10 съвета за начинаещи копирайтъри

10 съвета за начинаещи копирайтъри51. Вярвайте в себе си

Ако сте решили сериозно да се занимавате с писане, първият човек, когото трябва да убедите в това, трябва да сте самият себе си. Преодолейте колебанията си и съмненията на околните, че сте поредния несериозен писач. Уповавайте се на вътрешното си желание и усещане за това какъв искате да бъдете и с какво да се занимавате.

2. Бъдете последователни

Не си позволявайте да се отказвате бързо от целите и желанията си при най-малкото неблагополучие. Продължете да пишете, да четете (особено да четете), да се развивате, въпреки липсата на бързи и шеметни резултати. Ако наистина ви харесва да пишете, то правете го без да очаквате задължителен паричен дивидент или овациите на целия свят.

3. Поддържайте гъвкавост и широта на ума

Дори и да си имате любими теми за писане, не се ограничавайте само с тях. Опитвайте да пишете отвреме-навреме и по непознати и далечни за вас теми. Това ще стимулира ума и въображението ви, ще ви накара да четете и се информирате повече. Ако искате текстовете ви да са „богати”, задължително четете художествена литература. Техническият ум е полезен за инженерите, но не и за копирайтърите.

10 съвета за начинаещи копирайтъри0

4. Не забравяйте обратната връзка

Колкото и да е важно един автор да има свой свят, не се изолирайте. Търсете мнението на другите и не се стягайте от критиките. Хората сме различни и няма как да се харесаме на всички. Приемайте добронамерените критики като начин да научите нещо за себе си, а злонамерените опитайте да игнорирате. В противен случай само ще загубите излишно време и енергия в обяснения. Посветете се на взаимно обогатяващите контакти – и в двата смисъла.

5. Не се поддавайте на манипулации

Всеки ден тенденциите в търсенето и желанията на потребителите се променят. Останете адаптивни, но не си позволявайте да се обезличите, спазвайки и следвайки безрезервно бързо сменящите се течения.

6. Пишете не само за търсачките

Супер важно е текстът на един копирайтър да флиртува с търсачките, да е харесван, разпознаваем, да е написан по дадени параметри, привличащи посетители. Малка подробност обаче – когато пишете, не разчитайте само на добре написан технически текст, той ще се чете от хора, все пак.

saveti-kopiraiteti

7. Не се сравнявайте

Има толкова добри други копирайтъри. Ако започнете да търсите задължително сравнение между вас и останалите, ще се докарате до пълно отчаяние и най-много да решите, че „не сте за тая работа”. Придържайте се към себе си и собствения си стил. Никой не изисква от вас да сте като другите.

8. Вдигайте летвата

Установено е, че когато имаме по-труден съперник, изваждаме най-доброто от себе си. Търсете предизвикателствата и не се страхувайте от новостите, те само ще ви направят по-можещи.

9. Не се разпилявайте

В желанието си да се учите, работите и усъвършенствате можете да се доведете до пълен хаос. Захващането едновременно с твърде много и разнородни дейности води до бързо изчерпване и усещане за обърканост. Концентрирайте се в по-малко, но по-качествени дейности.

10. Пишете с желание и сърце

Ако сте стигнали до тази точка, значи сте си повярвали. 🙂
Независимо дали сядате да пишете за малък клиент или за огромен проект, правете го с желание. Ако точно в този момент не ви е до писане, по-добре отложете, но не пишете насила. Това винаги се усеща, а кому е нужен бездушен текст?

Коментар ?