Копирайтъри и мързел?

kopiraytari-i-marzel1

Често много копирайтъри се сблъскват с такъв проблем като мързела и не знаят как да се борят с него. Аз също съм попадала в лапите му и гарантирам, че не е лесно да се измъкнеш от тази прегръдка. Взех да се замислям и ми дойде прозрение: а защо да се боря с мързела, мога да се съюзя с него! Ние все пак не сме роботи и понякога ни се иска да спрем да пишем текстове и просто да си починем. Но ако това желание се проявява твърде често, то може да е:

  1. Признак, че при вас са се появили симптоми на хронична умора;
  2. Признак за депресия.

В такъв случай не се борете с мързела, а просто сменете обстановката. Направете нещо, което ви носи удоволствие – пътувайте до морето, планината, екскурзия, пътуване до приятели в друг град, село, къща извън града. Всичко, което може да ви откъсне поне за ден от обичайната ви среда.

kopiraytari-i-marzel3

Интересен факт е, че в Колумбия има къщички за лентяи с дивани, легла и даже телевизори – там можеш да си полежиш или подремнеш, а в други стаи има хамаци. Изобщо всичко е така направено, че човек да мързелува на воля, докато му втръсне. След такова нищо неправене човек сам осъзнава, че и безкрайното лентяйстване омръзва.

Например: Чарлз Дарвин се учел много зле в училище и учителите редовно го удостоявали с шамари, той даже заспивал по време на уроците. А известният на всички Чърчил бил толкова мързелив, че дори не могъл да постъпи в колеж. Той обичал да се полюшва в любимия си люлеещ се стол и не понасял часовете по физическо, както и всички останали. Още един пример – Айнщайн като малко дете бил закичван с етикети от рода на „бавно загряващ“ поради проблеми с говора, макар по-късно да му е присъдена Нобелова награда.

Интересно, че хората, които са склонни да мързелуват, могат да са добри ръководители, тъй като умеят да командват и раздават разпореждания на подчинените си, самите те предпочитайки нищо да не правят.

Може би и ние трябва да приложим техния лентяйски опит?

Но ако все пак сте решили да „свиете сармите” на мързела си, четете по-нататък статията.

Да започнем да се променяме веднага и днес!

  • Вършете делата си постепенно, нахвърляйте в ума си или на листче намеренията за деня. Нарочно избягвам израза „направете си план” – това някак автоматично генерира стрес;
  • В началото направете всичко, което ви е по душа – направете си кафе, чай, пуснете музика, вземете душ и т.н.;kopiraytari-i-marzel4
  • На всеки половин час правете паузи, прекъсвайте писането. Разнообразявайте работата си. Можете да правите едновременно 2 неща, 30 минути работете на компютъра, после 30 минути се занимавайте примерно с разчистване на апартамента :), после повторете всичко отначало;
  • Преди всичко, свикнете да ставате сутрин по-раничко. Разбира се, отначало ще бъде трудно, но ако сте „ранобудно пиле” бързо ще привикнете към тези промени. Виж, за „нощните птици” ще е по-трудно, тъй като те са доказано по-мързеливи. Не бива да се огорчавате от навика за ранно ставане, така ще имате повече време да свършите делата си, а и ще калите волята си;
  • Разбира се, много от нас се плашат от твърде сложна, обемна или спешна работа. Но ако разделите едно такова задание на отделни части и ги отмятате една по една, всичко ще е наред и ще се получат нещата.

И не вярвайте на тези, които твърдят, че никога не ги е домързявало и не разбират за какво говорите!

Коментар ?