Как НЕ трябва да се пишат постове в социалните мрежи


Социалните мрежи са в стихията си към днешна дата. И един копирайтър просто няма право да не се възползва от това, още повече, че най-важното в социалните мрежи е интересното съдържание и правилното му поднасяне. Ето и списък на НЕправилни „правила“, които не трябва да се използват при писане на постове в социалните мрежи.

Грешни правила за писане на съдържание за социални мрежи

Неправилно правило №1. Енциклопедичен сух стил. Скучно и банално.

Неправилно правило №2. Голям обем – това е солидно. Но оставете големият обем на текстовете за сайтовете и печатните издания, специализирани в анализа. В социалните мрежи хората идват, за да научат бързо (!) актуални новини, интересни факти и да си починат за малко от информацията, натрупана през целия ден. Не натоварвайте читателя! Не забравяйте – краткостта е сестра на таланта. 🙂

Неправилно правило №3. Постовете трябва да са „много умни“, защото ние сме истински професионалисти. Вашите постове, мнения трябва да бъдат качествени, но това съвсем не означава, че всички те трябва да бъдат сериозни и много важни (дори и ако имате за аудитория бизнеса или науката). Не забравяйте основното правило: хората идват в социалната мрежа за ПОЧИВКА, така че поднасяйте сериозна информация дозирано.

Неправилно правило №4. Трябва на всяка цена да рекламираме себе си. На всички е ясно, че задача на почти всяка публика/група е да докарва печалба: или чрез реклама, чрез постовете в социалните мрежи, или чрез промотиране на продукти/услуги. Но! Трябва да се помни: на читателят не му е интересна рекламата сама по себе си, той се нуждае от добро съдържание. Затова задача на копирайтъра е да пише интересни постове, които може да „разрежда“ с ненатрапчиви реклами (средно 10% реклама на 90% полезно съдържание). Само така тя ще се възприема положително, а не да предизвика негативизъм и желание потребителят да си тръгне и никога повече да не се върне на страницата в социалната мрежа.

Неправилно правило №5. Оригиналност = шок. Хората очакват от социалните мрежи креативност, но това съвсем не означава, че съдържанието трябва да бъде шокиращо и да предизвиква нееднозначни емоции. Знаем, че всичко прекалено не е на добре. Придържайте се към златната среда: оригиналността също трябва да бъде умерена. Не забравяйте за нея винаги, когато пишете постове!

Неправилно правило №6. Подаване на информация чрез хаотичен текст. Неструктуриран текст по принцип се чете много трудно и лошо. В социалните мрежи такъв материал плаши читателите. Разбивайте текста на абзаци, номерирайте част от него, добавяйте подточки, където е възможно, подавайте информация под формата на номериран списък – правете това без колебание. Структурираният материал се приема ласкаво и добре от читателите.

Неправилно правило №7. Много букви – малко цифри. Не изписвайте цифрите в текста с думи. Това не е ок! Не издевателствайте над своите читатели. И изобщо, обичайте цифрите – те подобряват възприемането на текста, правят го по-ценен. Не пренебрегвайте това при писане на постове.

Неправилно правило №8. Продължителни встъпления. Никакви дълги лирични встъпления. Оставете художествените разсъждения за философски статии. В публикациите, постовете пристъпвайте веднага към същността на въпроса (встъпление – само при нужда, максимум 2-4 изречения). Никакви прелюдии – веднага по темата. 🙂

Неправилно правило №9. Липсата на хумор. Дори ако сте група (страница) в социалната мрежа, посветена на теми като наука, бизнес, философия и политика, понякога е полезно да се разреждат подобни новини и текстове с весели снимки, тематични анекдоти, забавни истории. Основното нещо – не прекалявайте. И още нещо: внимавайте с циничните вицове и илюстрации – понякога подобни постове предизвикват буря от възторг в читателите, а понякога – само недоумение и разочарование. Ако все пак искате да проверите каква реакция ще предизвикат подобни постове, то започнете за начало с някой по-безобиден.

Коментар ?