4 основни качества за един копирайтър

копирайтър, добър копирайтър, копирайтинг

Сигурно си мислите, че ще започна с грамотност? Не, няма, спокойно.

Има качества за всеки копирайтър много по-важни от способността да се пише без грешки и правилно да се поставят запетаи. Ще кажа повече: в текстовете на най-високо платените интернет автори можете лесно да намерите един или дори няколко грешки. Тайната на успеха не е в перфектно познаване на правописа и граматиката (макар че те са залог за професионализъм).

Но нека най-накрая да разгледаме качествата на копирайтъра, които ще му помогнат да достигне правилното ниво и да стане професионалист.

Самочувствие

Качество, полезно във всяка професия. Един неуверен копирайтър ще прекара целия си живот по фейсбук групи, работейки за 4-5 лв. на 100 думи ли дори на текст, оплаквайки се от клиентите и обсъждайки превратностите на живота с други подобни неуверени автори.

Самочувствието или увереността в себе си ще помогне:

 • да кандидатствате за всички поръчки, които харесвате;
 • да рекламирате себе си на клиентите;
 • по-бързо справяне с работата;
 • постепенно увеличаване на цените.

И ще помогне да се задържите в професията и да устоите на натиска на критика, неуспехи и конкуренция. Разбира се, безпочвената самоувереност е лошо нещо. Въпреки, че за някои тя проправи пътя за добри пари, но нека се концентрираме на самочувствието с покритие.

Интуиция

Това по-скоро не е качество на копирайтъра, а негова характеристика на характера. Въпреки това, интуицията може да играе огромна роля в тази професия. В какви случаи тя може да бъде полезна?

 1. Добрият копирайтър знае от какво се нуждае клиентът. Клиентът не обича да го тормозят с въпроси. Можете да определите изискванията от стила на комуникация, акцентите в тези задачи и дори от отзивите на колегите за този клиент. Ако човек прави обемно задание и подробно излага изискванията, по-добре е да не се свързвате с него, той ще иска изключително точно да ги следвате.
 2. Интуицията може навреме да ви подскаже как най-добре да формулирате офертата си, какъв текст да предложите като пример, на кои свои качества да сложите акцент. Тя помага да се определи приблизително вида, типа на клиента и как да го заинтересувате.
 3. Интуицията ви позволява да работите по своите собствени условия. С нея е по-лесно да се движите и ориентирате в ситуацията, да разберете кога можете да зададете цената си, кога е време да повишите цените и кога да промените тактиката в комуникацията с клиента.

Интуицията е способността за несъзнателен анализ, поток от данни и енергия, които правите на база собствения си опит и интелект.

Един копирайтър (Copywriter) трябва да обработва ежедневно огромно количество информация, в движение, получавайки нова информация от различни области на знанието, придобивайки опит и професионални умения. Ако мислите за всичко това постоянно, можете да забравите за сън и храна. Ето защо, интуицията за копирайтъра е много ценно качество.

Отдаденост (целеустременост)

Отначало исках да кажа „постоянство“, но целеустременост е много по-подходящо. Настойчив може да бъде овен, който бие челото си в стената, докато целенасоченият чифтокопитен ще мине малко по-встрани и ще излезе през портата.

Поставянето на цели и постигането им е много важно качество за копирайтъра. За щастие, професията ви позволява да започнете с малки цели и вдъхновени от постиженията си, да си поставяте все по-амбициозни цели. Ще има неуспехи, спадове в ефективността и броя на поръчките.

Понякога може да ви атакуват в ступор мисли, че копирайтингът не е вашето призвание. В такива моменти човек трябва да помни целта, да не се поддава на разстройване и просто да кара напред, да работи по-нататък.

Стрес и устойчивост на стрес

Изглежда че при нас няма стрес. Какъв стрес? Копирайтърът си седи у дома в уютен стол с чаша чай от жасмин или кафе, може да работи по всяко време и изобщо не комуникира с хората лично. Жалко, но това перфектно и идеално представяне на нашата работа не е съвсем вярно. Работата на копирайтъра е непрекъснат стрес, особено в началото на пътя. Защо?

 • Някои клиенти дори чрез интернет може да изтръгнат душата ви. Представете си жена, която, след като получи текстовете, разпечата ги, коригира всичко, което не харесва с червена писалка, сканира ги и ви ги изпраща по пощата. После ви заплаши, че тя такива ужасни текстове не може да публикува от свое име, защото никога не говори така с хората и веднага да ги поправите, иначе ще ви провали репутацията в интернет като ви охули по разни фейсбук групи, примерно. J Забавно? Всъщност, не много. Нейните забележки не се отнасяха до текста, до чифт печатни грешки и няколко двойни пропуски на запетаи, а до желанието всичко да е в усмихнати емотикони и изказ не от първо лице. Когато трябва да изгубите два часа или 2 дни в нещо, което клиентът може да поправи за пет минути, не ви е особено до смях.
 • Начинаещият лесно се обърква. Той се занимава както с клиенти, така и с колеги. Достатъчно е един начинаещ автор да надникне във форум, група на копирайтъри и веднага да му настръхне козината. „Боже, дори не знам какво е значението на ключови фрази, думи! Какво правя тук?». И правилно: няма абсолютно нищо за правене на такива места. Много по-полезно е вместо това да изпълните още няколко поръчки.
 • Клиентите са объркващи с критики, високи изисквания и понякога обидни забележки. А какво може да бъде по-лесно да се унищожи самочувствието на начинаещия копирайтър? Бих го нарекла професионален естествен подбор. За да го преминете, ще ви трябва и устойчивост на стрес, и увереност, и целеустременост. Важното е да не се отказвате и да работите върху себе си.
 • Експресните, бързи, спешни поръчки се случват. Ако ти дават, вземи! На вълната на успеха и вдъхновението можете да наберете куп поръчки, а след това да се чудите защо сте го направили. Различните задачи отнемат много време и усилия, а да се откажете от вече взетата работа е непрофесионално и заплашва със загубата на редовни клиенти. Извънредната, спешна задача винаги е стрес, на който трябва да реагирате адекватно. С какво? Търпение и планиране.
 • Оптималният обем на работа е 10 хиляди знака на ден (около 2000 думи). По-малко не рентабилно, повече – опитайте, но едва ли ще ви достигне енергия. И също така е важно да си организирате поне един почивен ден седмично.

Ето това по мое мнение са четири основни качества на копирайтъра, които съпътстват успеха и завладяването на нови върхове в професията.

Кои качества смятате за важни за вас? Очаквам с нетърпение коментарите! И ако сте харесали статията, не забравяйте да споделите с приятелите си. 🙂

Коментар ?