Какво мислят копирайтърите за вас 2

kakvo-mislyat-kopiraytarite-za-vas-211

Както обещах, продължавам с гледната точка на копирайтъра и различните типове клиенти. В предишната статия разгледах ситуации от личната си практика на свободно нает и признавам, писането на тази поредица ми носи усмивки. Надявам се да е интересно и поучително за всички. Приятно четене.:)

7. Клиент поставя задание от типа „задънена улица” – иска нещо, което няма как да бъде реализирано.

Давам за пример съвсем случайно клиент с онлайн магазин за резервни части. Задачата е да се напишат различни, подчертавам различни описания на около 2 000 продукта.

Какво си мисли копирайтърът?

  • Невъзможност за преценка. Трябва да отделя значително време за обяснения и убеждаване как това не може да се направи. Цената дали ще покрие времето?

Съвет към клиента: бъдете реалисти и отворени за мнението на копирайтъра. Ако му нямате достатъчно доверие, потърсете второ, трето и странично мнение, но не упорствайте на всяка цена. Ще спестите време на копирайтъра и най-вече на себе си.

8. Клиент „под прикритие”

Какво мислят копирайтърите за вас

Обаждания по телефон или запитвания с имейл за псевдо-задание и „горе-долу колко ще струва”. Може да е клиент, който просто проучва пазара или конкурент копирайтър.

Какво си мисли копирайтърът?

  • 🙂 Оппа, някой сондира! Внимателно с цените, и в двете посоки.

Съвет към „клиента”: сигурно изглежда невероятно, но често се разпознава от начина на изказ, „опипващите” въпроси и дори интонацията на гласа (ако е телефонен разговор) кога има истинска ангажираност, интерес, вълнение или просто подпитвате. Няма лошо! Но не мислете, че отсрещния не усеща това.

9. Причудливи задания от клиент

Клиентът иска да му напишете приказка, но каквато той ви каже. И също да имате предвид, че още хора от „екипа”(?) ще участват.

Какво си мисли копирайтърът?

  • Същото, което и вие – нищо не разбирам!

Съвет към клиента: Ако имате нестандартно изискване по написване на даден текст, преди да потърсите услугата на копирайтър, опитайте да формулирате пред себе си какво точно искате и как да го поискате. В противен случай гарантирано ще изгубите време да попадате на „неразбиращи” копирайтъри.

10. Клиенти, държащи на анонимността си

Какво си мисли копирайтърът?

kakvo-mislyat-kopiraytarite-za-vas-23

Съвет към клиента: вероятно имате основателни причини да пазите анонимност, но не и когато става въпрос за делови отношения. Анонимността поражда недоверие и усещане за задкулисие, склонност към измама. Има голяма вероятност копирайтърът да не иска да работи с вас.

11. Клиент има конкретни изисквания и претенции към личността на копирайтъра (определени политически възгледи, пол, години)

kakvo-mislyat-kopiraytarite-za-vas-21Какво си мисли копирайтърът?

  • Опитите за намеса в личното пространство обикновено са свързани с проблеми. Та кой може да се хареса на всеки?!

Съвет към клиента: нормално е да имате изисквания, но не и когато те са открита дискриминация. Подобни „взискателни” методи на работа са характерни за агресори, но не и за нормални бизнес отношения. При избора на копирайтър се придържайте към професионалните му качества, това ще е от полза и на двете страни.

следва продължение

Какво мислят копирайтърите за вас 1

Ако написаното ви е било полезно, ще се радвам да го споделите с повече хора. Благодаря.:)

Коментар ?