Как копирайтърите да не допускат грешки при писането на продаващи текстове

Продължение от…

kak-kopiraytarite-da-ne-dopuskat-greshki-pri-pisaneto-na-prodavashti-tekstove2

Как копирайтърите да не допускат основни грешки при писането на продаващи текстове?

Изход има: търсим ползата от продукта/услугата, стараем се да ги направим привлекателни за купувача. Не се подлъгвайте да пишете надълго и широко за фирмата, компанията и себе си, колкото и да ви се струва важно, пишете предимно за ползите от продукта/услугата. Потребителят се интересува какво може да извлече за себе си преди всичко.

На текста ви му липсва структура

Изход: текстът трябва да бъде лаконично построен, като къща. Даже великият и известен на всички Аристотел е казвал: че текстът трябва да прилича на разказ с начало и край. А продаващият текст е длъжен именно така да бъде написан, като разказ за „вашия” продукт. Представете си за момент, че сте драматург и обмислете структурата на вашия разказ за продукта/услугата.

Избягвайте да употребявате думи с превъзходна степен

Не пишете: най-добрият от всички, превъзходен продукт/услуга, такива думи предизвикват реакция като да искате да опровергаете тази прехваленост.

Изходът: винаги бъдете уважителни към читателите и говорете само за реалните качества на продукта/услугата.

kak-kopiraytarite-da-ne-dopuskat-greshki-pri-pisaneto-na-prodavashti-tekstove4

Неправилно форматиран текст

Когато текстът КРЕЩИ – написан е с едни огромни букви и в него присъстват всякакви цветове шрифтове. Такъв текст, даже и добре написан, на читателят ще бъде трудно да чете и той ще си тръгне от сайта/магазина. Такъв текст няма да донесе печалба!

Да направим извод: текстът може да е написан със спокоен шрифт, примерно Tahoma 10,5-11, умерено разделен, може да ползваме курсив(наклонен шрифт) и да не забравяме за цвета – изберете само 2 цвята. Разделете текста на абзаци по смисъл и пишете в тях не повече от 5 реда.

Ако ви се получи неудачно заглавие

Скучно или ако в него има крещящи, дразнещи рекламни нотки, то навярно вашият потенциален купувач ще се задоволи само да мине покрай сайта/магазина ви. Вашето заглавие, това е витрината на текста ви.

Да потърсим изход: търсете и поставяйте докосващи душата на купувача заглавия

Текстът е написан неграмотно, стилът е непонятен

Старайте се да пишете грамотно, защото грешките силно дразнят хората. А и грамотно написания текст е уважение към вашите читатели/клиенти, в противен случай не след дълго ще забележите отлив на клиенти. Грамотността остава впечатление за стабилни познания и сигурност.

Извод: струва си да опресняваме знанията си по правопис и граматика отвреме-навреме. Това със сигурност няма да навреди.

Липсват продажби

Сякаш всичко е правилно – налице е силно заглавие, и текстът е без грешки, и ползите са описани ясно. Но продажбите не вървят, защо ли? Най-вероятно във вашата статия отсъства приключването на сделката. А това си заслужава да се види – как се случва всичко това на пазара – 1 дума „купувате” и продуктът е купен. Така е и в продаващия текст – трябва да има призив, за да бъде купен продукта.

Извод: убедете купувача да купи, може да дадете или напишете телефона си, за да не забрави той да купи продукта. Трябва ясно да обясните какво трябва да се направи, за да се сдобие именно с вашия продукт.

Като цяло продаващият текст ще ви отнеме немалко време, за да стане наистина продаващ. А ако текстът ви не работи и продуктът/услугата не се продават, не бъдете мързеливи – поправете го, поработете над грешките си.

Вижте и Първа част…

Коментар ?