Социалните мрежи – ад и рай

sotsialnite-mrezhi-ndash-ad-i-ray2

Трудно е да си представим съвременния свят без компютри, информационни технологии и интернет, няма как – те вече са заели специално място в живота на всеки. С особена популярност се ползват социалните мрежи Facebook, Youtube, Google+, Qzone, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest, Foursquere, WhatsApp.

Създавайки профил в социалните мрежи ние несъмнено се закачаме малко или много. Посещаваме ги поне веднъж в седмицата до случаите на постоянно пребиваване в тях. Можем да общуваме със семейството и приятели, които са далеч от нас, да създаваме приятелски и делови отношения. Това е много удобно, съгласете се. Въпреки това, учените са все по-загрижени за въздействието на социалните мрежи върху човека. Да видим къде се крие адът и раят на тези пространства за общуване.
Малко статистика

Към днешна дата достъп до социални мрежи има почти 96% от населението на нашата планета. По брой на потребителите на първо място е Facebook – с около 1 млрд. Изчислено е, че времето, което потребителят е в социална мрежа е средно три часа на ден, при това той посещава профила си най-малко два пъти на ден.

sotsialnite-mrezhi-ndash-ad-i-ray5Отметки за рая

 • Общуване с колеги, роднини и приятели, които живеят в различни градове и страни.
 • Завързване на нови запознанства.
 • Инструмент за саморазвитие – гледане на познавателни видеа, четене, учене на езици, слушане на музика.
 • Участие в групи по интереси, в които да намерим интересуващата ни информация – примерно уроци по китара, йога или програмиране.:)
 • Помощник в набавянето на определени материали като литература, фото и видеоматериали, особено за студенти или ученици, както и възможността да се обсъдят в реално време с други потребители.
 • И не за подценяване – бизнес площадка за реклама чрез възможност за подбиране на целева аудитория.

Отметки за ада

 • sotsialnite-mrezhi-ndash-ad-i-ray3Разхищаване на времето ни – често огромните маси ненужна, повърхностна информация и дългото време на облъчване с нея водят до преумора и напрягат нервната ни система.
 • Учените твърдят, че се променят хормоналните ни нива – при проверка на социалните мрежи се предизвиква отделяне на хормона окситоцин, свързан с емоционалното обвързване.
 • Изгубване на навика за реално общуване.
 • Възможност за следене от спецслужбите – твърди се, че спецагентите са 15% от ползвателите на социалните мрежи?!
 • Крайни форми на психическа зависимост – особено опасна за подрастващите.
 • Разбивачи на връзки и семейства – едно, две… три прочитания на чата на половинката и voila – разрив. А и всички тези самозаснети или не, размятащи се из нета снимки на разголени дами определено отнемат от загадъчността и тайнствеността на женската природа.
 • Агресия над личното ни пространство – твърде много лична информация на показ ни прави уязвими и достъпни за какви ли не попълзновения.

Без съмнение, социалните мрежи ни влияят. Важно е мъдро да подходим: не си губете времето, защото времето – това е най-ценното, което имаме. Интернет комуникацията следва да допълва живота ни, а не да бъде в основата на всички наши дейности! Социалните мрежи могат да донесат много ползи. Но злоупотребата със социални мрежи може да доведе до пристрастяване, загуба на внимание, загуба на време, отчуждение и апатия. Ние сме тези, които са в състояние да балансираме ползите и негативите.
Коментар ?