За и против професионален копирайтър

za-i-protiv-profesionalen-kopiraytar1

Уеб съдържанието става мощен коз и сайтовете, предлагащи смислено, полезно и интересно съдържание набират бързо скорост. За радост все повече собственици на сайтове, независимо лични или фирмени, започват да го проумяват. За да се задържи дългосрочно вниманието към даден продукт или услуга са нужни постоянство и интригуване на потребителя чрез предлагане на качествено текстово съдържание.

Неведнъж е писано за предимствата от използване услугите на професионален копирайтър. Веднага държа да уточня, че професионален копирайтър е човек, който се занимава изключително и само с написване на комерсиални текстове (по-рядко художествени) и изкарва прехраната си единствено от копирайтинг като фрийлансър, копирайтър към рекламна агенция, студио или друга компания на длъжност „копирайтър“.

Професионални копирайтъри, макар и да наричат себе си такива, не са всички онези служители, специалисти и експерти, съвместяващи копирайтинг покрай основната си дейност на PR, HR, маркетинг, журналистика, преводачество, SEO, графичен дизайн, програмисти, блогъри, всякакви специалности студенти, както и счетоводители, финансисти, актьори, модели и каквито се сетите.

И стигаме до разликата между професионален копирайтър и човек, който решава, че иска да „пописва” като допълнителна работа и да си изкарва „някой лев” отгоре.

Доводите ЗА професионален копирайтър:

  1. Ще отдели много повече време, за да се запознае с продукта или услугата ви, да опознае конкуренцията ви, от което следва и написването на по-качествен текст;
  2. Няма да ви „претупа” в обедната почивка, след вечеря или в уикенда, когато е свободен от основната си професия – ще ви отдели много повече време и внимание;
  3. Благодарение на опита си и концентрирането само върху копирайтинга ще може да ви даде полезен съвет, консултация за точните текстове във вашия случай;
  4. Много по-бързо и адекватно ще разбере изискванията ви към даден текст;
  5. Ще ви гарантира грамотност на текста. Доверието към продукт, поднесен с грамотно написан текст, макар и по-скъп, е по-голямо, отколкото към евтин, описан неграмотно;
  6. Със сигурност ще можете да разчитате на сроковете, които сте заявили;
  7. Като краен продукт ще получите смислен, грамотен, с добър изказ и лек за четене текст, който ще ви спести времето за безбройните връщания за редакция и корекция на „извинете, но не съм ви разбрал”, пописващ между другото копирайтър.

Доводите ПРОТИВ професионален копирайър:

  1. Високите цени на професионалния копирайтинг. Много хора смятат, че „написването на някакви си текстчета” е елементарно и те просто нямат време „да си го направят сами”, поради което предпочитат да се доверят на непрофесионални копирайтъри, които ще им „напишат” текстове за „без пари”. Често биват попарени, но нека не изключваме и субективния критерий за добър текст.
  2. Целта. Има проекти, целящи да напълнят сайтове или да им се предостави сценарий за много кратко време със съдържание, независимо от неговото качество. Тогава непрофесионалният копирайтинг с ниско качество и цена е предпочитан вариант за немалко клиенти;
  3. Маркетинг в социалните мрежи. За поддържане на социалните ви профили не е необходим професионален копирайтър, освен ако не изисквате нещо специално към публикуваните текстове. Това може да прави всеки човек, пишещ грамотно и спазващ дисциплина.

Кратко заключение:

Ако държите на доверието, престижа и интереса към марката, сайта, продуктите, услугите си, изберете професионален копирайтър. Подлъгването по „най-ниска цена на добро качество” е като да пуснеш тото – може и да спечелиш, но по-вероятно е да загубиш вложените пари.

Ако съм пропуснала „за“ и „против“ професионалния копирайтинг, ще се радвам да се включите.:)

Коментар ?