Колко статии са нужни за един сайт?

Всеки сайт изисква запълване със съдържание: текстове, изображения (снимки, картинки, банери), видео, инфографики. Съдържанието е необходимо за популяризиране на сайта. Днес ние говорим за придвижване на сайта в търсачките посредством статии и това е един от приоритетите за всеки собственик на сайт. Текстовото съдържание води посетители на сайта ви и ги задържа там дълго време. Колкото повече страници, статии има сайта, толкова по-популярен е.

Къде да публикувате статии в сайта?

От отговорът на въпроса в подзаглавието зависи темата и съдържанието на контента. Къде изобщо може да публикувате текстове?

  • На начална страница. Разкажете за какво е вашият сайт.
  • В категориите. Това са основните раздели от менюто. В търговските сайтове – при продукти и услуги, в информационните – по различни теми. Изисква се попълване на първо място на статии с теми, които ще стигнат и доведат при вас вашата целева аудитория. Трябва стриктно да се придържате към темите и да пишете, публикувате статии в информационно-рекламен стил.
  • В категория „Блог“ и „Новини“. След попълването на категориите на търговския сайт е важно да се пишат текстове и за блога – около 5-6 на месец. Това съдържание води към сайта широка аудитория, което всъщност ви трябва. Раздел „Новини“ има нужда от актуализиране ежемесечно или по-често. Също така, тук публикувате промоции, акции, отстъпки. Текстовете за блог могат да бъдат написани в свободен стил и да включват личното отношение на автора.

Обновяване на блога със статии

Попълването на сайта със статии трябва да бъде постоянно, ако искате неговата посещаемост да се увеличава непрекъснато. Първата година писането и публикуването на текстове е силно препоръчително да е регулярно и по график. Ако организирате компетентно съдържанието на сайта, на един по-късен етап е гарантиран постоянен поток от клиенти при минимални разходи. Не забравяйте за доброто оформление на страниците с публикации – снимки, аудио и видеоклипове за по-добро индексиране.

Брой статии в сайта

Колко трябва да са текстовете за добро позициониране и популяризиране на уеб сайта? За активно придвижване и позициониране е необходимо толкова, колкото се изисква за разкриване на тематиката. Темите са тесни и широки. Може да се каже, че дори в най-тясно специализираната тематика трябва да се напишат около 100 статии. Примерно, около 2000-та година е било разпространено мнението, че сайтът може да се разпространи и пусне в открит достъп, когато в него има вече 100 статии. Съмнително твърдение в днешно време, тъй като колкото по-рано се пусне един сайт, толкова по-бързо ще има резултати. Но специално от тази цифра не е лошо да се започне и да определите за себе си като минимум. А постоянен трафик за дълги-дълги години дават 500 страници/статии.

Колко често да обновявате сайта с текстово съдържание?

В първата година на позициониране на сайта, статии трябва да се появяват на страниците му 2-3 пъти седмично, в идеалният случай – ежедневно. Това позволява да излезете в ТОП 10 на търсачките (като Google) възможно най-бързо и да получите безплатни посетители. По-нататък са достатъчни по 1-2 публикации в седмицата за търговски ресурси (онлайн магазини, фирмени блогове) и 1-5 статии на ден – за информационните издания.

Къде да намерите автори за редовно поддържане и генериране на актуална и свежа информация, блог-статии?

Наемете маркетинг специалист с умения на копирайтър или още по-лесно – свържете се с професионален копирайтър на свободна практика, който ще се заеме изцяло с блога ви. Така ще си гарантирате без усилия нови публикации постоянно.

Ключови фрази за търсене

Важно е не само редовно обновяване на съдържанието на сайта, но и качеството на статиите. Те трябва да бъдат интересни, полезни и уникални. Информативните текстове, статии помагат и формират семантично ядро. Затова анализ и подбор на ключови фрази обикновено отнема немалко време, почти колкото за написването на самите статии. Обработките на статистиките на търсачките като Гугъл се правят от seo-специалист, който изготвя техническото задание за копирайтър, по който той пише. Оптималната дължина на ключовите фрази – от 2 до 7 думи. Кратките ключове, като цяло са високочестотни, дългите – нискочестотни. В текста трябва да присъстват и двата вида. Брой символи/знаци без интервалите на страница – поне 1500. По-малко няма смисъл, тъй като търсачките лошо индексират малък обем текст.

Както виждате, за успеха на сайта оказва влияние не само количеството статии, но и обемът на текста, както и избор на ключови думи и фрази.

Споделете статията в социалните мрежи, ако я считате за полезна!

Коментар ?