9 полезни наблюдения как хората гледат сайтовете

Първата порция внимание е за горния ляв ъгъл

Когато потребителите идват на сайта, техният поглед попада в горния ляв ъгъл и оттам започват своето пътуване по сайта. Според това изследване на движението на погледа, разпределението на вниманието по зони изглежда така:

Червен цвят — приоритет 1; жълто — приоритет 2; зелен — приоритет 3

Същите резултати показва и проучване, проведено от специалисти от Yahoo. Влезте в своя сайта и вижте какво има в тези зони. Преместете важното за вас инфо или предложение, оферта по-близо до горната лява зона.

Знаете ли за диаграмата на Гутенберг? Тя описва общата траектория на движение на погледа при изучаването на (обикновено текстово) съдържание. Диаграмата на Гутенберг нелошо се съгласува с теорията за зоните на внимание, с изключение на долната дясна зона.

Четвъртата област (долният десен ъгъл) е чудесно място за призив за действие.

Хората четат по F-образна схема

Повечето хора не четат, а сканират. Проучване от 2008 год. показва, че се четат средно само 28% от текста.

Визуализиране на изследвания на движението на погледа показват, че потребителите често четат уеб съдържанието по F-модел: две хоризонтални ленти и една вертикална. Така че вашето предложение трябва да бъде горе, а менюто да се разполага или по протежение на горната хоризонтална линия или вляво вертикално.

Направете встъпителния абзац по-отчетлив, за да привлече вниманието

Встъпителният абзац към текста е добре да направите с удебелен или по-голям шрифт. В хода на изследването е установено, че ако началният абзац от статията е с удебелен шрифт, 95% от тестваните са го прегледали изцяло или частично. Използвайте кратки фрази и оформете текста в една колона – така хората са по-склонни да четат. Шрифтът не е от особено значение. А, и хората обичат връзки – колкото повече линкове в текста, толкова по-голям брой реализации в него. Въпреки това, не прекалявайте. Повече от 3 връзки в текста не се приема добре от търсачките.;)

Хората не гледат по-далеч първите резултати при търсене

Ако Google ви показва по-долу от 8 или 9 позиция по ключова дума, губите. Изследването на движението на погледа, проведено от Google показва, че повечето потребители намират това, което търсят, в първите 5-6 резултата от търсенето и не гледат следващите варианти.

Хората скролват, но по-добре да поставяте най-важното над линията за скролване

Уеб потребителите знаят, че под линията на скрол-а вероятно има подробна информация и за да я видят, трябва да скролнат. Но, разбира се, несравнимо по-голямо внимание е отделено на това, което се намира в горната част на страницата. Така че – придържайте се за най-важното над тази линия, но не се опитвайте да натъпчете там всичко.

От гледна точка на ползваемостта (юзабилити), по-добре една дълга страница, която трябва да се скролва, отколкото няколко отделни страници.

На лявата страна на страницата обръщат повече внимание, отколкото на дясната

Хората четат от ляво на дясно (с редки изключения). Ето защо на лявата страна на страницата те обръщат повече внимание. Така че, ако искате вашият сайт да носи повече внимание, трафик, пари, придържайте се към традиционното разпределение (лейаут).

Ако имате вертикално меню, поставете го в ляво. Въпреки това, най-добрите резултати показва навигация, разположена в горната част на началната страница (на нея потребителите са обръщали внимание най-много, както и са се задържали най-дълго в сравнение с останалите елементи на страницата).

Използвайте качествени, големи изображения

Качеството на изображението играе решаваща роля за привличане на вниманието. Когато снимките изглеждат добре на потребителя, това действа предразполагащо.

Големите бляскава снимки са много по-привлекателни от малки, размити изображения. Освен това, „обикновените“ хора по-рядко обръщат внимание на снимки на хора с моделски външен вид.

Хората също игнорират изображения, които нямат отношение към тях. И избягват баналните продуктови снимки.

Големите заглавия привличат вниманието

В хода на изследванията на движението на погледа е забелязано, че първото нещо, което се набива на очи при влизане в страницата, е голямото заглавие, особено ако то се намира в горния ляв ъгъл.

Публикувайте важното предложение, ключова дума в заглавието и не забравяйте, че разбираемостта работи по-добре от убеждаването.

Когато имате на страница няколко заглавия, най-вероятно хората ще предпочетат само лявата половина на всяко от тях. Потребителите обикновено сканират списъка на заглавията по вертикала надолу и не ги четат изцяло. Но ако първите думи на заглавието привлече вниманието им, тогава те най-вероятно ще дочета до края.

Средно посетителите на сайта прекарват в четене на заглавието по-малко от секунда. Това означава, че първите две думи от заглавието трябва мощно да привлекат вниманието, за да увлекат читателя.

Първото впечатление се формира за по-малко от секунда

При гледане на сайта първото впечатление се формира от потребителя за по-малко от 0,2 секунди. Изследователите са открили, че са нужни за обхождане на сайта около 2,6 секунди преди да преминат към някой определен раздел. За бегло изучаване на всеки раздел те прекарват средно по 180 милисекунди и след това преминават по-нататък.

Следните раздели са предизвикали в тестваните лица най-голям интерес:

  • Лого. В изучаването на тази област потребителите са прекарали повече от 6,48 секунди.
  • Основното навигационно меню е почти толкова популярно, както и логото – на него потребителите са изгубили средно 6,44 секунди.
  • Полето с търсене, на което хората са прекарали повече от 6 секунди.
  • Връзки към социалните мрежи: Facebook, LinkedIn и Twitter. Този блок потребителите са проучвали около 5,95 секунди.
  • Основното изображение на сайта, което потребителите са гледали средно 5,94 секунди.
  • Текстовото съдържание на сайта, на което хората са прекарали 5,59 секунди.
  • Долната част на сайта, където потребителите са прекарали повече от 5,25 секунди.

А на вас известни ли са ви подобни полезни наблюдения? Споделете ги в коментарите!

Коментар ?