръвна група 0” в историческото си развитие произхождат от ловци и предпочитат богата на протеини храна (месо), която им осигурява оптимален психически и физически комфорт. „Кръвна група В” най-добре се чувства хапвайки млечни продукти и яйца, а тези с „Кръвна група АВ” безпроблемно консумират смесена храна.


 „Кръвна група 0”

„Кръвна група 0” – най-често срещаната и стара група. Наречени са условно „месоядни“, тъй като добре понасят предимно храни от животински произход – протеини и мазнини в умерено количество. Трябва да ограничат приема на въглехидрати. Хората от нулева кръвна група са уверени, екстроверти, лидери, силни, прагматични. Те са универсални дарители, имат много силна храносмилателна и имунна система.

kravni-grupi-hranene-i-harakter4Могат да хапват разнообразни меса, като избягват по-мазните сред тях – овче, свинско, гъше. Сред рибите полезни за „Кръвна група 0” са немазните риби –  пъстърва, хек, риба тон, моруна, бяла риба, есетра. Не се препоръчват морски дарове от рода на миди, октопод, калмари, скариди. Хайверът е чудесен деликатес, но е добре да се избягва от представителите на тази група, тъй като се приготвя изцяло на основата на мазнини. Млечните продукти и производните им са противопоказни за „месоядните”. Ако въпреки това имате апетит към такива, хапвайте в малки количества нискомаслени сирена – прясно българско сирене, котидж, моцарела, рикота. Яйца могат да се консумират по 3-4 на седмица, за предпочитане рохки. Полезни от растителните мазнините са зехтинът и лененото олио, рядко използвайте царевично и слънчогледово олио. Бобовите култури – грах, бял, черен и шарен боб, нахут са подходящи за консумация, но по-рядко хапвайте соя и леща. Зърнени храни са неутрални към здравословното състояние на хората с „Кръвна група 0”, но все пак избягвайте белите брашна и пшеницата, хапвайте ориз и изделия от оризово брашно. Полезни плодове и зеленчуци са броколите, лука, чесъна, сини сливи и смокини. Не се препоръчват карфиол, царевица, картофи, зеле, кокосови орехи, портокали, мандарини, къпини, ягоди. Газираните напитки, кафето и концентрирания алкохол са изключително вредни за тази кръвна група. Да се приемат големи количества зелен чай и чиста вода. Подходящи билки са: салвия, риган, куркума, джинджифил.

kravni-grupi-hranene-i-harakter3Препоръки за начин на живот:

Високи нива на физическа активност са много подходящи за представителите на „Кръвна група 0”. Подходящи са спортове и физически занимания, изискващи много енергия. Поради енергичната си натура често тези хора се хранят твърде бързо и припряно. Постарайте се да се храните спокойно и бавно, добре дъвчете храната.

Сравнителна таблица за „Кръвна група 0”

Храни

Неутрални

Добри

Лоши

Меса

Пилешко

Пуешко

Телешко

Заешко

 

Телешко

Дивеч

Агнешко

Субпродукти – дроб, бъбреци,

сърца

Овче

Свинско

Гъше

 

Морски храни

Раци

Скумрия

Дребни морски и речни риби

Бяла риба

Пъстърва

Хек

Риба тон

Бяла риба

Сьомга

Шаран

Хайвер

Октопод

Яйца

2-3 броя на седмица /рохки за предпочитане/

Млечни продукти

Да се избягват, допустими са нискомаслените и кози продукти

 

Масла

Сусамово

Рибено

Зехтин

Ленено

Царевично

Слънчогледово

Ядки

Лешници

Бадеми

Слънчоглед

Кестени

Тиквено семе

Орехи

Маково семе

Фъстъци

Кашу

 

Бобови и зърнени храни

Зелен боб

Ечемик

Просо

 

 

Грах

Различни видове боб

Нахут

Ориз

Пшеница

Царевица

Соя

Леща

 

Зеленчуци

Домати

Чушки

Краставици

Моркови

Репички

Тиквички

Броколи

Чесън

Лук

 

Картофи

Зеле

Карфиол

Патладжан

Плодове

Всички освен посочените

Смокини

Сливи

 

Кокосови орехи

Портокали

Мандарини

Къпини

Ягоди

Напитки

Вино

Бира

Минерална и газирана вода

Зелен чай

Кафе

Концентрати

Черен чай

Сладки газирани напитки

Упражнения

Всекидневни енергични физически упражнения за неутрализиране на стреса, който предизвиква втвърдяване на мускулите и покачване на адреналина

Предразположеност към заболявания

Артрити

Алергии

Язви на стомаха и дванадесетопръстника

Тромбози и хеморагии

Намалена функция на щитовидната жлеза

Следва продължение…Коментар ?