Как да пишем текстове за онлайн магазин


Да предположим, че seo-текстовете в онлайн магазина ще донесат полза – те тихомълком придвижват сайта напред в класирането. Но, боже мой, за какво са необходими подробни описания на продукти с изображения с размера на Мадагаскар? Ако някой вече е влязъл в този сайт – той се интересува от покупка, целенасочено е търсил този продукт и ето, най-накрая го е намерил, вече не трябва да го убеждавате в нищо! Достатъчно е просто да предложите на клиентите добра цена, система за плащане с два клика и всякакви карти.

Но, все пак, нека видим защо е нужен текст за интернет магазина.

Информативни текстове

Какво, защо, от какво, колко струва, условия за доставка. За всичко по няколко реда, не повече.

За да се насладят на изящни строфи и тънки игри с думите хората четат книги, а не описания на продукти. И няма нужда от излишни примамки и преувеличаване, разтягане. Ако някой е „гладен“ – той търси къде да „хапне“ и просто избира по-доброто „кафене“.

Смешни

Писане на текстове за интернет магазина може да се превърне в чудесно развлечение за автора и забавно четиво за приятно изненаданите посетители на сайта. Не сдържайте себе си, дайте име на тирбушона „ключ за рая“, на комплекта от две отделни олекотени завивки „залог за щастлив брак“, а на фитнес гривната „феята на тънката талия“ (примери, разбира се, могат да се дадат много, но вие давайте, сигурна съм, че можете по-добре). Използвайте неформално изразяване в рамките на приличното, без крайно вулгарен речник и абсурден жаргон.

Полезни

Добавете в описанията и добри съвети, забавни истории и примери. Текстът за онлайн магазин за дрехи може да бъде посветен на модните съчетания, ако се продава порцелан – разкажете историята на появата му.

Уникални

Не в смисъл на „сто процента уникалност“ според инструмент за уникалността на текста. Просто искрено пишете за дадения продукт, с неговите отличителни черти и уникални характеристики. Дори ако ви много са ви харесали продаващите текстове от онлайн магазините на конкурентите, не е нужно вдъхновено да ги пренаписвате. Тъй както рибата я бива само когато е прясна, така и успешното съдържание не търпи клониране: производните на него се получават вече „повмирисани“.

Оптимизирани

Да живеят котенцата, seo-текстовете за онлайн магазините вече не са купчина безсмислен набор от ключови думи и фрази, като че ли някой е разсипал буквите в печатницата. Но без ключови думи (поне 2-3 за материал) потенциалните клиенти няма да ви намерят. Така че погрижете се името на марката и модела да са написани без грешки, не забравяйте да посочите категорията на продукта, оставете метафорите и алегориите – търсачките няма да ги разберат.

Ангажиращи, завладяващи

Твърде банални думи и потребителят ще направи кисела физиономия. Повтаряно е хиляди пъти, но все пак си остава истина – текстът на началната страница на интернет магазина трябва да увлече и развълнува читателя. И той веднага да премине към цените и да започне да ги сравнява с предложенията на конкурентите. Ако вие предлагате супер-ниска цена – купувачът ще се върне, но дъмпингът не е най-добрият инструмент за развитие.

Клиентът няма да се зачете в „чаршафа“ и да търси там скрити намеци. Ефектът трябва да бъде моментален и убийствен – като кисели краставички след чаша мляко. Тук всички средства са добри – освен клишета и архаизми. Използвайте готически шрифт. Отделяйте, маркирайте важните места с различен цвят. Ако е нужно, поставете в центъра завладяваща снимка в зависимост от тематиката (например плюшен пекинез или от онези размечтаващи те райски заливи с прозрачна ослепително синя вода).

Живи

Унифицирането е полезно – то позволява на всяка страница да се намери нужното веднага. Но стандартният подход не винаги е оправдан. Понякога просто трябва да забравите всички правила и да пишете горещо и искрено – както го усещате. И ако някъде са достатъчни само 2 реда за някои описания, а за друг продукт се изисква описание половин страница – нека е така. Завесите за баня и авточастите оставят малко пространство за творчество (макар че знам ли…), но пък друго е, ако пишете описания за екскурзии или круизи в туристически сайт или описания на парфюми, нали?

Едно е ясно – не всичко е ясно, единни правила няма, а и не може да има, защото всички процеси в интернет са динамични и променящи се.

Ако беше обратното (затворена система с установени правила), никой нямаше да се занимава да мисли как да пише seo-текст за онлайн магазин, а просто щеше да прехвърли изцяло тази задача на някоя програма. Но там, където е необходимо да се чувства, а не механично да се действа, машините все още не могат да заменят човека. И ако вие не искате вашият сайт да се присъедини към множеството безлични, направени като под индиго страници – може би си струва да поръчате текстове за вашия онлайн магазин на някого, който не следва правилата, а създава свои.

Коментар ?