Отличителни черти на професионалния копирайтър

Професията „копирайтър“ става все по-търсена и привлекателна. Към попрището на копирайтъра се насочват различни хора – студенти, майки в майчинство, журналисти, преводачи, библиотекари, философи, учители, филолози, графични дизайнери и всички, които смятат, че са в състояние да пишат.

Такова изобилие от начинаещи довежда много клиенти до мнението, че професионални копирайтъри няма или са излишни. И просто е по-добре да си поръчат максимално евтин текст за сайта, а след това да го редактират.

В тази статия искам все пак да припомня, че професионални копирайтъри има. Ето и техните отличителни черти.

Копирайтинг – основен източник на доход

За професионалистите копирайтърството е единственият източник на приходи. Един копирайтър може да се сравни с професионалните спортисти, той също както и те – „играе“ за хонорари. Например, аз съм работила дълги години като финансист, но преди  5 години започнах да се занимавам със създаване на съдържание за уеб сайтове на свободна практика като основен, единствен доход и професия.

Копирайтърът умее да пише

Звучи странно, но професионалистите могат да пишат всякакви текстове, на почти всички теми и според изискванията на различни клиенти. Професионалистите трябва да могат всичко, което е свързано с копирайтинг и създаването на съдържание като цяло: писане по ключови думи, рекламни текстове, описания за онлайн магазини, ревюта, PR статии и др. Най-важното в работата на копирайтъра е постоянното развитие. Ако се появи затруднение, професионалистът намира литература и се запознава с темата. Именно така се изгражда професионален подход към работата.

Копирайтърът преживява резултата

Предадох статията и забравих – това е подход на работа за начинаещи. За копирайтърът е важно да запази репутацията си, така че работа с добър резултат е основното правило на професионалния текстописец. Важно е авторът да осъзнава какво се търси като резултат и да умее да го постига – ако е ангажираща, полезна статия, то тя трябва да привлече потребители. Ако е seo текст, то трябва да доведе с времето до доброто класиране на сайтовете. Професионалистите спокойно се отнасят към критиката и се учат от грешките си, защото, ако продаващият текст не продава, то тогава защо изобщо е необходим?

Професионалистът знае как да каже „не“

Ако копирайтърът не го устройват срокове, плащане или темата, той със сигурност ще каже „не“. Но не защото се е взел твърде насериозно, а по една проста причина – той не иска да подведе клиента. Професионалистът при това не просто ще откаже, а ще предложи няколко алтернативи: удължаване на крайния срок за по-дълъг период, какво бихте могли да получите за дадена цена или да ви препоръча колега, който е свободен. Новият или непрофесионалистът, напротив, ще поеме един милион задания, за да не „изпусне клиент“ и ще настане весел хаос с всички срокове.

Висока цена на копирайтърските услуги

За съжаление, както има обидно ниски цени за писане на текстове, така има и твърде високи цени при начинаещи автори. Те предлагат текстове, които не отговарят на високата цена. Но да се проверят подобни „професионалисти“ е лесно. Помолете да подготвят платена тестова задача от 150-300 думи (половин-една страница) с условието, че ако текстът е подходящ – ще го платите, а ако не – всички авторски права остават за копирайтъра. Повярвайте, още по първите изречения ще можете да разберете кой стои зад текста – професионалист или начинаещ.

И най-важното: не забравяйте, че професионалните копирайтъри не се крият. Ще намерите лесно профилите им в социалните мрежи, а в интернет задължително ще можете да посетите сайта им.

Коментар ?