Класификация на текстовете за сайт

В това, че текст е необходим, съмнение (надявам се), никой няма.

Но какъв трябва да бъде?

Сега да видим какви могат да са текстовете на сайта и каква е тяхната основна задача.

1. Текст за „начална страница“

Цел: кратко, но ясно да се разкаже за същността на вашия бизнес, да се предложи даден продукт или услуга, да се разкаже за ползите от сътрудничеството.

Особености: не трябва да се опитвате да включите в текста за началната страница абсолютно всичко. Както вече споменах по-горе, такъв текст е визитна картичка, не си струва да правите от него километричен чаршаф. 250-300 думи (1 500-2 000 символа) обикновено са достатъчни, за да се даде основна информация.

Какво може да се подсили: факти, цифри, доказателства за обещаното и други доказателства, са задължително условие за всички текстове. За главната страница най-основното е да привлечете, заинтересовате и ангажирате, да подбудите потребителя да извърши целево действие.

2. Текст „за нас“

Цел: да се повиши доверието и лоялността на потенциалните клиенти.

Особености: не се опитвайте да пренапишете текста за началната страница, но с други думи и да го поставите в раздел „За нас“. По-добре разкажете за своя подход за правене на бизнес, правилата в компанията, фирмата, екипа, споделете постижения и планове. 250-300 думи (1 500-2 000 символа) ще бъдат достатъчни.

Какво може да се подсили: снимки на служители (реални), снимки на сертификати, благодарности от клиенти и всичко, което потвърждава вашето съществуване и добра работа.

3. Текстови описания (етикети) на продукта

Цел: да се каже максимум за продукта и да подтикнете към покупка.

Характеристики и елементи за подсилване: обемът зависи от продукта, но е необходим минимум от 150-200 думи (около 1 000 символа).

4. Страница с описание на конкретни услуги

Цел: да се посочат максимум детайли и да се подтикне към покупка.

Характеристики: много прилича на текст за описание на продукт, само че сега пишем за услугата. Обем – не по-малко от 1 500 символа (250 думи), но всичко зависи, все пак, от тематиката.

Какво може да се подсили: изпълнени проекти, подробно описание на тарифи, описание на етапите на работа.

5. Информационна статия за блог

Цел: да се докаже, че сте експерт + помощник на потребителите по реални проблеми.

Особености: в тези текстове споделяте важна информация за продуктите и услугите на компанията, фирмата, бизнеса си и на отрасъла като цяло; споделяте с клиентите

тънкостите на работата, отговаряте на възражения, давате обяснения („Въпроси и отговори“) и т.н. Обем – от 250 до 1 500 думи (1 500 до 10 000 символа). Може и повече. Но това вече не е статия, а си е книга. Такива дълги текстове не са подходящи за всеки бизнес.

Какво може да се подсили: всякакви доказателства – статистики, графики, снимки и друго по темата.

6. Контакти

Цел: да кажете и покажете на клиентите си къде се намира вашата фирма и как да се свържат с вас.

Особености: на тази страница се минава, когато потребителите вече са почти готови за извършване на покупка, така че на страницата с контакти трябва, на първо място, да предизвиква доверие, и на второ място – да бъде разбираема и да заведе потребителя там, където трябва.

Какво може да се подсили: карта, схема за ориентиране, указания за автобусни маршрути, работен график.

И ето 6 основни раздела, които най-често влизат в структурата на комерсиалните сайтове.

Коментар ?