Маркетинг чрез съдържание или колко дълги трябва да са статиите?

marketing-chrez-sadarzhanie-ili-kolko-dalgi-tryabva-da-sa-statiiteКато копирайтър неведнъж са ми задавали въпроса: Колко дълги трябва да са статиите?

Това е естествен въпрос, всички клиенти искат да получат най-доброто за парите си, а ние (копирайтърите) искаме да създадем текстове, които най-общо казано – работят.

Но истината, макар и незадоволителна, е такава:

Няма правилен отговор.

За съжаление, единственият точен отговор е „зависи“.

  • Зависи от вашата аудитория.
  • Зависи от вашите цели.
  • Зависи и от други фактори, включително и от вашата стратегия за публикуване.
  • Индивидуалност на марката и стил на писане, както и честотата на публикуване на съдържание.

SEO специалистите през последните няколко години са се фокусирали върху дългото съдържание. Те са склонни да препоръчват по-дълги статии, защото виждат, че работят по-добре пред Google. Да, това е така, но не е непременно най-важното нещо за всеки бизнес. Органичното търсене е изключително важно, но не може да е единствената причина да продавате повече от вашия продукт или услуга; това, примерно, може да е резултат от добре организирана имейл кампания със силно фокусиран списък с имейл абонати.

Абсолютно вярно е, че вече има един тон достъпно съдържание за всички и в подобна среда публиката ще оцени по-високо текст, който задълбава по-дълбоко в темата и я изследва по-подробно. Въпреки това, оказва се, че и това не задържа интереса за дълго. Трябва да се създаде нещо, което публиката смята за ценно. А ценно не означава задължително по-дълго. Това са статиите, които се споделят по-често и печелят препратки от други сайтове. И ако препратките са от авторитетни сайтове, точно тези статии помагат да се позиционира компанията, фирмата, сайта с въпросната публикация като лидер на дадена мисъл, информация.

Например, ако създавате съдържание на здравна тематика, най-вероятно ще се съсредоточите върху сбити и ясни текстове тип „какво е полезно за вас“, които генерират посещения около здравословните навици на аудиторията. И тогава  статията няма да бъде от 2 000 думи, базирана на научни анализи и дълбоки размишления.

От друга страна, ако създавате съдържание за строго специфична аудитория, примерно здравно застраховане, то най-вероятно трябва да се задълбочите в темата, за да сте по-убедителни и обясните ясно какво представлява тази тайнствена за повечето хора сфера. Съдържание на повърхностно ниво и общи приказки, колкото и много да са, няма да свършат работа.

А ако пишете ей така, на общо основание и се опитвате да достигнете винаги определен брой думи, то мога да ви уверя, че е напълно погрешно.

Оста за написването на блог пост или статия не е да се достигне определен брой думи, а да се разкажа една история.

Опитните копирайтъри знаят, че обикновено е по-трудно да се напише нещо кратко, отколкото да се пише дълго. Дългото писане позволява просто да излеете всичко, което е в главата ви. Най-трудната част от писането е да го редактирате като се уверите, че само най-важното ще оцелее.

Доброто писане е кратко. То разказва една история без да губи времето на читателя. По-малко думи – повече смисъл.

Когато става въпрос за вашето съдържание, то трябва да разберете вашата аудитория какво иска? Какво пасва за нея? Знам, лесно е да се напише и почти невъзможно да се предвиди.:)

Често печелившата комбинация е добре изложеното съдържание с дълга форма и в същото време лесно смилаемо, леко за четене и възприемане.

Лоша е дълга статия, която е хаотична, без ясна структура и пренебрегваща нуждите на читателя.

И така – на дългите или кратки текстове да заложите?

Отговорът е: „да“.

Аудиторията ви търси и двете – толкова дълги, колкото да им осигурите качество.

Коментар ?