9 капана на мисленето, в които можете да попаднете всеки ден (Част 2)

… продължение от Част 1 

4. Ефект на Форер

9-kapana-na-misleneto-v-koito-mozhete-da-popadnete-vseki-den-chast-2През далечната 1948 г. психологът Бертрам Форер е провел сред студентите си експеримент, в рамките на който на участващите е предложено да минат тест за идентификация на личността. В края на теста всеки е получил описание „на своя характер“. В крайна сметка текстът бил еднакъв за всички. Но всеки един от студентите оценил това описание като максимално близко до своя истински характер.

Ето и текста с описанието:

Вие се нуждаете много от това другите хора да ви обичат и се възхищават от вас. Вие сте доста самокритични. Имате много скрити възможности, които така и не използвате в своя полза. Макар и да имате някои лични слабости, като цяло сте в състояние да ги балансирате. Дисциплинирани и самоуверени на вид, в действителност сте склонни да се притеснявате и чувствате несигурни. Понякога ви обхващат сериозни съмнения дали сте взели правилното решение или постъпили правилно. Предпочитате някакво разнообразие, рамките и ограниченията предизвикват у вас недоволство. Също така се гордеете, че мислите независимо; вие не приемате чужди твърдения на вяра, без достатъчно доказателства. Разбрали сте, че да сте прекалено откровен с другите хора – не е твърде мъдро. Понякога сте екстровертни, приветливи и общителни, а понякога – интровертни, внимателни и предпазливи. Някои от вашите стремежи са доста нереалистични. Една от главните ви жизнени цели е стабилността.

Този експеримент показва защо хората вярват в хороскопи, астрологични прогнози, тестове в списания, псевдо-психологически статии и всякакви предсказания.

Първо, самата характеристика е твърде мъглява, неясна и в нея като цяло са описани положителни прояви. Погледнете текста – всеки се вписва в това описание. То е за всички и за никой едновременно.

Освен това, важно е и самият източник да е авторитетен. Студентите се доверяват на своя преподавател. Читателите вярват на списанието, в което се публикуват хороскопи и тестове.

Всеки път, когато някой се опитва да ви постави диагноза, прави ви психологически портрет, а също иска да ви продаде нещо с помощта на аргументи в стил: „този продукт е точно като за вас” и по-нататък се продължава със списък от разводнени описания за твърдостта на духа ви, положителните ви характеристики и т.н., спомнете си за ефекта на Форер и не попадайте в този капан.

Хората имат склонност да гледат на описание на личността, отговарящо на много други, като възможно най-точно за самите тях.

5. Неспособността да затворите вратата

9-kapana-na-misleneto-v-koito-mozhete-da-popadnete-vseki-den-chast-2 2Много велики пълководци отчаяно се борели с всички сили, целейки армията им да победи като изгаряли корабите на флота си. В резултат на това на воините не им оставало нищо друго, освен да се бият като за последно. И в крайна сметка те печелели повечето от тези битки.

Защо всъщност пълководците изгаряли корабите? Защото, когато изведнъж осъзнаем, че ни чака провал, то ние винаги можем да избягаме, да се върнем назад или да „се съхраним”, тогава ние действаме половинчато, не с пълна сила, щадящо.

За всеки човек е важно да има пътища за отстъпление в случай на неудачи. И когато не разполагаме с тази „застраховка” ние се борим с всички сили. Така че, ако планирате да променяте кардинално живота си – „изгорете всички кораби”, за да нямате пътища за отстъпление.

Обсебени от това да не паднем и от „двата стола”, нищо не изключва да бъдем отворени за всичко.

6. Ефектът на спящия

Тази капан обяснява факта, защо ние все пак купуваме рекламираните стоки и се поддаваме на манипулации. Същността на ефекта на спящия е следната: ние запомняме самото послание, но причината за недоверието към него забравяме. По този начин в нашата памет се съхранява информация, която е включена в рекламата и рекламните слогани, но забравяме нейния източник.

В резултат на това, когато трябва да направим избор между познато и непознато, ние избираме първото. Същото се отнася и за пропагандата – ние помним идеите, които ни поднасят, и даже започваме да вярваме в тях, тъй като причината за недоверието е вече забравена.

Обезценения елемент се изпарява от паметта ни преди съдържанието на посланието да започне да се забравя.

7. Слепота за алтернативата

Този капан е добре илюстриран с диалог от известния сериал „Костюмари” (Suits), в който Харви обучава Майк на гъвкавост на мислене:

– Какъв избор имаш, когато в слепоочието ти е опрян пистолет? …

– Как какъв? Подчиняваш се или те застрелват!

– Грешиш. Отмести пистолета или извади друг, или кажи, че това е блъф. Многовариантността на мисленето.

Често ние наистина съвсем не забелязваме негласните възможности, глупаво избирайки между очевидните. А ако нагазим по-дълбоко?

8. Капанът на единствената причина

9-kapana-na-misleneto-v-koito-mozhete-da-popadnete-vseki-den-chast-2 3Ние сме склонни за всички проблеми да виним някой друг. Защо нищо не излезе? Защото Данчо провали всичко. Защо на Митко всичко му се получава? Защото Митко е пич.

Вечното търсене на изкупителна жертва води до това, че ние не виждаме истинските причини. Не разбираме защо Митко е пич, а Данчо е провалил всичко. Какви са били причините? Защото реалността е такава, че за успеха или провала винаги има цял комплекс от фактори.

Глупавият лов на изкупителната жертва е чудесен за демонстрация на власт – игра, в която хората играят вече много векове наред.

9. Новинарската илюзия

Новините – един информационен шум. В действителност 99% от целия този поток ви е абсолютно ненужен. Освен това, поради претоварване на мозъка излишните факти могат да попречат да разберете това, което наистина трябва да знаете.

Опитайте за месец да спрете да гледате или четете новини. Или изобщо. Отначало нещо във вас ще се пречупи. Но след това ще бъдете приятно изненадани от яснотата на мисленето си.

Ние сме толкова добре информирани, но знаем толкова малко.

… Част 1



Коментар ?