LSI-копирайтинг – еволюция в писането на текстове за сайтове


Представете си, че четете статия за избор на масло за двигателя. И изведнъж забелязвате в текста думите „купете червило“. Пред вас е остарял, но все още използван метод на SEO. Когато се добавят ключови думи в текстове, които не са подходящи за темата.

По-късно започва употребяване на директно включване на  ключови думи и изрази. Което също вече се отнася към олдскул SEO, въпреки че в някои тематики все още работи.

Към този момент все по-често се използва друг метод – следи се за техническата уникалност, количеството включени ключови думи, оспаменост на текста и др.

Но и този обичаен начин за класиране отива в миналото и предава щафетата на иновативния LSI-копирайтинг.

LSI-копирайтинг – що за животно е?

Да започнем с LSI или latent semantic indexing. В превод – латентно семантично индексиране. А на по-разбираем език – метод на индексиране, благодарение на който търсачките (Гугъл и др.) могат да обръщат внимание на общия смисъл на текста, а не само на уникалността и наситеността с ключови думи.

Например, въвели сте в лентата за търсене „LSI-текстове“. Роботът ще намери много страници със сходни термини и абревиатури, имена на организации. Но в резултатите от търсенето на първите места ще бъдат качествени статии за SEO и LSI текстове. Всичко останало – на следващите или последните страници.

Сега да преминем към LSI-копирайтинг – това е писане на текстове, основани на технологията за скрито семантично индексиране. Тоест, такива текстове, в които не е важно наличието на ключова дума, а съдържанието.

Разликата между традиционния SEO-копирайтинг и иновационния LSI-копирайтинг с няколко думи:

SEO-копирайтинг

 • Писане на текст въз основа на списък от ключови думи, като задължително ги включваме в тагове, заглавия, първите абзаци.
 • Работа с плътност на ключовите думи в текста.
 • Работа с техническата уникалност.

LSI-копирайтинг

 • Писане на текст въз основа на списък от ключови думи, но с акцент върху смисъла, а не на включването на ключовите думи.
 • Добавяне в текста на думи, които са свързани с основните търсения.
 • Работа над полезността и смисловата уникалност на материала.

Кога роботите на търсачките започнаха да прилагат LSI?

Латентно-семантичният анализ е патентован през далечната 1988 година. В същото време търсачките започват постепенно да въвеждат LSI, примерно, преди 5 години.

През 2011 Google започва да използва при търсене алгоритъмът Панда. Неговата цел – борба с текстовете с лошо качество. Panda оценява взаимодействието на потребителя със сайта – нивото на ангажираност на човека при изучаването на определена страница.

При формиране на мнението на човека за страницата основна роля играе текста. Затова при въвеждането на Панда търсачката се отърва от куп сайтове с некачествено съдържание – публикации, които са били създадени не за хора, а за вписване на ключови думи.

През 2013 Google въвежда алгоритъмът Колибри. От този момент заявките се обработват не само по ключови думи, но и по смисъл. Но това не е краят – през 2016 г. процесът при търсене се усъвършенства – въвежда се сигналът за класиране RankBrain, своего рода изкуствен интелект, който трябва да може да разбира не отделния смисъл на всяка дума и дори не общото съдържание, а същината на всички фрази цялостно.

Нововъведението е свързано с факта, че хората са започнали да въвеждат в лентата за търсене лаконични заявки с ключови фрази, а също така са започнали да използват „естествени“ заявки – фрази от разговорната реч, понякога дълги и сложни.

Търсачките все повече обръщат внимание на съдържанието, а не на технически показатели (наличието на ключови думи, брой съвпадения и т.н.). Сега трябва да се говори не само за „релевантност на думи“, но и за „релевантност на смисъла“. Което се явява най-новата тенденция в семантичното търсене.

Как да се пишат текстовете за сайтове днес?

 1. Разкрийте същността на ключовите думи и избягвайте нетематични заявки. Когато приключите статията, запитайте се: ако аз въведа ключова дума в лентата за търсене, ще е подходящ ли моят текст в качеството си на добър отговор?

Малък трик: използвайте техниката „Небостъргач“. Намирате най-интересния материал и създавате по-добър текст.

 1. За съжаление все още търсачките разбират същността не всички запитвания и се развиват бързо в тази посока. Ето защо за по-добър резултат, съчетавайте и двата метода. Въпреки това, при всички случаи на преден влагайте смисъл, а не поставянето на ключови думи. Важното е читателите да харесат написаното.
 2. Не забравяйте да следите резултата, ако статията не попадне в топ-а, значи е добре да се „доизпили“, започвайки със смисъла – някои моменти да се доразвият подробно, да добавите снимки, да направите проучване. Материалът трябва по-добре от останалите да отговори на заявката на потребителя.
 3. Включете в семантичното ядро на страниците не само основните търсения, но и допълнителни ключови думи. Те ще помогнат на търсещите роботи по-добре да разберат смисъла на текста, така че ще осигурят по-големи шансове за привличане на трафик към сайта. За търсене на LSI-фрази има поне 2 лесни и безплатни начина:
 • Подсказване от търсачките – анализ на търсенето на потребителите
 • Препоръките на търсачките – обърнете внимание на края на първата страница с резултати от търсенето

Най-важното – вниквайте в темата, пишете уникални, полезни и интересни текстове. Такива, които вие сами бихте прочели с удоволствие.

P. S. Пиша именно такива текстове. Може да ги поръчате тук:

Коментар ?