5 правила, които ще направят вашата Landing Page (целева страница) по-добра

5-pravila-koito-shte-napravyat-vashata-landing-page-tseleva-stranitsa-po-dobra

Каквото и да се говори, в днешно време търсенето на копирайтъри, програмисти и графични дизайнери все повече нараства. Има много нюанси в работата по една целева страница, но ето някои основни моменти, които са определящи.

1.     Принципа „отгоре-надолу“ («top-down»)

На този свят има маса подходи за изграждане на целеви страници. Много, например, предпочитат да разкрият основната информация в горната част на уеб страницата, а след това постепенно да въвлекат потребителя надолу, където го чака призив за действие (call to action). И правилно. По този начин потребителят получава максимално въздействие върху желанието си да купи/поръча – а точно това е ефектът, който се търси.

Никога не забравяйте, че човек не може дълго време да се концентрира върху нещо. Много вероятно е в края на целевата страница той вече да не чете толкова внимателно текста. Именно затова трябва да поставите най-важната информация най-отгоре – така намалявате шансовете клиентът да изпусне нещо много важно. Но това не означава, че не можете да поставите някаква информация отдолу на страницата. Въпреки това, тя трябва да бъде не толкова съществена.

2.     Изображение вместо хиляда думи

Да се разчита на визуални ефекти е добре: те са в състояние успешно да фокусират окото на потребителя в правилната посока. Разбира се, да се разработи целева страница без никакъв текст, е нереално. Но приемете за правило: никакви безкрайни текстови блокове. Позволете на доброто изображение, придружено с точният текст, да си свършат работата!

3.     Оптимизиране на конверсиите

Много често се случва, че целевата страница получава много посещения, но с нулева реализация. В този случай трябва да се помисли как да се опрости формата за контакт. Погледнете я, максимално опростена ли е? Първо, това е броят на полетата за въвеждане на данни. По-малък брой от тях = увеличаване реализацията на вашата целева страница. Те са твърде много? А трябва да бъдат не повече от три. Но ако са твърде малко, рискувате контактната форма/формуляр за поръчка просто  да се губи, остане незабележима.

4.     „Call to action“

Какво е това? Това е стандартен бутон или фраза, изречение, които призовават потребителя да направи поръчка или да остави данните си със запитване. Но преди всичко – това е сърцето на всяка целева страница. Как да засилите ефекта от призива за действие? Подчертайте го. Да не се отдели на призива за действие (call to action) достатъчно внимание е най-голямата грешка.

Например, можете да го поставите в обособена част от страницата и направите специален. Или като минимум – да поставите на контрастен фон, в рамка, с по-голям шрифт, различен цвят и т.н., само да привлича погледа на потребителя.

Направете го значим! Просто да помолите потенциалния клиент да поръча или направи запитване – не, това не работи. За да си осигурите реакция на публиката, тази вълшебна фраза трябва да дава нещо в замяна или простичко казано: за да предприеме действие, човекът трябва да види полза за себе си по някакъв начин. Краткостта е сестра на таланта. Добрият призив за действие трябва да съдържа максимум 7-8 думи, в противен случай той губи смисъл.

5.     Не усложнявайте

Да, някога, в края на 90-те години тенденцията е била използване на голям брой елементи (изображения, текст, бутони, формуляри), които сложно и оригинално се обединяват в група. Сега е обратното – век на минимализма. И тази тенденция има огромно влияние и върху сайтовете, в това число и целевите страници. Когато потребителят попадне на тази страница, вие имате само няколко секунди, за да го привлечете и заинтригувате. Ако не използвате това време, има риск да загубите основната битка – битката за конверсията.

Затова техническите познания са задължителни, но вкусът, минимализмът и изобретателността са главните ви съюзници за избора на потребителите.

Коментар ?