Брандинг – Писане на статии за списания

brandingПисане на статии за списания:

Статията е публикувана тук, стр. 18

Живеем в динамично време, изискващо да сме постоянно нащрек с промените на пазара и появяващите се предизвикателства по пътя на бизнеса ни. Застоят в развитието на един бизнес би бил пагубен за него, ако той не е гъвкав и адаптивен към пазарните изисквания. Постоянно се появяват нови и нови бизнес участници, с нови предложения и визия.

Възниква въпросът „Как да се задържим? Как да останем дългосрочно на пазара?“

И тук е мястото да поговорим за личния бранд или личната марка и защо тя ви е необходима, дори и да си мислите, че не ви трябва. Как да подходите за изграждане и утвърждаване на собствен бранд.
Вие със сигурност вярвате в смисъла и значимостта на вашия бизнес, но как да привлечете вниманието на останалите и да го задържите към себе си? Често има случаи, когато не разполагате с много време за убеждаване, разговори с потенциални инвеститори или клиенти. Ето защо трябва да сте в състояние да обобщите в едно единствено изречение, израз, слоган вашата бизнес идея и ползата от нея. branding1

Изречение силно, директно и завладяващо, каращо хората отсреща да си помислят „Искам да знам повече за това“. Ако имате правилното изречение, не ви трябва друго. Вие вече сте увлекли голяма част от хората покрай вас за вашата кауза и сте свършили голяма част от работата. Това е лицето на вашия бранд, хората го приемат и разпознават без обяснения. Те не се интересуват от това как дадено нещо работи, а от това какво ще направи за тях.

Случвало ви се е сигурно да попаднете на някой сайт, който никога не сте възнамерявали да посетите, подмамени от толкова съблазнително заглавие, че непременно е трябвало до кликнете на него. Това се ползва дълги години от големите медии, вестници, таблоиди, социални мрежи, които залагат на силните и атрактивни заглавия.
Ако искате да изразите идеята, визията на вашия бизнес в едно изречение, то трябва да е страхотно, атрактивно, запомнящо се. Да направите така, че личния ви бранд да прави впечатление и да се различава от останалите в безпорядъка от марки.
Няколко добри начина за това са:

brandingПредизвикайте емоция!

Не се страхувайте да използвате емоция, чувство. Накарайте хората да ги е грижа, за това което казвате, да имат отношение, полза, да ги касае. Много по-често хората са мотивирани, за каквото и да е, от своите чувства, а не от разума. Емоцията предизвиква и визуализиране на образа – ако накарате хората да виждат идеята ви, това е добре за вас. Като емоционални думи се определят „невероятна“, „невероятно“, „свободен“.

Бъдете кратки!

Като казваме кратки, наистина кратки. Използвайте не повече от 10-12 думи или в идеалния случай още по-малко за представяне на собствената си марка. Не забравяйте, че твърде дългото говорене, слушане, четене изморява хората и те често спират да възприемат, губейки концентрация. На края на едно такова дълго представяне или разговор, дори петминутен, често сте се хващали сигурно с въпроса:“Какво казва той всъщност, за какво говори?“. Губите мисълта си и вниманието.
Затова – краткост, отчетливост, яснота!

Използвайте цифри!

branding3

Цифрите винаги създават впечатление за различност. Освен това дават предимство като създават допълнително пространство за друга информация и в същото време създават впечатление за краткост и точност.

И като заключение, поддържайте обратна връзка за това, което правите, за въздействието му, какво влияние има то над околните. Питайте хората постоянно за мнението им и ползвайте това да сте адекватни и гъвкави, да градите и променяте постоянно личния си бранд.

Коментар ?