Разпръсквайте по пътя златни монети – Препоръка за писане Номер 23

Как да убедим читателя да чете текста до края?

 

razpraskvayte-po-patya-zlatni-moneti-ndash-preporaka-za-pisane-nomer-23Дон Фрай разказва следната притча:

“Представете си, че вървите по една тясна пътека в гъстата гора.

Минавате километър и виждате под краката си злато. Вземате монетата и я пускате в джоба си. Минавате още един километър – и намирате друга монета. Какво ще направите? Ще отидете по-навътре в гората, за да намерите още монети?”

Подобно на пътника в гората, нашият читател прави предположения какво го очаква по пътя на четенето. „Принципът на обърнатата пирамида“ учи читателя, че всичко най-важно е съсредоточено в самото начало. А когато читателят има работа с хронологическо повествование, той се пита: „Какво ще се случи по-нататък?“

„Златна монета“ може да бъде всеки елемент в статията, който възнаграждава читателя за факта, че се е придвижил толкова далеч в текста. Добро начало на статията – това е вече награда. Въпреки това опитните автори знаят, че трябва да запазят „брилянта“ за края, като финална награда – покана един ден да се върнете към произведенията на този автор. Но какво да кажем за пространството между началото и края? Ако няма „златни монети” за мотивация, читателят може да си отиде от нашата „гора”.

„Златна монета” в историята може да стане малка сценка:

“Голямата мъжка антилопа пролази под оградата и се втурна в степта, оставяйки стъпки с копита. – Сега, един добър прицел и …, – промърмори каубоя”.

Това може да е необичайна подробност:

“Мълнията … от нея се страхува всеки мъж на кон, застигнат от буря в открито поле. Много каубои са загинали от удар на мълния”.

Това може да бъде точен цитат:

“Повечето от каубоите, които познавам, – каза г-н Милър, – са вече мъртви от известно време”.

razpraskvayte-po-patya-zlatni-moneti-ndash-preporaka-za-pisane-nomer-23 1Тези три „златни монети” (сценката, детайлът, цитата) се срещат в отличената с награди статия за умиращата култура на каубоите, написана от великолепния Бил Блъндел за вестник «The Wall Street Journal». Вестникът, който се отнася сериозно към възнаграждаването на читателя, въпреки че понякога не чак толкова сериозно.

Накрая стигаме до любимата ми “златна монета” за всички времена – откъс от статия, написана през 1984 г. от Peter Rinearson за вестник «The Seattle Times». „Златото“ се появява в дълга статия от дълга поредица публикации за създаването на нов лайнер – Боинг 757. Параграфът за инженерните системи, например, съдържа безкрайно описание на вратата за пътниците: как петстотин детайли “свързват заедно 5 900-те нитове”.

Когато интересът ми от машиностроенето започна да се изчерпва, аз се натъкнах на следния текст:

“След спиране в Монреал през септември миналата година, „757“ отлетя за Англия с пътници и официална делегация на борда на „Боинга”.

По време на полета патица се удари в стъклото на пилотската кабина – какво се случва понякога.

“Обикновено това не е проблем, – казва Les Berven, вторият пилот на полета, член на Федералната агенция по авиация. Единственото, което се случи: патицата се превърна в желе и се разтече по стъклото”.

Стъклото не се счупва, „Боинг“ е бил наясно, че това не може да се случи, защото предното стъкло е преминало през серия от „пилешки тестове“.

Боингът леко се асоциира при споменаването на „пилешките тестове“ и показва, че те са необходими за нуждите на Федералната агенция по авиация. Ето как става това:

„На живо, двукилограмово пиле под анестезия се опакова в тънък найлонов пакет, за намаляване на аеродинамичното съпротивление. Опакованата птица се поставя в специална въздушна пушка.

Пилето се изстрелва в предното стъкло на лайнера със скорост 360 възела, и стъклото трябва да издържи на въздействието. Казват, че това е много „оплескващ“ тест.

Инчовото стъкло, от два слоя пластмаса, не винаги остава непокътнато. Но то не трябва да се чупи. Тестът се извършва при различни условия: стъклото се охлажда с течен азот, после пилето се изстрелва в центъра на стъклото или по-близо до ръбовете. „Ние даваме на „Боинга“ избор, – шегува се Berven. – Те могат да използват птица с тегло 4 фунта при скорост 200 мили в час, или 200 килограмова птица при скорост от 4 мили в час“.

razpraskvayte-po-patya-zlatni-moneti-ndash-preporaka-za-pisane-nomer-23 2Всеки, който е прочел за „пилешките тестовете“, ще мисли по нов начин за авиополетите и полковник Сандърс.

Писателите и сценаристите знаят цената на драматичните или комични изблици в историята, но журналистите са в неравностойно положение. Тяхната работа се фокусира върху началото. Дори внимателен редактор с най-добри намерения, прави грешка:

“Това е чудесен цитат”, – казва възхитеният редактор на автора. “Нека да го преместим в началото”.

“Читателят може да спечели много от тази история. Нека да я преместим най-отгоре”. И така нататък до безкрайност.

Издърпването на добрия материал в началото дава тежест на този материал, но унищожава статията. Резултатът – своеобразна „измамна стръв“. Вдъхновеният читател поглъща 3-4 изкусителни абзаца, последвани от токсични отпадъци, изтикани към края.

Практическа работа

  1. Прегледайте собствени текстове и опитайте да разберете не са ли твърде претоварени в началото. Потърсете пропуснатата възможност и създайте по-балансиран текст.
  2. Помнете за „златните монети”, когато четете книги или гледате филми. Изучете композицията, обръщайки внимание на стратегическото размесване на драматичните и комични моменти.
  3. Вземете чернови на статиите си, над които работите в момента и отбележете „златните монети” във вашите текстове. Сложете звездички на тези елементи от статията, изпълнени с особен блясък. Сега помислете удачно ли са разположени те или трябва да се разместят.
  4. Обърнете внимание, умеете ли да различавате „златните монети” в хода на изграждане на материала. Ако чуете или видите добър пример, поработете над него по-внимателно, за да достигнете максимален ефект в статията.
Коментар ?