Ментални капани за копирайтъри

копирайтър, копирайтинг, добър копирайтър

В нашата работа като копирайтъри е пълно със заблуди и грешки. Някои са съвсем невинни, а други крадат от нашето време и пари. Трети направо ни осакатяват в професионално отношение. Менталните капани може да идват от нашите притеснения, грешен опит, чужди идеи и така нататък. Те растат много бързо и са като плевели.

Ментални капани, в които попадат 95% от копирайтърите

Ако пиша високопарно, на висок стил, ще ме вземат сериозно

Уважаеми Николай Маринов! Към момента процеса на разработване на уеб съдържанието се намира на ниво предварителна подготовка. Тече етап на събиране на първичната информация, като се подбират най-оптималните ключови търсения за стартиране на процеса на оптимизиране на сайта в търсещите машини.

При най-малката промяна в статуса на работния процес, ще Ви информирам допълнително.

Виждали ли сте момиченце на пет години, което се е нагласило с маминото червило и е обуло нейните обувки? Точно същото е усещането. На човек му се струва, че е неотразим, а на практика – тотална забава.

Приятели, не трябва да се пънете и опитвате да пишете по стандартите на президентската кореспонденция. Вие сте на свободна практика. Човек, който може лежерно да пише текстове по долни гащи. Клиентът е наясно. И не очаква от вас опуси. Опростете живота му, както и своя, пишете нормално:

Здравейте, Николай! Подбирам информация по проекта и събирам ключови думи за SEO. Когато приключа, ще Ви пиша допълнително.

Наистина, това е повече от достатъчно.

Ако говоря за пари твърде често, ще ме считат за меркантилен натегач

Като цяло в бизнеса е прието да се говори за пари. Вие комуникирате с клиента, не защото той е толкова прекрасен. И не защото на вас хляб не ви трябва или не ядете – дайте да пишем тогава безплатно за оранжерии за хибридни краставици.

Парите са важни за всеки, в това число и за вас като копирайтър. И затова не се стеснявайте да говорите за заплащането. Това е нормално, нищо лошо няма в това. Ако клиентът не бърза да повдигне въпроса, длъжни сте да го накарате да побърза. Това са вашите пари.

Ако се стегна и разучавам нови статии регулярно, ще бъда умен и силен професионалист

Мнозина от вас следят или поглеждат в социалните мрежи стените на десетки копирайтъри. Тези стени са напластени с полезни статии. Това е като гараж, в който складираш всичко с надеждата, че ще ти влезе в употреба. Няма да ви влезе в употреба. Изхвърляйте.

Не подскачайте при всяко ново известие, такива известия в Мрежата има стотици. Всеки ден. Ако подскачате и хуквате след всичко, нищо няма да хванете.

Здраво научете теорията. Намерете си един или два постоянни ориентира. Решете какво точно искате. Това и практикувайте. Достигнали сте го – тогава поставяйте новата цел. Но не трябва да ядете всичко, да сте всеяден без да подбирате. Не превръщайте главата си в гараж за всякакви боклуци.

На имейл трябва да се отговаря веднага. Незабавно.

Ако се впускате веднага да отговорите на всички писма, запитвания на клиенти, няма да можете да се съсредоточите върху текущата си работа. Не е необходимо на никого да угодничите с моментални отговори, зарязвайки собствените си дела. Може да сте зает и хората го разбират.

Това е нормално, ако поглеждате пощата си няколко пъти на ден, а през останалото време я държи затворена. Зависимостта от пощата е лоша зависимост.

Винаги трябва да пиша страхотно, винаги трябва да съм в перфектна форма

Съжалява, няма да ти се получи, друже. Дори не говорим, че в различните ни периоди нашата физиология не винаги е в една и съща кондиция. Достатъчен е фактът, че дори силните писатели често се излагат. При това не за глупости, а сериозно – пускат цели неудачни книги.

Това е нормално, че ти си уморен или духът ти е унил. Нормално е, когато днешните ти текстове са по-лоши текстове от вчерашните. Да, в перспектива ти трябва да растеш и да се развиваш, но периодите на спад и на подем са съвсем злободневно нещо. Да изискваш от себе си максимум винаги – означава да насилваш себе си и да изискваш невъзможното.

Ако безсмислено рефрешвам социалните мрежи всяка минута в продължение на един час, ще ме пусне, ще разпусна и най-сетне ще седна да работя

Сами знаете, че това не е така, нали?!

Да не се излиза от социалните мрежи е по-лесно, отколкото всеки път да въвеждате парола

Излизането от социалните мрежи трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВИНАГИ. Повярвайте ми, загубата на време за вкарване на парола е нищо в сравнение с огромната планина убито време, когато сте винаги онлайн.

Напускайки страницата на социалните мрежи или сайтовете, отвличащи вниманието, излезте от профила си. В противен случай работата се проточва, започвате да отговаряте, тъпашки обновявайки лентата, и отново 3 часа отиват ей така неусетно. Да, вие сами го знаете…

Ако повтарям идеите от една статия и в други статии, аз съм говнорайтър и щампаджия

В такива моменти е хубаво да си спомните за певците, които успяват да гастролират с един албум десетки години.

Вие не сте супермен. А всеки път да се пише неочаквано и творчески, със съвсем нови идеи и решения – това е задача за супермен. Обикновен човек няма да се справи с нея.

Нормално е да повтаряте успешните находки и успешните решения в десетки статии. Копирайтингът не е художествена литература, където просторите отиват отвъд хоризонта. Работещите решения тук са къде, къде по-малко.

Намерили сте нещо успешно? Използвайте го и правете решението многоразово, не се притеснявайте.

Ако клиентът не ми пише, значи съм направил нещо не както трябва, не му е харесало качеството на моята работа

Не е нужно да се самоизяждате напразно. Клиентът може да не пише защото:

  • Той е в отпуск
  • Той е зает
  • Той е забравил за вас
  • Той не може да плати
  • Той подготвя за печат, публикуване стари текстове
  • Той чака текстове от други. А след това ще избере по-добрият
  • Той се напива някъде или е в затвора + 100500 други причини

Не пише – ще пише. Не ви пише, все пак – също го преживейте. Да се тревожите толкова глупашки неща е просто глупаво.

Ако ме критикуват, значи нямам талант

Да започнем с това, че всяка критика е субективна. Днес са похвалили текста ви, утре можем да намерят в него недостатъци. Днес сте внимателен, утре не. И така е с всяка критика.

А сега най-важното!

Копирайтингът, писането на текстове не е вокално пеене. И не е голяма литература. Тук не е нужен някакъв ярък вроден талант, без който ви е затворен пътя нагоре.

Копирайтингът е път за тези, които са готови да се учат. Тук може да се научите да пишете добре, класно, професионално без да имате нивото на Достоевски.

На спортистът дори на ум не му минава да се обижда на критика. Той разбира, че му е нужно още дълго време да тренира, за да стигне до сериозни резултати. Така трябва да реагирате и вие.

Критика? Страхотно, ще тренирам още повече. Ще се срещнем след две години. Ще видим.

Нямате талант? Въоръжете се с търпение и си налягайте задника. Това работи.

Епилог

Менталните капани са много и често много специфични. Ако имате предвид такива, ще ми бъде изключително интересно да прочета за тях в коментарите. Нека заедно направим пълен списък.

Бъдете здрави!

Коментар ?