Рекламни текстове – особености при написването им – съвети за копирайтъри

reklamni tekstove-osobenosti pri napisvaneto im1Всички ние сме потенциални купувачи и купуваме продукт, услуга, които са ни харесали. И тук изниква въпросът:

Защо е трудно на копирайтърите да пишат рекламен текст?

Ето защо:

когато копирайтърът пише такъв текст пред него стои проблема – дали ще се купува продукта, представен от рекламния текст?

Вече много хора са наясно, когато насреща им има непотребна вещ, а това никак не им харесва, и често си тръгват с празни ръце. Та, ето за това трябва да помисли копирайтърът, когато пише такъв текст, представяйки си, че той е купувач и какви опасения би могъл да има при закупуване на продукта и какво би го отблъснало от покупката.

Така, какво е нужно, за да напишем правилен рекламен текст, за да продава той всеки продукт. Да видим!

Да започнем с опасенията на купувачите. Ето и най-честите опасения на купувача:

  • Опасения, че ще го заблудите.
  • Отговорът „Ще го взема по-късно задължително!”
  • Продуктът не е подходящ за купувача или не му е нужен в този момент!

reklamni tekstove-osobenosti pri napisvaneto im2

В действителност е трудно да се разсеят всички съмнения на купувача и понякога се налага достъпно и разбираемо да се обясни, защо е нужно в този момент да се купи даден продукт, а не утре.

Копирайтърът в рекламния текст трябва да се бори с различни опасения от рода на: че продуктът, стоката са качествени, имат голяма гаранция, а ще има ли сервизно обслужване и задължително възникващия въпрос: „А ще мога ли да сменя или върна стоката, продукта?”

И това не са всички опасения, освен споменатите горе. Рекламният текст трябва да бъде ефективен и да изпреварва всички опасения на купувача, а той трябва да разбере всички ползи и преимущества на стоката и че може да ги провери точно сега. Едва тогава можете да пишете за цената.

Ако у вас при писането на рекламния текст се оформи достатъчно ясен образ и вие сте способни да си представите, че сте самият купувач, то такъв рекламен текст ще продава добре продукта, стоката.

Как да подберем подходящите думи?

reklamni tekstove-osobenosti pri napisvaneto im

  • При писането на рекламни текстове копирайтърите трябва да разберат, че това е творчество. Тук сухите думи и факти не помагат, особено важно е да вложите себе си в посланието към купувача, по своеобразен начин да предложите себе си за продан. Вашият текст трябва да буди емоции. Каквито и думи да напишете – те трябва да са позитивни. Никога не употребявайте думи с частицата „не”, забравете за тях. Нека да си представим, че например написвате рекламен текст с думи на отрицание, и ако ги използвате, то точно тогава няма да създадете продаващ рекламен текст, той ще отблъсне купувача от покупката. И съвсем вероятно компанията или фирмата, ползваща тези рекламни текстове да регистрира спад в продажбите.
  • Никога не пишете в текста „нашият продукт/услуга са най-добрите от всички“ това действа отблъскващо и представата в купувача за вас, респективно за продукта/услугата, ще е негативна.
  • Рекламният текст трябва да съдържа в себе си само положителни асоциации. Да избягвате отрицанията в текста е сложно, но опитайте да ги пропускате.
Коментар ?