Ефективен копирайтинг и продаващи текстове

ЕФЕКТИВНИЯТ КОПИРАЙТИНГ – КАК ДА ГО ПРЕЦЕНИТЕ?

Накратко: ефективен копирайтинг е този, който води до приток на потребители към ресурса (сайта) и подобрява мястото му в класацията при търсенето.

Продаващ копирайтинг – текст, който увеличава продажбите по индиректен или директен начин.

КОПИРАЙТИНГ НА ПРОДАВАЩИ ТЕКСТОВЕ – КАКВО Е?

Всеки текст, насочен към увеличаване на продажбите, има някои особености. По тях може да се разпознае рекламния материал, те също така оказват влияние върху потребителя и го карат да направи избор в полза на покупката на даден продукт или услуга.

ОСНОВНИТЕ МОМЕНТИ НА ПРОДАВАЩИТЕ ТЕКСТОВЕ

1. ИЗПОЛЗВАНЕ В ТЕКСТА ПРЕДИМСТВАТА НА ПРОДУКТА

Преимуществата – това са нещата, които отличават продукта от продуктите на конкурентите. Цените са по-ниски, а качеството е по-високо, бърза и/или безплатна доставка, по-голямо разнообразие, изразен ефект.

2. ИЗПОЛЗВАНЕ В ТЕКСТА ПРЕДИМСТВАТА НА ФИРМАТА/КОМПАНИЯТА

Всяка компания трябва да има свое уникално предложение, което да я отличава от стотици подобни. Ако уникално предложение няма, то трябва да се измисли. Основната стока на съвременния интернет-пазар – това е уникалността. Например, във фризьорски салон за домашни любимци при рязане на ноктите на котката, ще ви подарят каишка/храна/играчка.

3. ПРЕДИМСТВА НА ПОКУПКАТА ЗА КЛИЕНТА

Формулиране на ползата, която потребителят ще получи за себе си при закупуване на даден продукт, услуга. Понякога този елемент кара потребителя да купува даден продукт, за който той изобщо не е „ловувал“, просто защото ползите са правилно формулирани и поднесени на клиента.

ОСНОВНА ТАКТИКА НА ПРОДАВАЩИЯ ТЕКСТ

  • ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕЛЕВАТА АУДИТОРИЯ

Текстът трябва да е написан в тази ценностна категория, която изповядва конкретната целева аудитория. Домакините – икономия и качество; млади хора възраст 20-35 години – модерност, технологичност, напредничавост, креативност; еко любителите – абсолютна безопасност за здравето и околната среда, производство от екологични материали и т.н.
Целевата аудитория се разделя по полови признаци, възраст, семеен статус, доходи, професия, интереси. Към всяка категория е нужен индивидуален подход.

  • ПРЕХОД КЪМ ЛИЧНОСТТА

Тонът на текста при обръщение трябва да бъде личен. Обръщението към личността е особено ефективно при създаването на емоционални продаващи текстове, тези, които продават не шампоан, а удоволствие от усещането за лекотата на прекрасно разстилащата се коса.

  • ПО-МАЛКО ТЕКСТ – ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Продаващият текст трябва да бъде достатъчно кратък, без да натоварва с детайли, които не са по темата. Това е текст, който трябва да бъде едновременно ярък и точен, разказващ за продукта.

  • ЦЕЛТА НА ТЕКСТА – ПОКУПКА

Основната цел на продаващия текст – продажбата. Ето защо не трябва да забравяте да напомняте на потребителя за това. Най-често това са елементи извън текста – бутони, банери, броячи за обратно броене до изчерпването. Текстови компоненти се явяват инструкции за закупуване, призиви за попълване на въпросници/анкети за получаване на уникално предложение, телефонни блокове, връзки към раздел с промоции.

  • ДОСТОВЕРНОСТ НА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА/ОФЕРТИТЕ

Всяка оферта за покупка трябва да бъде достоверна, затова е най-добре да не се използват превъзходни възторжени степени, преувеличение, такива фрази, които не могат да бъдат потвърдени емпирично. Ако в текста се използва фразата „най-ниска цена сред компании с подобен профил“ – това наистина трябва да бъде най-ниската цена сред конкурентните компании. Иначе такъв тип текст не само може да подкопае доверието на купувача, когато той види цената в друг онлайн магазин, но и да доведе до правни действия.

Коментар ?