Как да убеждавате хората в социалните мрежи – няколко малко известни джедайски трика

Искате ли да знаете как да убеждавате хората в интернет и да постигате целите си? Ще ви разкажа за няколко малко известни трика на джедаите.

Силата на убеждаването е това, което обикновено отличава успелите от всички останали. И има няколко доказани научни техники, за които може да не сте чували, но могат драстично да увеличат способността ви да сте убедителни.

1.     Накарайте ги в началото да се съгласят с вас

Ако искате хората да повярват във вашите идеи започнете с нещо, с което те не могат да не се съгласят.

Учените са установили, че съгласието има продължителен ефект. Направили са експеримент, в който на целева аудитория са пускали телевизионна реклама след политически предизборни речи. Обикновено рекламата се е приемала с по-висока степен на доверие след речта на спечелилия кандидат.

Така че, ако искате да продадете, първо си струва да се каже нещо, с което един потенциален купувач задължително ще се съгласи – дори то да няма нищо общо с продажбата на продукта.

2.     Ругатнята е убедителна

Говоря за леката ругатня. Ако прекалите ще загубите цялото доверие.

Провели са експеримент с 88 участника, които са изслушали практически една и съща реч в три групи. Единственото различие била леката ругатня в началото на едната реч:

Намаляването на таксите за обучение не е просто една добра идея. Това е, по дяволите, най-разумното за всички заинтересовани страни решение!

Във втората „по дяволите“ било поставено в края на речта, а в третата напълно липсвало. Когато се сравнили резултатите от изслушването, се оказало, че хората чули речите с ругатня се отнасят към тях с по-голямо одобрение. „По дяволите“ предизвиквало в хората усещането, че ораторът искрено более за проблема, а това на свой ред повишило степента на одобрение.

3.     Хората вярват повече на това, което могат да усетят

Експериментът тук се опитвал да установи връзката между вярата в глобалното затопляне и времето в населеното място.

hot-weather

Целевите групи били попитани за глобалното затопляне в дни, когато било по-топло от обичайното и по-студено. Ще познаете ли коя група била с повишена вяра в глобалното затопляне? Попитаната в по-топлите от обичайното дни.

Учените продължили експеримента като помолили участниците да направят и малък паричен превод при желание във фонд за борба с глобалното затопляне. В топлите дни приходите във фонда се увеличавали четири пъти.

Ако искате хората да ви платят, ситуацията в момента на продажбата трябва да поддържа вашите думи или вие да създадете такава. В интернет за създаване на „поддържаща“ ситуация често се ползват емоционални изказвания, „истории от живота“, въздействащи картинки.

4.     Принципът 60/60

Той гласи следното: „Клиентът в 60% от случаите е готов да изхарчи 60% повече, отколкото първоначално е възнамерявал“.

Вие сте си свършили работата – накарали сте купувача да ви се довери и е готов да купи от вас. Сега вие можете да му продадете повече! Ако му предложите добра съпътстваща стока  и общата сума е с 60% по-висока, то най-вероятно ще увеличите приходите си.

5.     Парадоксът на избора

Колкото е по-голям изборът, толкова по-малко ще купят от вас, считат психолозите.

shtand

Учените оборудвали в един модерен супермаркет в Калифорния щанд, позволяващ на купувача да опита конфитюр. Веднъж предлагали 24 вида конфитюр, друг път 6. След дегустацията потенциалните купувачи получавали купон, с който да си купят стоката.

Широкият избор привличал повече посетители, но много малко от тях стигали до покупка. В дните с по-малък избор продажбите се увеличавали. В цифри само 3% купували в дните с 24 вида конфитюр и близо 30%, когато имало 6 вида. Сравнението направете сами.

Ако вашият онлайн магазин предлага голямо разнообразие от стоки, не жалете усилия и пари да предоставите необходимите филтри, които да стеснят кръга продукти и да помогнат при избора на хората. Още, в целевите страници им показвайте малко на брой, но добре насочени продукти.

6.     Историите са по-силни от фактите

През 2007 година учените решили да изяснят кое въздейства по-силно – фактите или историите. На изпитваните групи се предлагало да дарят средства във фонда за гладуващите в Африка.

На първата група били предоставени статистически данни – за недостига на храна в Малави, сушата в Замбия, милионите бездомни в Ангола.

rokiВтората група се запознала с историята на конкретно гладуващо замбийско момиченце – Роки. Хората виждали снимката и били помолени да помогнат лично на нея.

Третата група получила историята на Роки и статистическите данни.

Резултатите: групата със статистическите данни дарявала средно 1,14 долара. Групата на Роки дарявала 2,38 долара – 2 пъти повече. Третата група, статистика и Роки дарила средно 1,43 долара.

Бедственото положение в Африка и бедността са огромни. Хората си мислят, че техните средства са капка в морето и решават да не помагат. Още Майка Тереза е казвала: „Виждам тълпа и нищо не мога да направя. Виждам един и правя“.

Разказвайте истории. Статистиката е за учените и изследователите.

Димо Белов

Искате ли още трикове на джедая?

Коментар ?