С какво са полезни блог статии или блог за сайта, онлайн магазина?

Тази статия не е за тези, които вече са осъзнали предимствата на диалога с посетителите на сайта, взаимодействат си с копирайтър и редовно публикуват на сайта си нови текстове. Не, днес съветите ще са към предприемачите, които смятат блога в онлайн магазина или сайта за излишен и ненужна загуба на време и пари. Ще се опитам да ви убедя в противното.

Развенчаване на митове

„Хората идват при нас, за да купуват, те нямат време да четат статии и ревюта“, – казват скептиците. А в същото време техни колеги успешно прилагат този инструмент на маркетинга и са забелязали ефект, анализирайки продажбите.

Целта на всеки онлайн магазин е привличането на нови посетители на сайта, а с помощта на интересно съдържание ще е много по-лесно, отколкото без него. Така че, ако редовно публикувате в блога текстове, които отговарят на заявките за търсене, на сайта ще се появят нови хора, които са потенциални нови купувачи.

За начало си заслужава да застанете на мястото на купувача и да помислите каква информация в сайта му е нужна.

На един купувач, потребител му е нужен блог, за да:

 • направи своя избор в полза на един или друг продукт, услуга;
 • се забавлява;
 • прочете чужди мнения и да остави своето;
 • спести време.

Дори това далеч да не пълен списък на причините, но е достатъчен, за да разсее съмнението дали ви е нужен блог и да помислите за план на съдържанието за сайта си. Ако и това не успява да ви убеди, нека видим причините, поради които един блог е полезен за самия собственик на сайта, онлайн магазина.

Продавачът, собственикът на сайта има нужда от блог за:

 • оптимизиране за търсачките (SEO);
 • информиране на потенциални клиенти;
 • диалог с аудиторията;
 • повече реклама на своите продукти, услуги;
 • стимулиране за нова покупка.

Появата в сайта на текстове влияе положително на сайта като цяло. Благодарение на качествено съдържание, можете да съберете около онлайн магазина собствена читателска аудитория, част от която ще станат ваши клиенти. Нещо повече, именно блогът може да формира уникално търговско предложение, което значително да разграничи платформата, сайта на фона на конкурентите, игнориращи предимствата на блоговете.

С какво трябва да се сложи началото на блога?

Много често собствениците на търговски платформи смятат, че сайт с добре организирани и разработени бизнес процеси лесно ще продава, но времето тече, а печалбата не се увеличава особено. В такъв момент може би си заслужава да прибегнете до услугите на копирайтър, за да ви помогне да попълните сайта с полезна и развлекателна информация, която ще накара посетителя да се задържи и да направи покупка.

Стъпка №1 – определете целта на блога

На самият начален етап е важно да се формулира за какво точно започвате да блогвате. При това трябва да имате предвид интересите на читателската аудитория, а не само своите търговски.

Ако познавате целевата си аудитория, то трябва да сте наясно с нейните интереси. И статиите на вашия сайт трябва да бъдат в унисон с интересите на клиентите. Ако продавате битова техника, например, тогава трябва да бъдете готови за въпроси от рода „с какво се различават различните марки ютии“, „как да изберете оптималната хлебопекарна“ и така нататък. Ще бъде странно, ако при такъв асортимент, публикувате на сайта „топ 10 приходи според Форбс“, анализи на биткойна или още нещо в този дух. Помислете каква информация ще е актуална и полезна именно за купувачите, потребителите ви.

Като цяло, чрез наличието на блог в сайта си, вие казвате на читателите си, че цените техния избор и уважавате мнението им.

Стъпка №2 – направете план на съдържанието

План на съдържанието (контент план) – това е списък с теми за статии. На този етап вече ще е препоръчително да се свържете с копирайтър. Разбира се, освен ако не смятате сами да попълвате сайта с информация.

Какво трябва да включва контент плана:

 • списък с теми;
 • датата на публикуване;
 • набор от илюстрации и снимки за статиите;
 • формат за подаване на материалите (текст, видео, аудио);
 • категории (рубрики).

Пристъпвайки към писането на текстовете, трябва да се помисли какъв стил ще са. Възможни са различни варианти, от официално-делови до полушеговит и ироничен. За да изберете желания тон към потребителите, трябва да сте наясно кой е там, от другата страна на монитора и ще чете.

Помислете предварително и какви страници, категории, меню ще има на сайта ви. Ако още не сте съвсем наясно със своите теми, в началния етап са подходящи и стандартни, отнасящи се до вас. Това могат да бъдат:

 • тайни от индустрията, анализ на нишата;
 • история на появата на вашия бизнес;
 • новости в областта и асортимента;
 • препоръки на стоки;
 • новини за събитията, в които участвате;
 • новини за компанията и партньорите.

Стъпка №3 – написване на текстовете

Писането и публикуването на текстовете, статиите трябва да се случва регулярно (редовно). Добре е първоначално да помислите колко често ще се обновява блога ви със статии или ще изберете оптимален вариант на база анализ на посещенията. Във всеки случай, блогът винаги трябва да бъде заобиколен от специално внимание, защото това не са просто досадни текстове – те са в състояние да ви донесат пари!

Вариантите за поднасяне на материала на потребителите, читателите зависят от това с каква цел се публикува поста. Един ден можете да се ограничите до смешно видео или gif за забавление, а в друг да публикувате сериозен материал, който ще събере своите отзиви и коментари.

Виж и втората полезна статия, посветена на блог статиите и какъв вид текстове са подходящи за блогване!

Още нямаш блог?

Създай блог на сайта си сега, пиши ми!

Коментар ?