Да напишем текст „За нас“ правилно


Признайте си, често ли четете текстове „За компанията“, „За нас“ на различни сайтове? Аз не, защото 90% подобни текстове са съставени приблизително в такъв стил: „динамично развиващ се екип от професионалисти с индивидуален подход и широк набор от услуги с най-високо качество“. И каква, питам аз, полза може да донесе тази информация на потенциалния клиент? Отговорът е очевиден: почти никаква.

Когато представителите на всеки бизнес започват да подготвят текста за своето представяне, много често ги залива зашеметяващи вълна на патос. Всички фирми веднага стават „бързо развиващи се“, а служителите „най-добрите професионалисти“. Резултатът – текста за този раздел се оказва наситен с щампи и баналности, след прочитането на който, ни се иска бързо да затворим сайта.

В плен на щампованите изрази и шаблони често попадат дори и тези, при които начална или целевите страници, са попълнени с адекватни текстове. Но когато става дума за раздел „За нас“, понякога да се удържи патоса и похвалите, става невъзможно.

Но потребителите не могат да бъдат измамени!

Не таете в себе си илюзии – потребителите не се хващат на „динамичните компании“ и „най-добрият професионалист“. Абсолютно на всички хора им е писнало, не се връзват на шаблонни изрази и се отнасят към тях с нескрито недоверие. Работата е в това, че потребителите не се нуждаят от щампи и възхвали колко сте велики – те искат да видят гаранция и начини за решаване на техните проблеми. Информацията в секцията „За нас“ трябва да е максимално полезна, а едва след това – имиджова. Как да постигнем това? Сега ще обясня.

Демонстрирайте разбиране на проблемите на клиента

Вместо просто да се хвалите, покажете разбиране на нуждите и проблемите на клиента. Разкажете му една малка история за успех, как изборът на вас или вашите услуги/продукти са помогнали на конкретен човек или организация. Също така, опитайте:

  • много кратко описание на ползите, които клиентът ще получи от сътрудничество. Не е необходимо нищо да преувеличавате или да дублирате текст от началната страница – пишете кратко, лаконично и по същество, без прекомерна емоционалност;
  • дайте отговори на най-често задаваните въпроси, които възникват у вашите клиенти. Подчертайте, че вашата компания, фирма, вие знаете как да се справите с възникналите за посетителите проблеми.

Не претоварвайте текста с агресивна самореклама!

Основната задача на текста „За нас“ е да предизвика симпатиите на посетителите. Това е невъзможно да се постигне с натрапчива и агресивна самореклама, която така обичат някои представители на бизнеса.

Вместо да се впускате в безкрайни самохвалебствия, по-добре нарисувайте портрет на вашия типичен клиент/потребител. В описанието потребителят трябва да разпознае себе си, затова бъдете искрени и не се стремете да създавате ореол на елитарност около своя бизнес, фирма.

Покажете своята компетентност

Посочили сте на потребителя начини за решаване на неговите проблеми и сте нарисували портрет на вашия средностатистически клиент. Сега е моментът да докажете на всички, че вашата компания е пример за компетентност в своята област и наистина се състои от опитни професионалисти. Само в никакъв случай не пишете за това точно в този вид – нека за вас говорят фактите, а не клишираните фрази.

За да направите това:

  • избройте най-известните компании, които са били ваши клиенти и/или партньори;
  • дайте няколко истински отзива от „живи“ клиенти;
  • дайте линкове към споменаването на вашата фирма в някоя медия или сайт (ако има такива);
  • дайте пример с няколко реални задания, с които може всеки да се запознае, следвайки линковете.

Ако при създаването на текста „За нас“ сте изпълнили поне 2 от горните точки, никакви “най-добри професионалисти“ не ви трябват. Всичко ще бъде ясно без излишни думи.

Публикувайте информация за своите служители

За всеки клиент е много важно да разбере, че си има работа не с абстрактни мениджъри, а с истински човек. За да направите това, поставете в секцията „За нас“ истински снимки на вашите служители, с кратко описание на професионалния опит и компетентности на всеки. Повярвайте, това ще бъде много по-ефективно от простото изброяване на достойнствата на някакви мениджъри и екип без лик.

Препоръки за обема и структурата

Лаконичността има значение. Например, обемът на текста „За компанията“, „За нас“ не е добре да надвишава 2 хиляди символа без интервали (около 350-400 думи). Това е напълно достатъчно, за да спечели доверието на потребителите и да ги мотивира за по-нататъшни действия. Не забравяйте за подзаглавията и списъците – без тях посетителите едва ли ще дочетат текста и до средата.

Надявам се, че препоръките ще ви помогнат да съставите грамотни и мотивиращи текстове за един от най-важните раздели в сайта.

Коментар ?