Специалист по копирайтинг – кои основни способности трябва да притежава?

Да изберете копирайтър сред толкова специалисти на свободна практика, не е най-лесната задача. На какво преди всичко да се обръща внимание? Достатъчно ли е да разгледате няколко работи от портфолиото? Трябва ли човекът да знае алгоритми и специални рецепти за решаване на проблеми със съдържанието на сайта? Достатъчни ли са няколко положителни коментара, за да не сгрешите?

Кои услуги изискват от копирайтъра специални способности?

Със сигурност резултатът от търсенето до голяма степен зависи от поставените задачи. Ако ви трябва просто да се актуализира сайта с уникални статии на регулярна основа за пълнеж – можете да намерите някой по-евтин копирайтър. Да, специалист по копирайтинг, които пише 5-6 хиляди думи текст на ден (18-20 страници) за 30 лв. със сигурност ще дУпуска греЖки в думите, неправилна пунктуация, неспазване на срокове… Но пък ще е евтино. И има шанс да намерите добър, обещаващ – просто начинаещ – автор, който ще ви даде ниска цена, само за да получи първите си поръчки и да натрупа портфолио.

Ако имате нужда от текстове, които продават, които трябва да задържат вниманието, да създадат определено настроение, удачно да покажат предимствата и най-важното – да доведат потребителя до избор, закупуване на стока или услуга, тогава по-добре не залагайте на евтиното. Това може да ви коства много повече разходи, време, загуба на репутация, отколкото да платите еднократно на добър копирайтър, който да си свърши работа.

Какви текстове не е препоръчително да поръчвате евтино?

  • писма за email-бюлетини и маркетинг;
  • съобщения за пресата (прес релийз), платени (спонсорирани) публикации;
  • слогани, УТП (уникално търговско предложение);
  • описание на стоки, продукти, услуги;
  • текстове „за компанията“ („За нас“);
  • текстове за постове в социалните мрежи;
  • текстове за банери, флаери, брошури;
  • експертни статии, които се пишат за хората, а не за търсачките;
  • текстове за лендинг страници и всякакви други важни целеви страници.

Решавате да рискувате – по-добре отделете тези пари за благотворителност!

7 ключови качества на един добър специалист по копирайтинг

Желаните качества за добър копирайтър могат да са стотици. Но ще отделя седем от тях, без които шансът да получите от специалист отличен резултат под формата на ефективни текстове, ще клони към нула.

1.      Интелект и ерудиция

Един копирайтър често трябва да решава нестандартни задачи, да работи с широк спектър от тематики и сложни въпроси. И, въпреки че няма как да знае всичко, известна ерудираност в различни сфери е много важна.

Трябва ли образованието на търсения от вас копирайтър да е свързано със сферата на вашата дейност? Не е задължително. Дори на медицинска тематика могат да се напишат добри правдиви статии, ако се използват подходящите достоверни източници. Разбира се, можете да опитате да намерите и експерт в своята област, но това няма да гарантира напълно крайният резултат – добра статия или описание.

2.      Пунктуалност, отговорност и изпълнителност

Съставяйки техническото задание за копирайтъра, вие със сигурност ще очаквате той качествено да изпълни всички споменати в него елементи и да спази договорените срокове. Понякога дори петминутно забавяне може да ви струва загуби – например, ако вече сте се споразумели с печатница за отпечатване на брошури в определен период от време. Така че, имате пълно право да изисквате и очаквате от добрия копирайтър отговорност и спазване на сроковете.

И помнете – винаги (!) поставяйте по-малко време за изпълнение на заданието, независимо с колко реално разполагате. Никога не се знае какво може да изникне.

3.      Грамотност

Тук коментарите са излишни: очевидна неграмотност в работата на копирайтъра е недопустима. Разбира се, грешка може да допусне всеки, но затова съществува проверката. Можете да си затворите очите за някои малки пропуски и неволни грешки, но ако в текста, както се казва, има повече грешки, отколкото са буквите, да продължавате сътрудничеството си с неговия автор, не си струва.

Как да разберете грамотен ли е копирайтъра, с който искате да работите предварително? Можете внимателно да разгледате портфолиото му или да поръчате кратък, но „коварен“ текст като тестово задание.

4.      Усет за целевата аудитория

При писане на текстове копирайтърът трябва да се ориентира към целевата им аудитория – да използва характерни за нея език и стил на общуване, да разбира реалните ? нужди, да поднася правилните за тази аудитория факти. Освен това, ако авторът е и талант в изкуството да убеждава и води към действие – толкова, че при прочитане на примери от неговото портфолио ви се прииска внезапно да купите описаното от него (парфюм, туристическа или счетоводна услуга), то дръжте се здраво за този автор.

5.      Комуникативност

Това качество е много полезно за копирайтърите. Умението да водят диалог, внимание, откритост, уместна креативност дават възможност за решаване на сложни задачи при общуване с хората – в този случай при общуване с хората чрез копирайтърските текстове.

6.      Умение да намерят изход при форсмажорни обстоятелства

Няма интернет, изключили са тока, повредил се е компютъра, има висока температурата – на всеки копирайтър може да се случи някаква неприятност. Обаче това не е причина да ви подведе като клиент. Отговорният и оправен автор винаги ще намери възможност да излезе от положение или поне да предупреди за форсмажорното обстоятелство. Обърнете внимание на този момент, когато четете отзивите от клиенти.

7.      Вдъхновение

Всеки писател има нужда от муза, копирайтърите не са изключение. Те трябва с желание и ентусиазъм да се захващат за работа, да ги е грижа за крайния продукт. Въпреки това много от авторите, дори и най-добрите, понякога изпитват творчески застой. Намалява качеството на текстовете им, нарушават се крайните срокове. Ако работите с копирайтър на постоянна основа, знаете, че той е добър в работата си, но изведнъж започвате да забелязвате признаци на подобно криза в жанра. Дайте му малко почивка. След нея вашият копирайтър ще е двойно по-ефективен и креативен в работата си.

Трудно е да намерите специалист с всички тези седем качества?

Може би има някаква друга важна ключова способност като копирайтър?

Да, разбира се.

Той просто трябва класно да продава.

Текстове.

Коментар ?