Основни моменти при взаимодействие на копирайтър с клиенти – решаване на конфликтни ситуации

Проблем №6: решаване на конфликтни ситуации

Най-добрият изход от конфликта – да се запази спокойствие

Конфликтни ситуации се появяват и по вина на клиента, и по вина на копирайтъра. Така или иначе тяхното разрешаване трябва да се случи с минимални последствия.

 1. Говорете учтиво и тактично, не демонстрирайте превъзходство над клиента, дори ако вие сте прав.
 2. Поставете се на мястото на клиента – той е платил и получил не този резултат, който е очаквал. Може би вие също бихте били недоволни в такава ситуация. Погледнете на ситуацията безпристрастно от страна на клиента и от своя страна, а след това се опитайте да намерите компромис.
 3. Изслушайте клиента, покажете, че го разбирате, уточнете какво точно не харесва, от какво не е доволен и предложете варианти за решаване на проблемите.
 4. Контролирайте емоциите си. Клиентът не е враг, а партньор и за решаване на проблема няма да помогне обратно връщане на обвиненията. Не спорете, не се оправдавайте, не се защитавайте, говорете спокойно и учтиво.
 5. Не се страхувайте да признаете вината си или грешка. Всички грешат понякога. В такъв случай по-добре да се преработи текста и да останете в прекрасни отношения с клиента, отколкото да се считате за непризнат гений и да седите без работа.
 6. Да Предположим, че вие като копирайтър сте прав на 100%, а клиентът – не, но той не иска да чуе никакви аргументи. Тогава е по-мъдро да върнете плащането и да се сбогувате.

За намаляване на рисковете фиксирайте всички договорености – в договор или по електронна поща. След разговор по телефона съставете писмо с основните точки на дискусията и уточнете с клиента дали всичко е вярно и сте разбрал заданието правилно.

Кога трябва да се откажете от проекта

Не с всеки клиент трябва да се договаряте за копирайтинг услуги. С някои е по-добре да не работите или да си сътрудничите много внимателно. Ще отделя няколко отрицателни типа клиенти:

 1. Пренебрежително отношение към вас, вярват, че ви правят услуга, давайки ви работа. По-добре да не губите време и да откажете веднага, за да не поставяте под удар самочувствието си.
 2. Опитали се да работят с няколко други копирайтъри и се оплакват от всички. Най-вероятно вие също ще се окажете под ножа. Въпреки че, може би трябва да дадете шанс на този клиент – може би хронично не му върви.
 3. Не искат да плащат, но ви мотивират с розови балони за бъдещето, например, половината печалба от проекта. Разбира се, печалба вие няма да видите, но пък време ще изгубите.
 4. Опитват се да манипулират или безкомпромисно налагат своите условия.
 5. Веднага обещават стабилни и пълно натоварване, дългосрочни ангажименти към вас като копирайтър – обикновено това върви в дует с ниска цена. Постоянно голямо количество работа с ниско заплащане – съмнително предимство на сътрудничеството (за вас).
 6. Очакват свръхрезултати – един текст да им продаде продукти за хиляди стотици левове или вложение от 100 лв. в рекламен текст да донесе милион поръчки. Търсят малко вложение, но да получат максимум.
 7. Деморализират – изискват прекомерно (често излишно) внимание, имат странни изисквания, поставят съмнителни задачи.
 8. Обезценяват работата ви – твърдят, че тя струва 2-3-5 пъти по-малко, а вие просто казвате тавана и се опитвате да ги мамите.
 9. Търсят безплатни тестове – предлагат ви да се включите в конкурс или да преминете тест, обещават да ви платят за работата след това, позовават се на репутацията си, но често пишат от нова поща и под псевдоним, за който не търсачките не знаят нищо.
 10. Продават лош продукт и с всички сили се опитват да го превърнат в „бонбон“.

Преценявайте своите клиенти преди започване на работа, обръщайте внимание как общуват и какви въпроси задават. Често дори по текста на запитването се разбира, че сътрудничеството няма да се състои. Отказвайки се от проекта, дръжте се коректно, не е необходимо да предявявате претенции към човек, с когото дори не сте работили.

Токсичните клиенти са голям проблем за начинаещите копирайтъри. При мен повечето запитвания идват от „топли“ клиенти: от препоръки, от директно търсене в търсачката по професионален копирайтър, от страниците ми в социалните мрежи и публикации, така че към момента с такива типажи почти не се сблъсквам.

Основните принципи за успешно взаимодействие с клиентите:

 • по-често да се поставяме на мястото им;
 • внимание и индивидуален подход към всеки проект;
 • спазване на поетите ангажименти към клиента;
 • ценете времето си и не го губете за безперспективни задания.
Коментар ?