Защо откровеничим в интернет?

zashto-otkrovenichim-v-internetДнес има по-голям шанс да разберем, че приятел се е оженил или има дете от Фейсбук, отколкото на по чаша кафе. Малко се виждаме, рядко се търсим. Социалните мрежи разказват кой се е развел, кой има нова кола, ново гадже, кой е започнал нова работа, къде е ходил на пътешествие, къде се премества, на кого детето е тръгнало на училище… Хората щедро споделят интимните си събития със света.

Защо се получава така?

И може ли да се съди за човека по неговия профил в социалните мрежи?

Ще обсъдим в тази статия.

Интернет е замислен като канал за получаване и предаване на информация. Но бързо се превърна в канал за комуникация. От обмен на мнения в Twitter до създаването на „микросветове“ във Facebook, Google+ и други социални мрежи.

Социалните медии, а също електронната поща и месинджърите, са променили природата на общуването.

Включително и отношението към лъжата.

Хората доброволно споделят в мрежата снимки и разказват за своите половинки, деца (дори за новородените), домашни любимци, дом… Вижте какъв грижовен съпруг имам само – приготвил ми е закуска. Лайк! И какво сладко дете имам – ето тук ака. Лайк! Аз съм в отлична форма за своите 35 – наистина, дали имам нужда от нова рокля? Лайк!

Според практикуващият психолог А. Кутинова (гещалт-терапевт и семеен консултант) хората устройват „стриптийз“ в социалките поради следните причини:

  • Егоцентричност и тщеславие

Има такъв тип личности — хистерични или демонстративни. Такива хора са склонни към театралничене. Активността в социалните мрежи им позволява постоянно да привличат вниманието към себе си. Те са уверени, че са длъжни да дарят света със своя „богат вътрешен свят“.

Лайковете и положителните коментари ласкаят самолюбието на такива хора. Те не понасят конкуренцията, така че избягват всеки, който не им се възхищава.

Хистеричните хора са актьори, те обичат да си слагат различни маски. Ето, тук съм палавница, а тук съм домакиня (ето, тук съм спортист, а тук съм строг и делови).

  • Подмяна на понятията

Втората причина е личностния дефицит. Несигурност в себе си, липса на стабилност, проблеми в личния живот – всичко това човек се опитва да компенсира чрез социалните мрежи.

Момиче, което е неуверено в своята привлекателност и ценност, се разпознава веднага: тя има публикувани 1 587 свои снимки, множество албуми, статуси а-ла „трудно е да намеря, но лесно да изгубя“, „аз не губя нищо, губят тези които губят мен“, „най-скъпо ни е онова, за което плащаме със сълзите си“ и тем подобни.

Човек, неустроен в живота и зациклил на успеха, също е лесно да се разпознае. На стената му има само добри новини, бизнес-съвети, препоръки как да се постигне успех, щастие, любов и така нататък. Той смята, че ако светът му не е съвършен, идеален, то той не е достоен за любов.

Двойки, които показват в социалните мрежи „идилията“ си, обикновено са далеч от нея в живота. Взаимните, искрени чувства не се нуждаят от публичност. Напротив, хората се опитват да скрият от чужди и любопитни очи това, което им е ценно, скъпо. Ако един мъж или една жена постоянно пише „обичам те“ на стената на партньора си, вместо да му го казва лично, то означава, че между тях няма връзка. В отношенията им не са важни отношенията като такива, а статусът „обвързан/а“ или „сложно е“.

zashto-otkrovenichim-v-internet1По този начин социалните медии често се явяват „гладна кокошка просо сънува”:

  • при несигурните в себе си повдигат самочувствието;
  • лузърите „се приближават“ към своята мечта;
  • а нещастните в любовта получават илюзията за здрави отношения.

Признанието на другите, тяхната любов и внимание в умерена степен са нужни на всеки. Дори самодостатъчният си човек се усмихва, виждайки приятен коментар под своя снимка. Но в социалните мрежи тази потребност често придобива хипертрофирал характер. Личност с нестабилна самооценка започва да възприема и разчита на лайковете и коментарите като на наркотик. Такива хора не обичат себе си и не виждат собствената си стойност. На хармоничният човек лайкове и коментари не са му нужни.

Последствия

До какво води подобна откровеност в социалните мрежи? До вкореняване на психологическите проблеми и все по-голямо разрушаване на реалните междуличностни връзки.

Може да забравите да общувате. Да престанете да бъдете себе си, да бъдете спонтанни. В края на краищата в мрежата винаги разполагате с време, за да обмислите съобщението, статуса, да го оформите по избран от вас начин.

Но най-голямата опасност не е във виртуалните роли като такива, а в преноса им в реалния живот.

Животът не е блог, стена в социална мрежа, него не можете да го редактирате, оставите да изчака или изтриете. Четенето и пускането на статуси няма да ви помири с мъжа ви или да ви намери приятелка. Докато лайквате и репоствате, излишните килограми си остават на вас, у дома ви бъркотията е същата, а приятелите стават познати.

Коментар ?