Как, благодарение на съдържанието на сайта, да получавате трафик от различни източници

съдържание за сайт

Когато става въпрос за съдържание, често се възприема изключително в контекста на писане на текстове, насочени към получаване на трафик от търсачките. Това е като вид пасивен инструмент – засаждаш нещо в земята, може и да порасне.

А какво ще стане ако ви кажа, че съдържанието може да се превърне в активен инструмент за експанзия и няма нужда да чакате няколко седмици (а понякога и месеци), докато статията започне да дава посещения от Google? Можете да привлечете аудитория още в първите няколко часа след публикуването!

Защо в основата на всичко лежи блога

Под съдържание се има предвид публикация, статия в блога на онлайн магазина, компанията или в блога на информационен сайт. Схемата е универсална, само че в търговските ниши, освен трафик, можете да получите още и потенциални клиенти/продажби.

Добре е да разпространявате редовно статии от блога, написани на различен вид теми, интересни за вашата целева аудитория. Причината е проста: това създава повече доверие.

Ако започнете да опитвате да се бутате някъде, само за да получите линк към началната страница, страницата с услугите ви и други URL адреси, създадени очевидно за търговски цели, просто никъде няма да ви пускат и искат в един момент. Въпреки това, дори и да ви пуснат, никой няма да ви вземе сериозно. Това е меко казано неадекватна стратегия за работа.

Но виж разпространение по различни канали на статии от блога, особено ако те са наистина интересни и полезни, носи много по-голяма възвръщаемост и извиква по-малко подозрения. В края на краищата, вие просто споделяте информация с други хора, обучавате, помагате на хората и т.н.

Като цяло всичко е просто, но както се оказва не е разбираемо за всеки. Затова ще обясним малко по-подробно нещата.

Мултиканалното популяризиране чрез съдържание на практика: как работи и какви канали да се използват

Понякога е по-добре един път да се види, отколкото 20 пъти да се прочете.

Обяснявам: след публикуването на статията – това е само началото. И този трафик от търсене, който в бъдеще ще донесе, може да бъде само черешката на голяма и вкусна торта, ако се положи усилие за нейното разпространение по други канали. Освен това, в 99% от случаите това ще е напълно безплатно.

И ето какви канали е възможно да се използват за тези цели:

 • Социални мрежи. А по-конкретно – Facebook. Останалите или почти не дават трафик, или неговото генериране ще бъде твърде скъпо по отношение на вложеното време.

Във Facebook съществуват такива неща като групи, сред които можете да намерите общности, съобщества почти на всяка тема. Достатъчно е да напишете предпочитаната от вас заявка в лентата за търсене в тази социалната мрежа, а след това ще преминете към едноименната категория във филтъра с резултатите:

Присъединявате се към групата (към такава с повече членове или към няколко групи), поствате там своите статии, получавате трафик, радвате се на живота. Само внимателно, за да не се възприеме като спам.

 • Форуми и общности. С тези ресурси да се работи вече е малко по-сложно, но винаги може да се намери повод да споделите своя линк, ако темата е релевантна. Още повече, че в някои ниши има форуми с доста впечатляваща посещаемост.
 • А има и различни сайтове-общества от типа на lifehack.bg, netpeak.bg, където се заформят дискусии и може да споделите линк, релевантен на дискусиите. Трябва просто да прекарате малко време за анализ на търсенията и може да съберете добра база за работа.
 • Различни агрегатори. В България сякаш не са толкова много, но се намират – предимно новинарски и за групово пазаруване. Но, ако вие се занимавате с англоезичен сегмент в интернет, то ще намерите повече от достатъчно. Примери за такива – Mobiledevmemo.com, Designernews.co.

Просто добавяте статията си в общата лента и, ако материалът мине одобрение (модерация) и се хареса на потребителите, може за кратко време да получите добро количество посещения. Подобни агрегатори могат да се открият на най-различна тематика.

 • Крауд-маркетинг. Под този термин обикновено се разбира работа с форумите, но тук може да се отнесе и всяко друго общуване с последващо „партизанско“ публикуване на линкове. Например, в коментарите към популярни видеа в YouTube.

Има и система за коментари като Disqus, която частично дава възможностите на социална мрежа. Например, всеки потребител има свой профил и ако оставяте полезни и интересни коментари в различни сайтове, другите потребители често кликват и разглеждат вашия профил. А в него може да посочите адреса на сайта си и се извеждат вашите последни коментари.

А изведнъж се оказва, че това също може да дава трафик:

 • Email-бюлетини. Тук също няма нищо сложно – просто вземате една статия от вашия блог, оформяте го като хубаво писмо и го изпращате на своите и други абонати.

Най-важното – без фанатизъм. Хората не обичат, когато ги бомбардират с писма, и по-добре да изпращате бюлетин не по-често от един път в седмицата. Това може да дава стотици и хиляди допълнителни посещения на сайта ви месечно.

Да се заемете със собствените си ръце или да вложите пари?

Всичко зависи от ситуацията. В повечето случаи да се разпространява линк към статия може да бъде напълно безплатно, просто трябва да отделите известно време. Но понякога е полезно да заделите отделен маркетингов бюджет, например в случаите, когато:

 • вие просто искате да делегира тази работа на друг;
 • вашето време струва твърде скъпо;
 • имате по-важни задачи, решаването на които изисква директно вашето участие;
 • имате доста тясна ниша и броя на тематичните ресурси е ограничен;
 • вие се стремите към пълен обхват на нишата и ви е важно да получите максимална разпознаваемост на марката.

В такива случаи определено си струва да инвестирате пари, тъй като те дават възможност да имате достъп до ресурсите, на които да пробиете безплатно просто е невъзможно.

Коментар ?