Какво мислят копирайтърите за вас

… статия с продължение

kakvo-mislyat-kopiraytarite-za-vas 1Често копирайтърите попадаме под лупата на клиенти, търсещи услугите ни – проучват нашите качества, преглеждат портфолиото ни, социалните профили, отзивите за нас в мрежата, четат наши публикации и коментари към тях, търсят мнение от познати и т.н. А събирането на подобен вид информация се приема за естествено, предвид изборът който се налага да направи клиента.

Но нека погледнем и от другата страна.

Клиентите забравят, че всеки копирайтър преди да приеме или не приеме дадено задание, проект или поръчка, изгражда профил на клиента по подобен начин. В зависимост от подхода на потенциалния клиент при общуване, поведението му, правопис, говор и хиляди други детайли, които е трудно да се разграничат, у нас често остава усещането, че харесваме или обратно – не харесваме даден човек. Някои го наричат интуиция, други професионализъм, но аз не бих намесвала директно емоциите при вземането на решение с кой клиент искаме да работим и на кого да се доверим.

Ето няколко примера от личната ми практика, които ще опитам да предам в няколко статии и могат да са полезни на клиента „да се огледа в очите на копирайтъра”.:)

1. Неграмотно написано запитване за копирайтинг услуги.

Кратък имейл с директни въпроси, има правописни грешки на всяка трета дума.

Какво си мисли копирайтърът?

  • От това не може да последва нищо добро. Ще има пазарлъци и наддаване на дребно.

Съвет към клиента: опитайте да направите сравнително грамотно запитване. Така респектирате копирайтъра и бихте спечелили по-добра оферта и отношение. Ако имате претенции за качествена услуга, най-добрият начин да покажете това е чрез себе си.

2. Клиентът иска да му напишете нещо такова като на еди кой си сайт, обаче каквото вие прецените.

Какво си мисли копирайтърът?

  • На хоризонта – загуба на време и енергия.

Съвет към клиента: бъдете конкретни, покажете целенасоченост. Иначе рискувате да останете недоволни в крайна сметка – няма как копирайтърът да бъде в главата ви.:)

3. Клиент прави запитване по телефона

Започва директно обстрелване с въпроси, без представяне, без инфо: „Искам един текст за хранителни добавки, обаче как ще ме накарате да купя?”, „А дали да не пробваме текста сред няколко човека и да видим и те какво ще кажат, дали ще купят?”, „Да се срещнем още днес?”

Какво си мисли копирайтърът?

 •  … ???!!!

Съвет към клиента: хаотичността и хитреенето няма да ви помогнат да получите по-качествена и евтина услуга. Напротив – никой не иска „таралеж в гащите”, дори и отчаяните копирайтъри (или поне тези, които наричат себе си така, макар да пишат буквално за жълти стотинки).

4. Клиент постоянно повтаря, че няма проблем с „финансирането”

Какво си мисли копирайтърът?

  • Очертава се висока вероятност за проблеми с плащанията – едно наум!

Съвет към клиента: не е нужно постоянно да повтаряте, че имате пари, но искате резултат. Съвсем естествено е, когато сте получили някаква услуга, да я заплатите и обратно – когато плащате, да получите услуга. Пазарни принципи, които нямат нужда от постоянни напомняния. Работата на копирайтъра не е дарение или игра на маркетинг, а потърсена и инициирана от вас като потребител услуга.

kakvo-mislyat-kopiraytarite-za-vas 35. Клиент иска от 70% до 90% потвърждение за продаваемостта на текста

Какво си мисли копирайтърът?

  • Насреща си имам твърдоглав, труден и очевидно не особено добре информиран клиент. По-скоро – „не”.

Съвет към клиента: не дръжте на всяка цена на процентите, които сте си наумили. Позволете си да изслушате копирайтъра, не се затваряйте, отворете се за мнението му. Инатливостта не ви прави по-принципни, а напротив – губи време и на двете страни.

6. Клиент потвърждава поръчка с обещания да изпрати нужното инфо, след което изчезва завинаги

Какво си мисли копирайтърът?

  • Несериозно отношение – склонност към разпиляност и недовършване на започнатото. Дали имам цялото търпение и време на света? И теоретически, и практически – не.

Съвет към клиента: ако нямате сериозно намерение да ползвате услугите на копирайтъра, бъдете коректни да не го ангажирате с празни обещания. Разочароващо е и едва ли би работил с вас за в бъдеще. Не се страхувайте да бъдете честни, няма да ви се разсърди – това е бизнес.

следва продължение

Коментар ?