7 начина един копирайтър да преодолее застоя

7-nachina-edin-kopiraytar-da-preodolee-zastoya1

Нека се опитам да отгатна.

Седите пред монитора, бял лист Word, а вие сте се вторачили в мигащия маркер?

Гоните срок, а мозъкът ви си прави шегички с вас – разсеян е и иска да се смилите над него, не съумявате да се концентрирате, но вие продължавате мъчението? Наум и дори на глас призовавате Музата, но тя или е дълбоко заспала, или умишлено ви игнорира?

Всичко е ясно. Имате копирайтърски блокаж.

Музика, вино, цигари, отплесване с теглене на виртуални късметчета – нищо не помага…

И няма да помогне. Пробвате и сън, чести прекъсвания за почивка и разходки на открито. Всички тези начини са подходящи да починете и разсеете скуката. Но липсата на вдъхновение трябва да се бори много по-различно.

В края на краищата, какво е в действителност блокажа? Това е състояние на застой. И за да се измъкнете от него трябва да се отпуснете, да се почувствате свободни, дори малко да полудеете.

Ето няколко нестандартни начина да „отлепите от белия лист”:

1.    Променете текстовия редактор

На пръв поглед може да изглежда глупаво, но промяна на обичайното може да отключи у вас желанието за работа. Опитайте да пишете в друг редактор, различен от вашия. Или просто сменете обичайния шрифт или размера му, че даже и цвета – защо не? Например: аз пиша на Verdana, но нерядко сменям с Tahoma или Georgia, което ми помага да сменя и настройката си за писане. Опитайте, ще се учудите как тези дребни промени ще провокират у вас вълна на интерес към писането.

2.    Спрете да следвате плана

Като копирайтъри знаем, че предварителната схема за текста и неговия график значително помага при написването му. Да, това е така, но планирането може да изстиска цялата радост от писането. Така че, ако почувствате, че сте „залепнали” на определено място, то спрете да следвате предварителния план! Напишете първото, което ви дойде в главата. Не се знае, често спонтанността провокира необичаен и интригуващ изказ.

3.     Излейте емоциите

Нерядко блокаж се получава поради изтласкване на емоции. Ако нещо ви вълнува, независимо с какъв знак, не се колебайте да го излеете на листа. Вместо да се опитвате да пишете по задачите си и да не се получава нищо, пренасочете енергията си и публикувайте текст в блога си. Без значение дали ще е ваше лично впечатление, мнение или просто тема, която ви е интересна. Ако нямате личен блог, то винаги можете да постнете във Фейсбук, друга социална мрежа или форум. Ще се учудите, връщайки се по-късно към копирайтърските си задания, колко по-лесно се случват нещата.

4.    Вземете душ

Някога спохождала ли ви е страхотна идея, докато сте под душа? Мен да. Оказва се, че способността за идеи и раждане на крилати фрази изисква пълна необремененост на ума. Концентрацията над проблема не работи. Най-много да блокирате още повече и да се панирате. Ако не ви устройва варианта с душа или се налага да влизате по 10 пъти на ден в банята, опитайте други занимания: разчистете безпорядъка в стаята или друго физическо занимание, неангажиращо мозъка. Вашата основна цел е да се отпуснете умствено и тогава идеите сами ще се приберат обратно в главата ви.

5.    Започнете от средата

Като професионален блогър или копирайтър сте наясно колко важно е да напишете впечатляващ увод. Нещо, което да грабне потребителите и да ги накара да прочетат целия пост. Все пак, не е нужно да пишете първо него. Ако прекалено дълго се фиксирате на началото, може да изгубите темпото и хъса. Оставете го за по-късно. Започнете от средата. Вече сте чували този съвет? Ами, пробвайте го.:)

6.    Опитайте се да пишете в друго време

Постоянно чуваме колко важен е навика за писане по едно и също време. По график пишат много известни автори. Установеният режим на писане обикновено е полезен. Но какво да се прави, ако нямате вдъхновение, отчаяни сте и обезсърчени? Просто е – променете режима. Опитайте се да пишете в друго време. Вместо обичайното вечер, пробвайте преди обяд. Не се страхувайте да експериментирате.

7.    Престанете да мислите за грешките

Идеални хора няма, още повече – копирайтъри. Ако се опитвате да напишете перфектния текст, никога няма да помръднете от мястото си. Не се опитвайте да бъдете перфектни! Приемете факта, че първата чернова може да бъде ужасна. Просто пишете. Пишете бързичко. Пишете това, което ви изниква в ума. Без преработки и замисляне над всяка дума. Ще редактирате после.

В някои моменти работата на копирайтъра е лека и лесна, всичко изглежда сякаш се случва от само себе си. Но са факт и моментите на застой и липса на вдъхновение за работа. В такива моменти не мъчете мозъка и тялото си:

  • опитайте се да получите удоволствие от заниманието си с писане;
  • експериментирайте;
  • намерете това, което е точно за вас като тематики;
  • не се насилвайте да поемайте всякакви поръчки и проекти;
  • пишете, когато искате;
  • не се страхувайте да звучите приятно луди на моменти.

Както казва Никос Казандзакис чрез устата на Зорба гърка „Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да скъса въжето и да е свободен.“

Коментар ?