Едно, две, три, четири… Препоръка Номер 17

edno-dve-tri-chetiri-preporaka-nomer-17

  • Количество на елементите

Количеството примери, използвани в отделното изречение или статия, носи определен смисъл. Съвестният автор няма друг изход, освен щателно да подбира количеството на примерите и елементите в изречението или абзаца. Авторът избира числото и, ако то е повече от 1, е нужен ред в последователността на частите (aко вие мислите, че подредбата не е толкова важна, пробвайте да произнесете имената на пророците в обратен ред, като Матей, Марк, Лука, Йоан).

  • Едно: заявяване

Нека анализираме някои текстове с помощта на нашите „рентгенови” очила за четене. Да погледнем под повърхността на смисъла, в задействането на механизмите на граматиката.

Момичето е умно.

В това просто изречение авторът дава една характеристика на момичето, нейния ум. Читателят е длъжен да се съсредоточи над това. Единицата дава ефекта на единство, съсредоточеност, отсъствие на алтернатива.

Исус се разплака.

Позвъни ми.

Казвайте ми Исмаил.

Върви по дяволите.

Ето го и Джони.

Аз правя.

Бог е любов.

Елвис.

Елвис излезе от сградата.

Какъв е проблемът?

Е, ще дадеш ли!

Дума.

Истина.

Имам мечта.

Боли ме глава.

Не сега.

Чети по устните.

Tom Wolfe веднъж казал на William F. Buckley Jr.: ако авторът иска да застави читателя да повярва, че нещо е абсолютна истина, той е длъжен да предаде това с максимално кратка фраза. Повярвайте ми.edno-dve-tri-chetiri-preporaka-nomer-17

  • Две: сравнение

Ние вече знаем, че момичето е умно, но какво се случва, когато разберем, че:

Това момиче е умно и мило.

Авторът е променил нашия поглед за света. Изборът на читателя не стои между „умно” и „мило”. Напротив, авторът ни кара да държим в главата си двете характеристики едновременно. Ние сме длъжни да ги уравновесим, сравним една с друга и противопоставим.

Мама и татко.

Истина или лъжа.

Сцила и Харибда (фразеологизъм: „Между чука и наковалнята”).

Дяволът и дълбокото синьо море.

Яйца и шунка.

Абът и Костело (популярни амер. комици).

Мъжете са от Марс. Жените – от Венера.

Рок енд Рол.

Аз и ти.

  • Три: обкръжение

Чудото на разделянето при числото 2 се превръща в това, което един учен нарича „чудото на обкръжението” с числото 3.

Това момиче е умно, мило и целеустремено.

По начина, по който се разраства изречението, сме принудени да погледнем на момичето по-цялостно. Вместо опростяването на това, че тя е умна, или разделянето на умна и мила, сега ние получаваме триъгълник от нейни характеристики. В езика и културата ни тройката дава усещане за завършеност:

Начало, среда и край.

Отца, Сина и Светия дух.

Рай, чистилище и ад.

На старт, внимание, старт.

Изпълнителна, законодателна и съдебна.

В края на известния откъс за същността на любовта, Св. Павел пише до коринтяни „А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта”. Мощното движение на триединството към единството. От чувството за цялостност към разбиране на най-главното.

edno-dve-tri-chetiri-preporaka-nomer-17 1

  • Четири и повече: изброяване, преброяване, списъчност

В писането, за разлика от математиката, числото 3 е повече от 4. Чудото на числото 3 е в това, че то дава по-голяма цялост, отколкото 4 и повече. Ако добавим четвърти или пети елемент, веднага губим скорост, излизайки от кръга на цялостност:

Това момиче е умно, мило, целеустремено и страда от анорексия.

Описателни елементи могат да се добавят до безкрайност. Четири и повече примера правят списък, но не и пълно описание. Четири и повече детайли в абзаца могат да създадат плавно-мелодичен ефект, който най-добрите автори използват, както Омир е изброил имената на гръцките кораби. Да разгледаме началото на романа „Motherless Brooklyn” на Jonathan Lethem:

„Обкръжението ни – това сме ние. Пременете ме и ме погледнете. Аз – карнавален банкер, аз – водещ на аукцион, аз – уличен артист, аз – мърморещ пророк, аз – пиян сенатор на дебати. Аз имам синдром на Турет*”

*наследствено неврологично заболяване, при което пациентът страда от множество двигателни и речеви тикове – болезнено натрапчиво желание да се крещят нецензурни думи

edno-dve-tri-chetiri-preporaka-nomer-17 2Ако приложим нашата теория за числата към този текст, ние ще открием модела 1-2-5-1. В първото изречение авторът декларира една идея, абсолютна истина. Във второто, два глагола в повелително наклонение. В третото той развива пет метафори. В последното изречение авторът се връща към простото деклариране – толкова важно, че той го отделя с курсив.
И така, доброто писане е толкова просто, колкото едно, две, три… и четири.

В обобщение:

Използвайте едно за сила.

Използвайте две за сравнение и контраст.

Използвайте три за цялост, пълнота, завършеност.

Използвайте четири и повече за списъци, описания, сглобяване и разширяване.

 

Практическа работа:

1. Започнете да четете „с рентген”, търсейки примери, в които авторът достига ефекта на едно или друго число на елементите;

2. Препрочетете някои от собствените си работи. Как вие използвате „числата”. Къде ви се иска да добавите или махнете примери, за да добиете ефектите, описани по-горе;

3. Организирайте си брейн сторм с приятели. Измислете повече примери за „едно”, „две”, „три” и „четири”. Търсете сред пословици, разговорна реч, песни, речи, литература и спорт.

Коментар ?