Валидност на лекарствата – датите означават ли нещо?

validnost-na-lekarstvata-datite-oznachavat-li-neshto

Попаднах наскоро в ситуация, в която ми трябваха спешно определени лекарства, а се оказа, че на наличните срокът е изтекъл. Нямах време за аптека и се поинтересувах по темата. Ето на какво попаднах в интернет. Надявам се материалът да е полезен и на други хора, както беше полезен за мен.   

С ужасно главоболие отивате до аптечката за аспирин или аналгин и с изненада забелязвате, че срокът им на годност е изтекъл преди две години. Започвате да се чудите дали да вземете таблетка или не? Ако решите да вземете ще бъде ли грешка или просто да продължите да страдате от главоболие?

Това е дилема, с която много хора се сблъскват по един или друг начин. Публикация в Psychopharmacology Today предлага някои съвети.


Оказва се, че срокът на годност на опаковката на лекарството е поставен за нещо, но вероятно не за това, което мислим. През 1979 година е приет закон, който задължава производителите на лекарства да поставят срок на годност на продуктите си. Това е датата, с която производителят може да гарантира все още пълната ефикасност и безопасност на лекарството.

Повечето факти и познания за срока на годност на лекарствата идват от проучване, проведено от Агенцията по храните и лекарствата по искане на военните. Разполагайки с големи и скъпи запаси от лекарства, военните са принудени да изхвърлят и подменят своите лекарства на всеки няколко години. Това, което открили при проучването е, че 90% от повече от 100 лекарства, както с рецепта, така и за свободен прием, са съвършено годни за употреба дори и 15 години след изтичане срока им на годност.

Така че датата на изтичане на срока всъщност не показва момента, в който лекарството вече не е ефективно или е станало опасно за използване. Медицинските държавни органи установили, че лекарства с изтекъл срок са безопасни за употреба, дори и при тези, които е изтекъл преди години. Рядко изключение от това може да бъде тетрациклинът, но докладът за това е спорен сред изследователите.

Вярно е, че ефективността на лекарството може да се понижи с течение на времето, но голяма част от оригиналния му потенциал все още остава поне едно десетилетие след изтичане срока на годност. С изключение на нитроглицерин, инсулин и течни антибиотици, повечето лекарства са трайни, са установили военните при своите изследвания. Поставянето на лекарствата на хладно място като хладилник ще помогне да останат годни и ефективни в продължение на много години.

Дали датата на изтичане на срока е ход на пазара и производителите на лекарства, за да ви изпразват аптечката и джобовете редовно? Можете да го погледнете по този начин. Но можете да го погледнете и по този начин: срокът на годност е застраховка, за да сте сигурни, че получавате всичко за което сте платили. И наистина, ако производителите на лекарства трябва да тестват срока на годност за по-дълъг период, то това ще забави тяхната способност да ви предложат нови и подобрени формули.
Следващият път, когато сте изправени пред дилемата за срока на годност на лекарството, помислете за това, което сте научили тук. Ако датата е изтекла преди няколко години и е важно да сте сигурни в абсолютно 100% ефективност на лекарството, може да помислите за закупуване на ново. И ако имате някакви въпроси относно безопасността или ефективността на всяко лекарство, попитайте вашия лекар или всеки един фармацевт. Той или тя са компетентни, когато става въпрос за получаване на повече информация за лекарствата.

Източник: health.harvard.edu

Коментар ?