Копирайтър споделя 7 инструмента за лаконично писане

Ако като ученици или студенти сте се справяли чудесно с есета и преподавателите са ви хвалили за вашия писателски талант – поздравления, но тези умения не са достатъчни за писането на копирайтърски текстове. Всеки добър копирайтър е важно звено в интернет бизнеса. Той не пише, за да задоволява писателската си суета, а продава дадена услуга или продукт. От една страна своя труд като услуга и от друга страна – продуктите или услугите на клиента си.

Да, точно така, става дума за продаващи текстове (описания, ревюта, слогани), полезни статии, които са предназначени за потенциални клиенти. В много редки случаи се налага текстовете да са дълги, безкрайно изчерпателни и пълни с всевъзможна информация, лирични отклонения и статистики.

Опитайте да се отръскате от субективизма, спрете да приемате критиката лично. Така ще можете да видите пропуските си и да усъвършенствате текстовете си.

Не забравяйте, че:

  • Общите приказки и безсмислен пълнеж няма да компенсират липсата на знания и компетентност;
  • Не бива да се придържате към принципа „повече думи – повече пари“;
  • Не е редно да гледате на читателя отвисоко.

№1 – Ценете времето на клиента и да пребъде с вас краткостта

Премахнете излишни уточнения и обяснения, пълнеж и безсмислени изречения. Колкото и гениални да ви изглеждат някои ваши изрази, придържайте се към целта на текста, често читателят в дадената ниша не се нуждае от тези „лирически отклонения“. Той иска да получи ясен отговор на въпроса, да прочете за решението на проблема, а не да затъне в проза.

Помислете за читателите. Размерът на информационния поток се увеличава с всеки изминал ден, задръствайки човешкия мозък; читателят подсъзнателно избира по-кратка и лаконична статия. Не защото го мързи да чете, а защото количеството на шлаката прогресира и никой не иска да губи ценно време „за нищо“.

№2 – Опростете формулировките: нищо няма да загубите

Отървете се от следното:

  • Очевидни истини. Това са въведения, които са ясни на всички, не съдържат факти и пречат на целия текст. Например: „В днешно време е известно на всички, че който иска може бързо да стартира свой собствен бизнес, но не е така лесно, както изглежда“ – скучно, дълго, не ангажира. Преправяме го: „Последните промени в законодателната уредба въвеждат строги правила за започване на частен бизнес“ – ясно, кратко, според случая.
  • Канцеларски език. Ако по-рано сте работили с административни текстове, трябва да се пренастроите. Не се допуска в статии следното: „влиза в действие, подлежи на, с настоящото довеждаме до знанието ви следната информация, съгласно … нещо си, да се обърне внимание на…“ и др.
  • Безсмислени уточнения. „Който, съответно, иначе казано, по този начин, следователно, така че…“ се срещат много по-често, отколкото си мислите. И не, не става въпрос за въвеждащи думи, става въпрос за излишни обяснения, които не добавят нищо ново, а разтягат вече ясни неща. Например: „Уебмастърите успяха да съберат информация за посетителите с помощта на уеб форми, които бяха създадени за въвеждане на данни“ – втората част на изречението не носи нова информация и служи за изкуствено разширяване на текста.
  • Изкуствено разширяване на текста. Такъв ефект може да бъде постигнат с помощта на маса трикове. Те се използват както от копирайтъри-новобранци, така и от опитни копирайтъри, само че в първия случай това е много забележимо. Защо авторите умишлено губят време и ни карат да четем повече? Това се случва поради липсата на компетентност в областта на конкретната тема и копирайтърът се опитва да лавира чрез общи фрази и дълбокомислени размисли. Това веднага се вижда. Такава статия надали ще получи положителна обратна връзка. Не правете така.

№3 – Тавтологията като знак за лексикална ограниченост

Може би това е един от любимите ми недостатъци. Тавтологията в статиите включва злоупотреба с повторенията, които се повтарят в едно изречение няколко пъти и това повторение говори за слаб речников запас на автора. Предното изречение е пълно с вариации на „повторение“. Не разваля същността на мисълта, но просто ви се иска да подарите на копирайтъра речник на синонимите, нали?

№4 – Издялкайте помпозността: създайте естествен разговор с читателя

Искреността винаги предразполага читателя. Решавайки да станете копирайтър, е необходимо да запомните, че трябва да общувате с вашата целева аудитория на едно ниво и да водите равноправни разговори чрез статиите, текстовете си.

Правете съдържанието максимално леко и разбираемо, обяснявайте сложните процеси с разбираем език. Пишете така сякаш читателят седи пред вас.

№5 – Шекспир и братлетата нямат място в продаващите текстове, статии

Тази точка е малко подобна на предишната.

В първият случай говорим за копирайтъри, в сърцата на които живее малък поет. Метафори, епитети, алегории, хиперболи, литоти, фразеологизми, гротески, патос – тези похвати носят естетическо удоволствие от изказа, но не и продажбата на продукта. Случаите, когато са наистина уместни, са много редки. Пишете възвишени текстове за кеф, но не и когато се касае за бизнес.

Синдромът на уличното говорене се среща по-рядко, но силно се набива на очи. Дори ако вашият вътрешен свят се простира до „братле“ и „баце“, мозъкът ви трябва да е наясно, че клиентът не ви е братле и изисква към себе си уважение. Така че – не бъркайте изказа и имайте предвид всички характеристики на целевата аудитория и продукта, за който пишете.

№6 – Уникалност, собствен стил: ограничете максимално клишетата и шаблоните

Много комерсиални статии са написани за „закачане“. И това нито е добре, нито е зле за бизнеса – нищо не е. Малко трафик, коментари, интерес, клиенти. Често този ефект се постига от нежеланието на копирайтъра да внесе уникалност на текста. Не става въпрос за плагиатство, а за избягване на шаблонните фрази и изрази, които не дават на текстовете свежест и с нищо не се различават от конкурентите.

Всеки блог, сайт трябва да има свой собствен характер и стил. Той се постига чрез способността на копирайтъра да донесе нещо ново, да внесе собствен стил. Смело разчупете шаблона, ще се изумите колко добре се приема от читателите.

№7 – изпийте си хапчето срещу паразитни думи

Думите паразити в разговорната реч се срещат често и малко или много развалят впечатлението за събеседника. Същото е и със статиите. Копирайтър, който пренася дефекти в речта си и в текстовете, отблъсква потенциалния читател. Всичко в стил „в действителност, именно, от типа на, например, по принцип, като цяло, де факто, обаче, в същото време, така да се каже, накратко, да речем, между другото, изглежда, означава, просто“ запушват статията.

А вие, драги копирайтъри, не забравяйте, че именно от вас зависи качеството на съдържанието и първото впечатление от бизнеса на клиента!

Коментар ?