Как да пишете по-бързо – 6+6 лайфхака от копирайтър

Умението красиво да се излагат мислите все още не означава, че си добър копирайтър. Tекстовете в интернет имат три задачи: „да привлекат, да задържат, да продадат“. Всяка от тях изисква специфични умения, както и особено важно – бързо писане, в мрежата никой не обича да чака. Професионалният копирайтър трябва да пише грамотни уникални текстове на всякакви теми. Как един автор на текстове може да оптимизира своята работа?

Да ви е познато състоянието, когато пишете перфектен текст, блестящи заглавия, вкусни и сочни думи изпълват всеки абзац. Нооо, за 2 часа писане имате само 2/3 от листа.

Писането на качествени текстове отнема време. Копирайтъри, които са готови и се наемат да пишат по 30 000 символа на ден (ок. 4 800-5000 думи), са подходящи за писане на описания на продукти в неголеми онлайн магазини. Човек физически не е в състояние да произвежда планини от отлични резултати на ден. Но да увеличи производителността си е възможно.

6+6 начина да пишете бързо и качествено

1. Опитайте се да пишете мъничко сънливи

Това изглежда лудо, но състоянието на сънливост помага да разкриете творчеството, креативността си. Не е задължително ставайки от леглото, веднага да сядате и да започвате голям проект. Напишете план на статията, резюме, заглавие, и след това се върнете към процедурите, които ви помагат да се събудите.

Ако сте сова – опитайте се да работите сутрин. Ако сте чучулига, разучете уменията си за писане вечер, през нощта.

2. Сложете си таймер

Определете приблизителното време, което отделяте за писане на статии, при условие, че се занимавате само с това. Без сърфиране във Facebook или Twitter. 😉

Сега всеки път засичайте за статията, поставяйте таймер за точното време. Така ще знаете, че времето тече и трябва да я завършите. А и визуализацията на времето ще ви покаже колко ще прекарате в социалната мрежа.

Също така трябва да си определите за цел да завършите текста при изтичането на таймера. Но, ако сте влезли в темата и искате да продължите? Ако работите над цикъл статии на една тема, спирането на таймера и края на статията позволяват да оставите идеи и за следващите публикации.

3. Направи избор в полза на желанията

Този съвет е актуален не само за копирайтъри: програмисти, SEO специалисти и дори строители ще увеличат производителността си, правейки избор.

Забравете думите „нужно е“, „аз трябва“. Тези форми само засилват нежеланието за работа и носят чувство на срам, ако днес така и не сте успели да се настроите за писане.

Работата не трябва да се свързва с думата „задължение“. Сменете речника си с „искам“, „интересно ми е“, „имам желание“. Проста психологическа техника, която позволява да се възприемат работните задачи като собствен избор, а не като задължение.

Чрез промяна на речника ще стане по-лесно да извършвате ежедневните си задачи. Да се обадя на …, да купя хляб, да изхвърля боклука. Опитайте! Избавете се от думата „трябва“.

4. Съставете план за действие

Според проучване на „Британски вестник за психология и здраве“, хората, които се записват за тренировка в залата за една седмица, в 91% от случаите не се отказват. Решаващ фактор – задачата е поставена, трябва да се изпълни.

Този принцип работи и с писането. Всяка вечер отделяйте по малко време за утрешен план. Определете проектите, над които ще се работи, изберете тема, второстепенни задачи. Може да разпишете като цяло всички задачи, които трябва да изпълните за деня! Тогава мозъкът още през нощта ще търси начин за оптимизиране на действията за изпълнение на предвиденото.

5. Съкратете процеса на писане

Не сте длъжни да правите всичко наведнъж. Започнете с определяне на части от съдържанието. Ако това е публикация в блог, текстът ще се състои от заглавие, няколко подзаглавия, встъпление, основна и заключителна част.

Статия в онлайн магазин – тук от съществено значение е офертата (промоцията, ползата), заглавие, подзаглавие, номериран списък и блок с въпроси и отговори (понякога).

Процесът на писане е винаги един: идея, проучване, изложение, писане на първа чернова, преглеждане, редакция. След това може да разчитате на добър резултат.

Всички тези точки може да се преминат по-бързо, ако първоначално се мисли не за цялата статия, която трябва да получи, а за всяка нейна част. Придвижване на кратките цели ще позволи намаляване на времето за писане и за свежестта на мисълта.

6. Метод на „блуждаещият мозък“

Същността се крие в способността на мозъка да продължи мисълта си, дори и след края на действието. Тоест, когато сте готови със статията, вашите невронни връзки развиват темата още известно време. Това се нарича „блуждаещ мозък“. Често по време на това блуждаене идват страхотни идеи за статията, но вече сте я изпратили, нали?

Ако това е материал за блог, инфо, разделете писането му на няколко дни. Напишете основното днес и преспете нощ с резултата. Прекарайте целият следващ ден и има огромна вероятност по-късно безумно да ви се прииска нещо да поправите.

Не забравяй да надникнеш в блога ми и за останалите 6 лайфхака за бърз и ефективен копирайтинг във втората част на статията!

Коментар ?