Хайде да напишем текст за началната страница на сайта!

hayde-da-napishem-tekst-za-nachalnata-stranitsa-na-sayta

“ – Добре – разперих ръце аз. – Нека да започнем отначало. Разбирам, че не съм ти направил добро впечатление. И, да ти кажа честно, при мен това е хронично“

 С. Лукяненко, „Нощен патрул“

Много от сайтовете посрещат посетителите си на главната страница така, че на тях веднага им се иска да изчезнат и да потърсят друг сайт. За да не се изплаши и без това озадаченият посетител, клиент, най-добре е да се спре с използването на различните видове шаблонни трикове и измамни маневри.

Просто поговорете с посетителите откровено – напишете текста за началната страница на сайта без истерия и формалности.

Защо е нужна началната, главна страница?

Добър въпрос, но ще остане без еднозначен отговор. Спецификата на сайта определя външния вид и съдържанието на неговата главна страница. И съвсем не е задължително да поставите на нея обширен текст, ако това е, например, сайт за резервации на самолетни билети, онлайн магазин за електроника или Landing Page.

На някои сайтове на главната страница се случва разделение на посетителите на потоци. На търговци на едро или купувачи на дребно, консултиране или коучинг (процес на обучение или развитие, чрез които дадено лице се подкрепя, докато се постигне конкретна лична цел или професионален резултат), обучение или преподаване – трябва да насочите посетителя към интересуващия го раздел. Сериозен описателен текст за началната страница е нужен на компаниите с голям набор от услуги, комплексни решения, сложна структура и т.н.

Какво трябва да се остърже от главната страница на сайта?

  • Възторжените приветствия

Не трябва да поставяте ето този любим на много израз: „Добре дошли на сайта на фирма ***“, „Ние сме радостни да приветстваме нашите клиенти…“, „Добре заварили, уважаеми…“. Ние губим време, клиентът губи самообладание. И, както се казва: на нас това не ни трябва. На нас ни е нужно да разкажем за сайта.

  • Сложни словесни конструкции и корпоративен език

Дори ако вашата компания обожава да поднесе на масите своята „максимално удобна клиентоориентираност“, „екипно единство от висококласни специалисти-професионалисти“ и „предоставяне на най-висококачествени уникални услуги“, то трябва да се сдържите. Спокойно, отпуснете се и не позволявайте на подобни формулировки да попадат на главната страница на сайта ви.

  • Неструктуриран текст

Белите „чаршафи“ ще накарат вашия посетител да скучае. Добавете визуално съдържание, бутони за преход, използвайте списъци и различен шрифт за подчертаване на най-важните моменти.

  • Нарцисизъм (самовлюбеност)

Ако наистина не можете да минете без него, прехвърлете го в страницата „За нас“ и поставете там връзка към главната страница. На нея ще се погрижим за потребителите.

  • Излишък на информация

Разбира се, интересният текст може да се чете дълго. Но основната цел на началната страница е най-често разпределяне на посетителите по останалите страници, разделите, категориите в зависимост от техните търсения. Ето защо е по-добре да се спрете на лаконично описание и да дадете възможност на посетителя, клиента да види точно това, което му е необходимо.

  • Пресищане с ключови думи

Това е текст за хора и дори роботите на търсещите машини отдавна вече не обичат злоупотребата с ключови думи.

Как да направите текста на началната страница добър?

  1. Проверете дали началната страница съответства на глобалната ви задача – какви функции в момента изпълнява тя?
  2. Запомнете 3 постулата: лаконичност, съответствие с целевата аудитория и отсъствие на неопределеност. Ако сте ги изпълнили, то тогава имате един добър старт.
  3. Убеждавайте. Ние трябва да опишем същността на предложението и ненатрапчиво да предложим на посетителя да премине по-нататък. Съблазнявайте, използвайте призиви, добавете оферта, не давайте възможност да избира между преминаване по категориите и изход от сайта.
  4. Разсейте съмненията. Аудиторията на сайта се вълнува от основни въпроси? Отговаряйте на тях на главната страница, нека посетителите да преминат напред без опасения и страх.

Могат да се приведат много примери и да се дават съвети. Но здравият смисъл, задълбоченото познаване портрета на клиента и грамотността могат да направят началната страница наистина главна.

И нека така да бъде и във вашите сайтове – пълни с добри текстове!

Свържете се с мен:

Коментар ?