Повторението в статията – Препоръка за писане Номер 25

povtorenieto-v-statiyata-ndash-preporaka-za-pisane-nomer-25 2

Умишленото повторение не е многословие.

Използвайте повторение, за да споите частите на статията в едно цяло.

Повторението работи в статиите, но само ако сте го направили умишлено. Повторение на ключови думи, фрази и елементи създава ритъм, темпо, структура, барабанна дроб, която усилва централната тема на произведението.

Този тип повторения се използват в музиката, в рекламата, в литературата, в хумора, в политическите речи, в риториката, в обучението, в проповедите, в родителските наставления – дори в това изречение предлогът „в“ е използван 10 пъти.

Авторите използват повторението като средство за убеждаване. Един от малкото, които успяват толкова умело да боравят с този похват, е Michael Gartner – той в рамките на своята изключителна и разностранна журналистическа кариера получава наградата Пулицър за писане на редакционна статия.

Да разгледаме откъс от неговата статия „Татуировки и свобода“:

„Да поговорим за татуировките.

По-рано не бяхме забелязали ръцете на Джаксън Уорън, служител в столовата на университета Айова, а те изглеждаха наистина отблъскващо: свастика на едната, ККК (Ку-клукс-клан) – на другата.

Пф! Това е отвратително.

Администрацията на университета също мислеше така, поради което, в отговор на оплакванията на студентите, тя „прехвърли временно“ Уорън на работа, където той няма да бъде в контакт с масовата публика.

Пф! Това е скандално“.

povtorenieto-v-statiyata-ndash-preporaka-za-pisane-nomer-25Повторението на „пф“ и „това е отвратително/скандално“ рамкира аргумента в защита свободата на словото, дори ако това слово е изразено в такава презрителна форма.

Помните ли подпалвача на флага в Тексас? Маршовете на нацистите в Skokie (Канада)? Протестите срещу войната навсякъде? Защитените от закона граждани – всеки поотделно и всички заедно. Понякога отвратителни. Понякога скандални. Понякога презрителни.

Но никога безгласни/неми.

Структурата на цялата статия – повторение, повторение, повторение, подправено с вариации. В края на редакционната статия Гартнър отговаря на въпроса „какво послание“ носи за студентите (много от които смятат татуировките за неуместни) присъствието на човека с татуировките:

„Посланието, което излъчвате, е очевидно:

Това е училище, което вярва в свободата на словото.

Това е училище, което защитава правото на собствено мнение.

Това е училище, което зачита Америка.

Ето, какво биха могли да покажат властите в щата Айова.

Джаксън Уорън, украсен със символи на омраза, може да се превърне в символ на свободата“.

Както видяхме в предишна препоръка, броят на повторенията носи определен смисъл. Три – ни дава цялостност, завършеност („това училище е…). Две – създава контраст, сравнение: символите на омраза срещу символа на свободата.

Гартнър прилага прийома на повторението върху комична плоскост в друга редакционна статия, убеждавайки да се направи дарение в полза на местната обществена радиостанция:

„Дарете пари за радио „WOI“.

Ние рядко даваме гласност на каквито и да е проекти на страниците на изданието, но когато го правим, ние го правим открито и полагаме всички усилия.

Дарете пари за радио „WOI“.

Статията съдържа 8 абзаца, всеки абзац носи аргумент в подкрепа на дарителя и завършва с „парично“ подканяне: Дарете пари за радио „WOI“.

В края Гартнър добавя нов ред:

„Може би си мислите, че вече знаете какъв ще бъде последният ред на тази статия. Но ако не сте схванали посланието ми, още една фраза няма да „оправи времето”. Така че, вместо да ви говорим да дарите пари за радио „WOI“, можем просто да кажем:

Благодаря за вниманието.“

За Гартнър повторението не е случайно. „Този рефрен, – казва той в интервю с автора на Пойнтър Чип Сканлан, – е ритмически рефрен, всеки път с различно продължение. Това е почти музикален инструмент. Аз обичам бродуейските мюзикъли и винаги съм си мислел, че мога да напиша мюзикъл. Не бих могъл да пиша музика, но мога да напиша стихове, защото обичам играта на думи и рими, с ритъм, темпо, модулация. Понякога мисля за тези редакционни статии като за стиховете на една песен, която никога не е била написана“.

povtorenieto-v-statiyata-ndash-preporaka-za-pisane-nomer-25 3В ръцете на майстори-учители или поети, повторението има силата на престъпване на риториката и изкачване в областта на митовете и свещените текстове. Тези думи, например, от книгата „Нощ“ (Elie Wiesel), написани на стената на Музея на Холокоста (САЩ):

„Никога няма да забравя нощта, първата нощ в лагера, която превърна живота ми в една дълга нощ, седем пъти проклета и седем пъти белязана. Никога няма да забравя онзи дим. Никога няма да забравя малките личица на децата, чиито тела пред очите ми се превърнаха в облаци дим под тихото синьо небе.

Никога няма да забравя този пламък, който погълна завинаги моята вяра.

Никога няма да забравя тази нощна тишина, лишила ме завинаги от желанието да живея.

Никога няма да забравя тези моменти, които убиха моя Бог и моята душа, и превърнаха мечтите ми в прах. Никога няма да забравя тези неща, дори да съм осъдена да живея толкова, колкото самия Бог. Никога“.

Повторението може да бъде толкова силно, че да привлече към себе си цялото внимание, засенчвайки смисъла на историята.

Ако се страхувате от прекомерното повторение, опитайте този малък тест. Премахнете всички повторения и прочетете текста на глас. Върнете едно повторение. Още едно. Вашият глас ще ви подскаже, ако сте отишли твърде далеч.

Практическа работа

1. Почувствайте разликата между повторение и многословие. Първото – полезно, носи специален ефект. Второто – безполезно, празна загуба на думи. Прочетете примери от собствените си работи, търсейки примери и за повторение, и за многословие. Как ще се промени текста ви, ако премахнете излишните думи и засилите повторенията?

2. Прегледайте антология на исторически речи и прочетете някои от тях, обръщайки внимание на повторенията. Направете списък, по какви причини авторът прибягва до повторенията, започвайки с: да ни помогне да запомним, да изгради аргументация, да подчертае емоциите.

3. Опитайте да препишете откъса от „Нощ”, посочен по-горе. Изчистете колкото е възможно повече „никога“ без да променяте смисъла. Сега прочетете на глас оригинала и вашия вариант. Обсъдете какво се е получило.

4. Повторението не е задължително високохудожествено. Например, можете да споменете или да цитирате героя три пъти в текста: в началото, в средата и към края, за да свържете елементите в едно цяло. Намерете този вид повторение в новините.

Коментар ?