Копирайтинг (писане на текстове) – как да откриете добър копирайтър

Как да намерите подходящ и добър копирайтър за целите на вашето задание, сайт или онлайн магазин?

Винаги се казва, че в основата на ефективното оптимизиране за търсачките (SEO), както и зад успеха на почти всеки уеб проект, стоят качествените текстове. Но, ако работите над развитието на идеята си и проекта, в един момент най-вероятно няма да имате време за поддържане на цялото съдържание на сайта, особено редовно, което е важно. Крупните и зрели онлайн проекти почти винаги разполагат или работят с редактор и професионални копирайтъри, т.е. специалисти, ангажирани в създаването на текстове за уеб (сайтове), реклами и активност в социалните мрежи.

Разпространено решение в такива случаи е да се привлече външен копирайтър на свободна практика, т.е. фрийлансър. Правя веднага вметка – търсенето на добър копирайтър е по-скоро като пресяване на златен прах от кална река, отколкото като избор на ястие от менюто на добър ресторант. Бъдете подготвени, че може би първият копирайтър, с когото ще работите, няма да бъде олицетворение на мечтите ви – опитът на хиляди собственици на сайтове свидетелстват, че търсенето на качествен копирайтър минава през множество проби и грешки, да не говорим за похарчените понякога напразно пари. В този материал ще разгледам няколко неща, които могат значително да опростят процеса на търсене.

1.   Определете какво точно ви трябва

 • Опишете заданието – първо за себе си, след това за потенциалните изпълнители. Всеки „подвид“ копирайтинг има своите изисквания и принципи, така че процесът на писане на начална страница, съдържание на вътрешни постоянни страници, статии за блог, прес релийз, рекламен текст, текстове за имейл маркетинг, описание на продукти за онлайн магазин, описание на услуги може да изискват определени умения от автора. Старайте се да се концентрирате над копирайтъри, които имат достатъчно опит в желаната област.
 • Определете колко важни са нишовите, специфични знания – в днешно време всяка дисциплина може да бъде доста сносно проучена с използване само на търсачка. Но често в създаването на материал на необходимото ниво са нужни задълбочени познания и приложен опит. Не всеки филолог ще напише добра статия за счетоводство, интересна и полезна за един счетоводител. Затова е важна практиката на копирайтъра и да можете да погледнете портфолио по темата.
 • Съставете си бюджет – разумна сума, която сте готов да платите за услугите на копирайтър, в зависимост от посочените по-горе тип текст, опитност и качеството на работа на самия копирайтър. Ясни формули тук не съществуват, но обикновено съдържание за сайт ще струва по-евтино, отколкото рекламен текст, уникален информационен текст или полезна статия, предназначена за специалисти в дадена област. Важното е да се запомни, че в 9 от 10 пъти качеството е пропорционално на цената. Така че – ако се стремите към максимално ниски разходи, не се учудвайте, ако после ще трябва да промените или да пренаписвате изцяло резултата. Разбира се, може случайно да попаднете на талантлив начинаещ копирайтър, който набира първоначалния си списък с клиенти, но вероятността за такова щастливо съвпадение е доста ниска. Впускайте се в подобни търсения само ако имате опит в разпознаване на добри професионалисти с ясното съзнание, че е точно това, което ви е необходимо.

2.   Къде и как да търсите копирайтър?

 • Преди всичко, най-лесният и бърз начин – чрез търсачката. Написвате в лентата за търсене „копирайтър“, „копирайтинг услуги“, „съдържание за сайт“, „описание на продукти за онлайн магазин“ и т.н., каквото търсите. Разглеждате резултатите – ще ви се покажат сайтове на копирайтъри или такива, които предлагат услугата „копирайтинг“. Набелязвате си такива, които смятате за подходящи за вашият вид задание и се свързвате с тях.
 • Друга възможност – препоръка от ваши партньори, познати, дизайнери, програмисти, рекламни агенции и от всички, с които се познавате лично или с които сте работили по-рано. Може би те вече са работили с професионален копирайтър и ще могат да ви препоръчат подходящия човек.
 • Специализирани форуми и групи в социалните мрежи. Плюсовете тук са, че ще достигнете до много изпълнители. Огромният избор на изпълнители е едновременно и минус, тъй като трябва да се пресяват десетки, а понякога и стотици неотговарящи на изискванията ви, за да намерите подходящ за вас.

