Как да не допускаме основни грешки – съвети за копирайтъри

kak-da-ne-dopuskame-osnovni-greshki-saveti-za-kopiraytari

Ако текстът, написан от копирайтъра, е представен като от “продавача зад щанда”, то това е истински продаващ текст. Той ще може да разкаже всичко подробно за продукта/услугата, които иска да си купи клиента. Ще му бъде полезен и ще го увлече в покупка. А текст, който не може да продава сам и „не му се получава“ с полезното инфо, не се счита за продаващ текст и трябва спешно да се промени. Текстът е необходимо да се редактира качествено и да се осъзнае кое в него не е било написано правилно. Това трябва да разбере копирайтърът и сега ще разберем

Какви основни грешки допускат копирайтърите в своите текстове

Най-честите грешки, които допускат копирайтърите в така наречените непродаващи текстове.

  • Текст – щампа

Можете да си представите продавач, който повтаря с равен глас по няколко пъти:

„Ние сме много радостни, че сте дошли при нас, можем да Ви помогнем да купите точно това, което търсите. Направили сте отличен избор като сте избрали нас, ние сме добри и надеждни. Ще се радваме по всяко време да Ви окажем помощ при избора на стока/услуга.“

Естествено, такива клишета много бързо отегчават читателя/купувача и той често “вдига гълъбите” без време. Не стига дори до оглед, а камо ли да купи. А текстовете, в които има такива клишета, много приличат на такъв продавач.

Stamp approved

Излезте от клишето: намерете различна конструкция, пишете свободно на разговорен език и най-вече – пишете реалистично за качествата на продукта/услугата.

  • Остържете от текста канцеларщината

„Нашата компания продава само най-доброто!“

или

„Фирмата помага на клиентите си!“

Такъв тип текстове навяват сивота и меланхолия, купувачът ще си отиде и нищо няма да купи, както и читателят няма да прочете такъв текст до последната точка.

Извод: Старайте се да четете повече художествена литература. Това ще придаде живост и колоритност на текстовете, ще имате широк набор от думи и варианти за представяне на продукта/услугата. Не си струва да се превръщате в бюрократи.

  • Не си струва също да пишете твърде дълги текстове –

с дълги изречения, от по 5 реда. Пишете на достъпен за читателя/купувача език, без термини и твърде завъртяни думи, такива каквито повечето хора просто не знаят, а копирайтърът не обяснява. Такъв текст от гледна точка на продавача би бил неадекватен, а от гледна точка на купувача –  изнервящ и шашав, а даже за по-темпераментните купувачи – отвратителен.

Изходът от това положение: Постарайте се да разделите твърде дългите изречения на по-кратки. Не използвайте в текста твърде много деепричастия (веднага давам пример за деепричастия:) – купувайки, посещавайки, избирайки, поставяйки и т.н.), те трудно се четат. Ако е нужно да използвате термини в текста, то задължително веднага ги пояснявайте.

  • Няма полза, изгода за читателя/купувача

kak-da-ne-dopuskame-osnovni-greshki-saveti-za-kopiraytari2

Много текстове говорят само за компанията – колко е добра и надеждна и т.н. А за продукта/услугата – нито дума. Или още – екипът ни се състои от специалисти с професионална подготовка. Всичко това е чудесно, но къде е ползата за читателя/купувача?

Често купувачът отива при продавача и го пита “Какво ще ме посъветвате да купя за подарък на жена си”? И ако продавачът не успее да намери, образно казано, “копчето” му за верен отговор, то навярно продукта/услугата няма да се продаде. Или – всеки иска да чуе точния отговор за себе си. Несъмнено не е лесно да се създаде универсален текст в тази насока, но той задължително трябва да е полезен. В продаващият текст трябва ясно и точно да са посочени ползите, изгодите от този продукт/услуга.     

Следва продължение…

Коментар ?