Как да станете копирайтър от нулата

копирайтър, копирайтинг

Ако сте решили да овладеете професията копирайтър, то ето ви план за действие, който може да разпечатате и да държите пред очите си:

Стъпка #1: Минете обучение

Обучението не е задължително да е платено. Прочетете статии на тема копирайтинг, журналистика, писане на статии. Изтеглете безплатни книги от интернет. Четете, попивайте информация.

Стъпка #2: Започнете да пишете за себе си

Да пишете за себе си включва различни варианти. Можете да направите личен блог или физически дневник. Може да пишете в социалните мрежи. Слагайте снимка и над/под нея съставете интересен текст. Тематиката може да бъде всякаква – как сте прекарали почивните дни, как сте започнали да спортувате, как сте минали на диета, как прилагате техники на ранното развитие във възпитанието на своето дете, как се калявате и т.н. Важното е да започнете да практикувате.

Стъпка #3: Регистрирайте се в групи по интереси (за съдържание) в социалните мрежи или във форуми

Започнете да приемате леки задачи, като например постинг. Като първи етап ще трябва да овладеете правилното изложение на своите мисли. Паралелно продължавайте да четете литература, интересни блогове, в които статиите са написани интересно и увлекателно. Отбелязвайте си интересни моменти, на чиято база след това да моделирате статиите си.

Стъпка #4: Опитайте се да поемате задания за статии

На този етап не гледайте цената. Психически се подгответе, че първо трябва да поработите за име, а после името ще работи за вас. И докато работите за име, то е напълно в реда на нещата да създавате за някого статии безплатно от време на време.

Стъпка #5: Потърсете постоянни клиенти

Клиентите са различни. С натрупване на опит ще изработите нюх с кои клиенти ще можете еднократно да работите и с кои в дългосрочен план. Целете се в дългосрочни клиенти, тъй като в процеса на работа ще можете да се настроите с тях на една вълна и впоследствие да се разбирате помежду си от половин дума.

Това ще ви спести много време, което ще позволи да се насочите към създаване на съдържание, а това означава да спечелите повече пари.

Стъпка #6: Пишете, редактирайте, после пак пишете, отново редактирайте

Колкото и банално да ви звучи, но да станете професионалист в рамките на 2 месеца е нереално. Трябва да пишете много. И не по-малко време да обърнете на процеса на редактиране на материалите. Обикновено аз правя така:

  • Пиша първа чернова. Просто пиша, докато имам какво да напиша. Опитвам се да изкарам от главата си цялата налична информация.
  • Редактирам първата чернова. Преминавам по текста в ролята на читател. Търся грешки, повторения, стоп думи, излишни фрази, гледаме къде липсва смисъл.
  • Дописвам втора чернова. По същество това е доработка. Но се случва така, че във втората чернова мога да допиша абзаци в статията с по 200-300 думи, което си е почти отделна статия.
  • Отново редакция. Редактиране – това е като поглед отгоре, от птичи поглед към вашата статия. Трябва да намерите „кривите“ места и да ги сложите в ред. Добавете факти, примери от живота. Като цяло – направете статията жива, интересна, ангажираща.

После оставете статията за ден-два да отлежи настрани и се занимавайте с друга работа. Разбира се, ако не гоните срокове и имате време, ако нямате – оставете за час-два и тогава се върнете към нея. От позицията на миналото време погледнете на работата си с пречистена глава, отново направете разходка по текста и го направете още по-добър. Рестартирането помага за изчистване на мозъка и свежият поглед позволява да забележите слабите места в текста, да подобрите материала.

Коментар ?