Допустим ли е разговорен стил на текста в копирайтинга

Една от основните техники при продажбите е разговор с потенциалния клиент на неговия език. Но допустим ли е разговорен стил на текста в сайта, email-маркетинга и други канали за онлайн продажби? В кои случаи той ще помогне да се постигне по-висока ефективност, а в кои – ще постави автора на текста в смешна позиция? Къде е границата, отвъд която не бива да се преминава? Нека разберем!

Разговорен стил в копирайтинга – защо не?

Вие все пак не пишете дисертация. Статии в блог, информация тип „а ти знаеше ли, че…“ и дори продаващи текстове могат да бъдат написани в разговорен стил. Колкото по-достъпен и опростен е езикът на текста, толкова по-лесно читателите го възприемат. Именно благодарение на разговорния стил, можете да превърнете скучен текст в ефективно оръжие за увеличаване на продажбите.

Уникалността му се състои във възможността да проведете един вид личен разговор „задушевно“ с читателя. Питате го нещо, подканяте го към извършване на някакво действие.

Нека да разгледаме два примера:

  1. УебАвтор“ – динамично уеб студио, занимаващо се със съдържание на сайтове. Предлагаме работа за копирайтър, който има опит в писането на продаващи текстове. Подборът ще се извърши на база резултатите от оценка на CV и интервю, събеседване“.
  2. „Здравей! Ти си способен и компетентен копирайтър? Можеш да продаваш непродаваемото и да убедиш неубедимите? Тогава мястото на копирайтър в “WebАвтор“ те очаква. Ние предлагаме висока заплата, отлични условия на труд и бисквитки в почивките за кафе. Изпрати резюме точно сега и ела да си поговорим за любимата ти работа!“

Първият текст е написан в официално-делови стил, а вторият – в разговорен. Първият е скучен и суховат. Едва ли на него ще откликнат много кандидати. Но на вториият пример непременно ще обърнат внимание поне няколко талантливи автори, защото, както е известно, копирайтърът е творческа натура и обича нестандартен подход към бизнеса.

Така стоят нещата и с вашата целева аудитория. Ако това са обичайни средностатистически потребители, то да им предадете определено послание ще бъде по-лесно именно чрез разговорен стил.

Особености на разговорните текстове

  • Наличието на диалог с потребителя.
  • Естественост на предаване на информацията – използването на думи и изразяване, които използваме в ежедневието.
  • Сленг – не е нередно да се използва тясно специализиран жаргон при насочване към определена аудитория. Текстове с прилагането на сленгова реч са особено ефективни за популяризиране на стоки, продукти и услуги сред младежите.
  • Емоционалност на текста – наличието на експресивни изрази и проява на емоции от автора са чудесен начин да се намери общ език с читателя.

Най-важното – да не се прекалява!

Трябва да се отбележи, че използването на разговорен стил е тънко изкуство. Трябва да разговаряте с целевата аудитория на нейния език, но при това да бъдете уверени, че няма да предизвикате по ваш адрес вълна от негативизъм. Читателят трябва да разпознае и улови вашето послание (вашия месиджJ), но и да не се обиди от/на думата. Поради това не се препоръчва да се използват крайности на разговорен стил, например, ругатни или твърде експресивен изказ.

Продаващи текстове с хумор

Лек, ненатрапчив хумор в разговорна статия помага да предразположите към себе си потребителя, да спечелите доверието му и да фокусирате вниманието му за важното. Но и тук, както и с емоционалността, трябва да не се прекалява. Ако рекламирате стоки и услуги от категория „малките удоволствия“ (десерти, бира, битови продукти и други), то добрата шега тук няма да навреди. Но в реклами за скъпи продукти, като например автомобили или недвижими имоти, хуморът е по-добре да се изключи или да се добави, но много, много внимателно и елегантно.

Преди да използвате разговорен стил на текста в копирайтинга, следва внимателно да проучите целевата аудитория, да прецените нейните нужди и желания. Оставете този сложен процес на професионалистите. Ще идентифицирам точно „вашите“ потребители и ще напиша за тях „вкусни“ текстове.

Коментар ?