3.   Отсявайте

 • Професионалният копирайтър трябва да е запознат с основите на оптимизацията за търсачки (SEO). Използването на ключови думи, правилните заглавия, структуриране на текст – без спазване на изискванията на търсачките писането на текстове за онлайн проекти губи половината от смисъла си.
 • Съберете необходимата информация за потенциалния изпълнител. Разгледайте портфолиото на копирайтъра или ако няма изложено такова, поискайте да ви даде примери за работата си. Избягвайте тези, които в отговор на искането да предоставят примери, отговарят с отказ или предлагат да ви изпратят автобиография.
 • Преди да направите голяма поръчка, ако имате някакви притеснения, предложете на копирайтъра да поръчате само 1 текст (тест). По негова преценка той може да ви предложи и безплатен такъв. Това ще ви даде възможност да прецените стила и качеството на работа, както и спазването на сроковете. Ако търсите копирайтър за постоянно сътрудничество, тестовата задача ще е особено полезна.
 • Доверете се на инстинктите и интуицията си. Ако копирайтърът не ви вдъхва доверие, не ви е комфортно да комуникирате с него или не харесвате стила му, по-добре преминете към следващия.

Какво още трябва да имате предвид?

Ключови думи за ефективно и приятно сътрудничество с копирайтър (както, впрочем, и с всеки човек) – това е здравият смисъл и взаимното уважение. На пръв поглед очевидни неща, но тези „дреболии“ се пренебрегват твърде много и твърде често:

 • Отнасяйте се към копирайтъра с уважение. За да си намерите специалист, който да отговаря на всички ваши изисквания, уважението е залог да се установят дългосрочни отношения за взаимно изгодно сътрудничество. Наистина добрите копирайтъри са винаги търсени и нямат нито време, нито желание да приемат вашето непрофесионално поведение.
 • Оформете изискванията си, детайли, бележки и сроковете за изпълнение, ако имате такива, в писмен вид, за да се избегнат недоразумения и промяна на заданието по средата.
 • Предоставете първоначално на копирайтъра всички налични материали, ако са свързани с: количествени и статистически данни, брошури, информация за стоки, реклама, каталози, проучвания, доклади и т.н. Помнете, че от това зависи качеството и уникалността на вашето съдържание.
 • Ако се месите често и постоянно в работата на копирайтъра, много вероятно е той да откаже сътрудничество с вас, тъй като професионалиста се обърква и работата му става почти невъзможна.
 • Копирайтърът е важно да знае мнението на клиента. Ако не ви харесва някаква част от материала, помолете да я промени. При това ясно посочете от какво именно не сте доволни. Ако статията ви харесва, кажете го на копирайтъра, напишете обратна връзка, дайте му да разбере, че сте доволен от резултата, и той ще си сътрудничи с вас и за в бъдеще, дори с преференции и отстъпки заради доброто ви отношение.
 • Бъдете коректен с плащанията. Ако сте заявил, че ще платите определена сума в някакъв срок, направете го. Така ще спечелите доверието и ще можете да очаквате професионално отношение.

В заключение

Твърде много хора, сблъсквайки се с недобросъвестен копирайтър, повече изобщо не опитват да делегират или възложат писане на текстове, спирайки се на варианта „ако искам нещо да се свърши добре, по-добре да си го направя сам“. Идеята е добра и може би в първия етап от създаването на собствен онлайн бизнес вероятно ще е удобно, тъй като парите не винаги стигат за всичко. Въпреки това, в повечето случаи е по-изгодно и далновидно да намерите наистина добър копирайтър, отколкото да губите ценно време със съмнителен резултат от усилията ви. Качествени текстове, написани от професионалист, задължително ще помогнат за увеличаване броя на посетителите и продажбите. Подходете към избора си отговорно. Струва си.

Коментар ?