Как да пишете по-бързо – 6+6 лайфхака от копирайтър 2

7. Изградете си свой ритуал за писане

Още преди два века е забелязано: човек лесно върши някаква работа, ако тя винаги се предшества от едно и също действие. Трябва да влезете в работно настроение. Ако всеки ден започвате по различно време, занимавате се с различни неща, писането на статии и текстове ще се проточи дълго време и няма да донесе очаквания ефект.

Помислете в колко ви е удобно да започнете. Например, ако сте трудоспособни сутрин и през деня:

  • Включете компютъра;
  • Направете си чай или кафе;
  • Задайте си таймер;
  • Започнете да пишете, дори ако за начало излизат безсмислици.

Но не си измисляйте твърде сложен ритуал. Той не трябва да отнема много време.

8. Избягвайте „заешките дупки“

Този ефект сме усещали всички. Пишете за нещо и си припомняте, че в наскоро прочетена книга или материал в интернет има добър цитат по темата. Започвате търсене. Търсите цитата из страниците (реални или виртуални), потъвате в текста на книгата, материала, за да намерите необходимото. Навлизате все по-дълбоко в другия материал, подобно на скок в заешка дупка. И когато най-накрая се върнете към своя текст, статия, вече сте се разсеяли, не помните какво всъщност сте искали да пишете по-нататък или накратко – вече не ви се занимава.

Не казвам, че трябва да избягвате търсене на повече и разнообразна информация. Просто го правете след като бъде завършен поне един абзац. Когато в процеса на писане си припомните някаква книга/материал – направете в текста отметка „TC“. Това е жаргон на американските редактори, TC – to come. Когато приключите с написването на материала, разходете се по тези отметки, за да добавите нужните цитати и бележки.

9. Научете се да строите мостове

Не, не е нужно да овладявате архитектурни техники за изграждане на мостове (освен, ако сами не искате). Един копирайтър трябва да изгради мост за утре. Какво означава това?

Ърнест Хемингуей е имал страхотен трик, който той наричал „денят, в който знам какво следва по-нататък“. Хемингуей винаги изграждал мостове за утрешния ден, проектирайки необходимите задачи. На другия ден той знаел какво ще направи, тъй като го е разписал от вчера. Спирал, когато целите на моста му са завършени, дори ако все още имал много сили и енергия. Писателят казвал: „Знанието какво се случва по-нататък е като плетенето: краят от единия ден доплитате в следващия, и завършвате дрехата, която е гъвкава, но и здрава“.

Пример за мост

  • Всяка вечер отделяйте време за съставяне на плана за утре.
  • Помислете за възможностите за заглавия за утрешната статия или идеи за продаващ текст от вечерта. Сутринта в главата ви ще изплуват най-добрите от тях.
  • Не „пренавивайте“ творческата си енергия, за да сте на следващия ден отново пълни с ентусиазъм да пишете.

Повече няма да възниква въпросът „откъде да започна?“, ако всеки ден имате отправна точка.

10. На изхвърляйте неудачните чернови

Избирате тема, започвате да пишете, но се получава досаден резултат – изоставяте го и започвате да търсите нова тема. Случвало ви се е, нали?

Основен проблем на копирайтърите – да оставят своите чернови непубликувани. Разбира се, не трябва да споделяте всички неуспешни текстове, защото има едно нещо, наречено репутация. Но да захвърлите текст, над който сте работили, си е неуважение към собствената ви муза на копирайтър. Повярвайте, тя може брутално да ви отмъсти.

Опитайте се да си припомните защо сте се заинтересували от темата. Изровете вдъхновението, което ви е довело до този избор. Сега прегледайте текста си и определете кое го прави негоден за публикуване. Потърсете и други източници по темата и опитайте отново да се въодушевите по нея. В 87% от случаите копирайтърът ще се върне към темата, ще редактира черновата и ще я пусне. Не изхвърляйте, изтривайте своите текстове, докато не сте окончателно сигурни в тяхната безполезност.

11. Натоварвайте се до 90% от капацитета си

Не е необходимо да изстисквате от себе си и последните силици в опити да пишете колкото е възможно по-бързо. Това няма да доведе до желания резултат. Гениите се раждат в умерения труд. Трябва да успявате да осмисляте написаното.

Парадоксално, но ако не се опитвате винаги да се раздавате 100%, вие започвате да давате по-добри резултати.

12. Не губете тренинг, упражнявайте се

По някакъв начин копирайтингът е спорт и всеки един копирайтър може да стане шампион в него. Но ако погледнете на въпроса от тази страна, нима е възможно да станете най-добрият без тренировки?
Когато имате творческа криза, в почивка сте, уикенд или други причини, поради които сте спрели да пишете – не забравяйте за практиката. Кой иска да работи по време на почивка, ще попитате вие. Но не бива да гледате на писането като задължение. Спомнете си думите: „аз искам“ и ги използвайте всеки ден. Пишете писма на вашите близки и любими, пишете кратки бележки какво сте правили през деня, пишете как сте се срещнали с приятел неочаквано или каквото се сетите! Пишете!

Длъжен ли е всеки копирайтър да умее да пише бързо?

Копирайтърът работи основно над попълването на сайтовете с текстово съдържание, което от своя страна оказва голямо влияние за класирането на сайта в търсачките (SEO), разпознаваемост и нивото на доверие.

Най-общо задачите на копирайтъра могат да се разделят на „бързо“ и „качествено“. И тези две задачи винаги вървят паралелно, като линии, които никога не се пресичат. Написването на добра статия за блог може да отнеме от 2 до 7 часа! И това не означава, че авторът не знае разположението на буквите на клавиатурата. Тук е важен процесът на осмисляне на всяка написана дума, изречение, абзац. Професионалният копирайтър е отговорен за всичко написано и знае как да потвърди написаното.

Огромните дневни обеми нямат никакъв смисъл. Гонене на голям норматив текстове е полезно упражнение за начинаещи копирайтъри, които трябва да се научат да формулират мисълта си, да я излагат и да забравят за написаното. Да, никой от нас не се гордее с първите си текстове. Така че не е важно какво ще пишете като начинаещ в началото на пътя си.

За опитния писател неконтролируемият поток от символи означава смърт на творческото начало и болезнена раздяла с вдъхновението. Съответно, трябва да пишете и в добро темпо, но то не трябва да изпреварва скоростта на вашата мисъл.

Не забравяй да погледнеш и първата част на 6+6 лайфхака за бързо писане!

Коментар ?