Копирайтър казва „ДА“ на клиент

kopirajtar-kazva-da-na-klient

В предишната статия разгледах клиенти, които избягвам като копирайтър. С този текст ще се опитам да изброя качествата, които отличават добрите партньорства и на какво обръщам внимание при комуникация.

Клиентът може да се окаже, както отличен съюзник, така и враг. Всичко зависи от това какъв човек е и как се отнася към копирайтъра и копирайтинга като цяло. От значение е и вашият характер, умение да общувате, предлагате услугите си, водите преговори. Но да не се бавим, да видим.

Тип №1: „Сериозните“

1.     Спазва сроковете

  • Подхожда сериозно към сроковете по заданието – навреме изпраща брифове, бележки, информация, които ви е споменал, че иска да използвате при създаване на текстовете.
  • Плащане. При уговорени условия по заданието, включително срокове за изпълнение и цени, извършва своевременно плащане за копирайтинг услугата.

2.     Ясно и пълно задание

  • Това означава подробно и ясно съставено задание. Да, не всеки може да се изразява добре в писмена форма, но напълно по силите му е да предостави пълнота на информацията и ясна цел.
  • Показва готовност да отговори на допълнителни въпроси и виждате, че има жив интерес към собствения си бизнес, иска всичко да е на високо ниво.

Тип №2: „Етичните“

  • Харесват бизнеса, услугите и продуктите си – бизнесът трябва да е етичен. Не може да се продаде и опише нещо, в което липсва вяра или се счита за вредно.
  • Уважават копирайтъра. Учтивост все още никой не е върнал. Това качество помага да върви гладко работата. Не са нужни водопади от хвалби, а усещане за взаимно уважение. Винаги е стимулиращо да се чуе едно „благодаря“.

Тип №3: „Адекватните“

Запитването и заданието са написани така, че няма нужда да четете по няколко пъти. Не става въпрос само за липса на правописни грешки. Клиентът, способен ясно да изразява своите мисли, в процеса на работа не създава куп неудобства. Не е нужно постоянно да се обяснявате, на всеки мейл да има 5 подмейла, обаждания, недомлъвки. Макар невинаги да е решаващо, нивото на грамотност е в пряка зависимост от общата адекватност на човека.

Тип №4: „Професионалисти“

Такива обикновено са собственици на собствен малък бизнес, които искат максимални резултати въз основа на наличния им бюджет. Обикновено той е доста ограничен, но при желание може да се преразгледа. Такива клиенти имат нагласата да платят средни суми, но ако копирайтърът ги устройва по всички показатели – са готови да платят и повече, за да запазят добрия автор. По какво се различават от повечето? Те се разпореждат със своите решения, независимо от бюджета си.

Между другото, сред тях има и немалко бивши копирайтъри, които теоретично могат да напишат добър материал и сами, но нямат време. Умеят да разграничават и самите копирайтъри – начинаещи, напреднали, специализирани в едни или други текстове. Обикновено винаги се нуждаят от текстописец с опит, препоръки от други клиенти, голямо и впечатляващо портфолио, име, което вече е утвърдено. Трудно се доверяват, но спрат ли се на вас, са професионалисти в отношенията си.

Що се отнася до плащанията,този тип е просто злато. Коректни с превеждането на средства, не се пазарят до стотинка, с тях е приятно да се работи. Е, ако периодично им подготвяте и бонус статии или безплатни ревюта, описания – то бъдете сигурни, няма да ви обърнат гръб.

Тип №5: „Конструктивните“

  • Текстът е част от цялостната стратегия. Дизайн, реклама, цена – всички елементи влияят на конверсиите. На този тип е ясно, че не може просто така да вземат един текст, да го поставят в сайта или постнат в социалните мрежи и продажбите да потекат. При равни други условия грамотният текст ще даде плодове. Не изискват предварителни цифри по реализацията.
  • Изключват егото си по време на работа. Мислят за продукта, аудиторията и продажбите.
  • Доверяват се на копирайтъра, с готовност дават допълнителна информация и се вслушват в съвети.
  • Уважават професионализма. Компетентни са, интуитивни в делегирането на задачите си към вас, а не в търсенето на липсващи запетаи.

Тип №6: „Гурманите“

Истински ценители, които обикновено са собственици на голям бизнес, много богати и много заети с богатството си. Готови да платят много, но и изискват перфекционизъм в резултатите от вашата работа. Използват услугите ви не заради бъдещи продажби, а заради това, че над текста е работил професионалист. Ако имате добро име в средите, е напълно възможно един ден в пощата си да откриете „гурман“.

Тип №7: „Идеалните“

За щастие, идеални клиенти има. Какво разбирам под думата „идеален“? Това е поръчител, който напълно справедливо смята, че „обувките са работа на обущаря“. Доверява се на копирайтъра и не се опитва да се меси в работния процес. Включва повечето от профилите, изброени по-горе. Коректен е в кореспонденцията, плащанията, сроковете, конструктивен, адекватен, възпитан. Да се работи с „идеалните“ е лесно и приятно, особено когато не ловите мухи, а си вършите работата.

Изброените типове клиенти не претендират за изчерпателност и „последна инстанция“. Плод са на копирайтърското ми житие и битие. Чувствайте се поканени да добавяте и коментирате.:)

Коментар ?