Как се пишат правилно текстове за уебсайт – 5 съвета


Не става въпрос за граматика и пунктуация, защото сме сигурни, че сте избрали професионален копирайтър. За висока посещаемост на сайта е важно да се отчитат и аудиторията, и целта на текста – всичко това ще помогне да се разбере как е правилно да се пишат текстове за сайтове с цел увеличаване на трафика от посетители и как тази посещаемост да даде резултат.

За продаващи текстове е препоръчителен не твърде строг речник и да се пише на ниво средно образование. Това е свързано с масовото, масовостта, която включва различни слоеве на населението, възрастова категория, съответно и нивото на образование, на възприятията. И, все пак, този подход има един недостатък – няма как да се обхване целият потребителски сегмент. Винаги ще има хора (например тесни специалисти), които след като прочетат този примитивен текст, едва ли ще искат да си купят от този сайт.
Затова е важно да се разбере кои са потенциалните клиенти и да се ориентирате към тях.

Как правилно да се пишат текстове за продажби и информиране

Добрият копирайтър не винаги може правилно да прецени публиката за която пише и това ще се отрази негативно на реализациите и продажбите. Посещавайки един сайт, ние искаме да видим нещо, което разбираме, понятно ни е. Това позволява бързо да се вземе решение, тъй като интернет средата не дава много време за мислене.

Нека съкратим термините

За професионален потребител може да бъде много приятно да чета статии с терминология, от една страна това показва професионализъм и осведоменост на автора. От друга, дори и специалист не винаги иска да се рови в работните процеси по време на сърфиране из интернет.

Важно: за блогосферата професионалната лексика е приемлива и актуална. SEO-копирайтингът, обаче, се основава на проста реч, без думи с тясна специализация.

За да се продават продуктите, по-добре да се ползват прости думи и описания. По-малко технически фрази и термини – изнесете ги в отделна таблица. Описанието направете на „човешки“ език.

Структура и краткост

Тъй като интернет е доста динамична среда, тук всичко се случва бързо: влязох, прочетох, купих. Колкото повече време отнеме процеса на опознаване на стоката, продукта, услугата, толкова по-висока е вероятността за отказ или преминаване към друг сайт.
Веднага обозначете защо потребителят да закупи точно този продукт (не сравнявайте, не правете пространни ревюта или нещо друго). Кажете (напишете) основните предимства, как те ще могат да решат задачата на човека и условията на сделката. И това е всичко. Напълно достатъчно за продажба.

Използвайте кратки изречения и абзаци, напоителните дълги описания нека оставим за художествената литература.

  • Публикувайте структурирани и достатъчно кратки текстове:
  • Обем на текст за продажба – не повече от 400 думи;
  • Задължителна структура: подзаглавия H2, номериран списък, подточки, абзаци;
  • Смисъл във всяко изречение – по-малко пълнеж и безполезни фрази;
  • Маркирайте, отделяйте ключови думи и фрази.

Популяризиране, класиране на уебсайт е невъзможно без качествено текстово съдържание. Това е важно и за потребителя, и за алгоритъма на търсачките.

Изучавайте своите клиенти

Трудно се пише за масите, не знаейки кой днес ще намине и ще прочете вашият текст. Затова задача на копирайтъра е не просто да напише нещо, но и предварително да оцени потенциалния читател, да разбере какъв подход трябва да използва при писане.

Освен разбираема, речта трябва да бъде още и емоционална, близка на читателя. Ако се използва сленг в сайт, където купувачите са хора на и над 40 г., едва ли ще успеете да ги преведете до сключване на сделка.
За младите хора е присъщо да избирате енергичен, бодър начин на писане, с предизвикателства. По-възрастните, улегнали хора по-скоро ще се отнесат положително към спокоен текста, с уклон към семейните ценности.

Задължително актуализирайте текстовото съдържание

Продуктовата позиция може да не се променя с години, но текстът към нея е добре да се актуализира, поне от време на време. Маниерът на четене и изказ се променят, приоритетите за четене в мрежата също. Дълги текстове се заменят с къси, пълнежът максимално се почиства, дайте на купувача емоция и го подтикнете към покупка.

Така че написването на текстове не е крайната черта, след това са нужни редактиране и промяна, за да е актуален сайтът.

Хвърляйте мрежи и поставяйте кукички

Звучи отнесено, витиевато, а всъщност трябва да отделите важните фрагменти: призивите, основните особености, важна информация (например, за отстъпки или за крайният продукт).

70% от потребителите отначало бегло разглеждат страницата в търсене на именно тези котви (или кукички, както искате). Като ги прочетат, те вземат решение дали да останат на сайта. Ако клиентите не намерят нещо, което да ги ангажира, търсете ги при конкурентите.

Тук могат спокойно да се отнесат и структура, и подчертаване на важните части, и бутон за поръчка. Всичко, което може да привлече вниманието, трябва да бъде поставено в информационния текст хармонично, практично, а не всичко накуп и наблъскано. Не е нужно да се отделя и подчертава всяка дума „купи“ в текста. Без натрапчивост и нахалство, само където е необходимо.

Коментар ?