Какво трябва да знаете за оптимизицията

kakvo-tryabva-da-znaete-za-optimizitsiyataВ последно време получавам доста запитвания от клиенти, които искат като копирайтър да предоставя за сайта им „външна и вътрешна оптимизация“. Реших, че ще е полезно да се познават някои основни страни на заветната оптимизация на сайта за търсещите машини.

Терминът „search engine optimization“ се появява сравнително наскоро (средата на 90-те години, 20-ти век) и се използва предимно в тесните кръгове на тези, които се занимават с разработване и поддържане на сайтове. По-позната е абревиатурата на фразата, която от английски означава оптимизация за търсачки.

SEO е комплексната работа по сайта, основната цел на която е подобряване на позициите в SERP (съкращение от Search Engine Result Page или страницата, която се показва след като има търсене по някоя ключова дума в търсачките – Google, Bing, Yahoo и т.н.), тоест – придвижване и популяризиране на ресурса.

В крайна сметка: потребителите най-често посещават сайтове от първа страница, което означава, че именно те получават повече трафик, а съответно и повече читатели и клиенти.

Компоненти на оптимизацията за търсачките

 1. Вътрешна оптимизация. Трябва да се извърши определена работа по самия сайт:
 • съставяне на семантично ядро (списък на заявките по които ще бъдат оптимизирани страниците);
 • написване на seo-текстове;
 • оптимизиране структурата на сайта;
 • проверка за наличие на дублирано съдържание;
 • да се направи качествено вътрешно линкване и др.

Всъщност, трябва постоянно да работите над сайта, тъй като периодично се появяват проблеми, които се отразяват негативно на класирането му.

 1. Външна оптимизация. Както е ясно от определението, работата се извършва извън уеб сайта и касае външни ресурси. Основно това е получаване на връзки (линкове) към сайта ви, както безплатни, така и платени. Тук се използват различни методи – като се започне от регистрацията в каталозите за сайтове, през анонсиране в статии, коментари в блогове и се завърши с платени статии и създаването на сателити.

Видове

В зависимост от използваните методи, а по-точно по отношението на търсачките към тях, се различават 3 вида оптимизация за търсачките:

Бяло

kakvo-tryabva-da-znaete-za-optimizitsiyata1Търсачките дават препоръки какви начини могат да се използват за придвижване на сайта и ясно определят кои методи са забранени. Бялата оптимизация включва абсолютно спазване на правилата, използване единствено на разрешените начини. Това е основната работа, насочена към подобряване на сайта за потребители – добавяне на качествено съдържание, създаване на удобна навигация, приятен дизайн, разбираема структура.

Що се отнася до външната оптимизация, практически такава не е нужна, защото се създава естествена такава (поставените и споделените от потребителите връзки). Допуска се само анонсиране на свои материали с подходящи ресурси – в социалните мрежи, в специализирани новинарски сайтове, форуми. Главното предимство на този вид оптимизация е, че търсачките никога няма да накажат сайта – от филтри или наказание можете да не се страхувате. Но по отношение на класирането и придвижването този начин е доста продължителен, а понякога може и да не донесе желаните резултати. Особено ако тематиката е висококонкурентна и има твърде много доверени сайтове.

Сиво

kakvo-tryabva-da-znaete-za-optimizitsiyata2Без него не минава нито едно повече или по-малко напреднало оптимизиране на сайт. И връзка ще се купи, и вътре в сайта малко магии ще се направят – seo-текст ще се напише, вътрешно линкуване по схема, за да се предаде повече тежест на правилната страница. Но в това няма нищо страшно, а ефективността от придвижването се увеличава в пъти, ако се направи всичко правилно, а именно – да изглежда възможно най-естествено.

По принцип, под сива оптимизация се разбират всички методи, които позволяват, макар и малко влияние върху класирането. Тоест, ако искате да практикувате изключително бяла оптимизация – просто забравете за съществуването на търсачките и правете всичко само за хората. Но така правят малцина и поради това сивото оптимизиране винаги ще се използва. Друга тема е кои точно методи се отнасят към него, когато алгоритмите на търсачките постоянно се променят и усъвършенстват, въвеждат се нови правила. Това означава, че ако днес са се отнасяли снизходително към даден метод, то утре може да се превърне в най-черната оптимизация и сайта бързо да падне под филтър.

Черно

kakvo-tryabva-da-znaete-za-optimizitsiyata3Под него се разбират методите, които са строго забранени от търсачките, защото са насочени към измама на потребителите и търсачките. Към тях се отнасят:

 • клоакинг (Cloaking) – подмяна текст на страница (създават се 2 варианта на страницата – една за търсачките, една за потребителите);
 • създаване на страници Doorway (за пренасочване на трафик към друг сайт);
 • спам в текста и анкор връзки (много еднакви ключови думи);
 • голям брой връзки от друг сайт и на самия сайт, особено ако ресурсите-донори не се отличават с качество.

Основна характеристика на черните методи за оптимизация – бърз, но много кратък ефект, т.е. който ги използва, трябва да знае, че води своя сайт директно към наказание или поставяне под филтър.

Как да се научите да оптимизирате?

Основният проблем в оптимизацията за търсачките е, че нищо не стои на едно място. Защото няма никакви на 100% препоръки, учебници, уроци, ресурси, изучаването на които може да ви превърне в гуру на оптимизирането за търсачките. Ясно е, че за овладяване на основите можете да четете известни блогове в тази област, да общувате в специализирани форуми, да създавате сайтове и експериментирате с тях.

С течение на времето ще разберете какво и как работи, ще сте в състояние да анализирате ефективността на едни или други методи, ще си изработите собствени действащи начини за оптимизация, ще се научите да извършвате цялостна работа над вашия сайт. Уви, това занимание изисква постоянно „повишаване на квалификацията“ – актуалността на методите за ОПТИМИЗАЦИЯ се променя бързо: появяват се нови, а старите стават неефективни и дори опасни. Затова – дръжте „ръката си на пулса“ винаги, за да не останете в един момент „зад борда“.

Коментар ?